İnternetten siyanür satışına yasak getiren yasa teklifi komisyonda bekliyor!

siyanürle intihar olayları
İnternetten siyanür satışına yasak getiren yasa teklifi komisyonda bekliyor!

Önce Fatih, sonra Antalya ve en son Bakırköy'de yaşanan siyanür dehşetinin ardından gözler siyanür satışına çevrildi. MHP'nin benzer yöntemle İzmir'deki aile cinayeti sonrası verdiği internetten siyanür satışını yasaklayan kanun teklifi komisyonda

Fatih'te ve Antalya'da gerçekleşen siyanürle ölüm ve intiharların ardından bugün de Bakırköy'de bir ailenin siyanürle ölümü, gözlerin siyanür satışına çevrilmesine neden oldu. Her ne kadar son olayda kuyumculuk yapan babanın siyanüre ulaşması her halükarda kolay olsa da internet üzerinden kolayca ulaşılabildiği belirtilen siyanürün satışı konusuna yasaklar ve düzenlemeler getiren bir yasa teklifinin MHP tarafından 19 Haziran 2019'da sunulduğu, teklifin komisyonda olduğu dikkat çekti.

MHP Konya Milletvekili Esin Kara ve Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu imzasıyla hazırlanan yasa teklifi, siyanürün internetten satışının yasaklanması için Çevre Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

İzmir'de anne ve babasını siyanürlü şerbetle öldürmesinin hemen ardından hazırlanan yasa teklifinin gerekçesinde, "Kimyasal maddeler biz istesek de istemesek de hayatımızın büyük bir alanında yer almakta, üstelik sağlığımızı tehdit etmektedir. Biz kimyasal içeriği fazla olan temizlik malzemeleri ve kozmetik ürünlerin sağlığımız üzerindeki etkilerini tartışa dururken; kimyasaldan öte zehirli kabul edilen ve çevre ile insan sağlığı hatta hayatına tehdit oluşturan ürünler kontrolsüz olarak pazarlanabilmekte hatta maalesef isteyen herkes tarafından serbest piyasadan ve internet ortamından rahatça satın alınabilmektedir.

Tarih boyunca çok acı örnekleri yaşanan ve suikast maksadıyla birçok devlet adamının zehirlenerek öldürülmesinde kullanılan siyanür maddesi, internetteki alışveriş sitelerinden pazarlanmakta ve kolayca satın alınabilmektedir. Ülkemizde siyanür; kuyumculuk, metal kaplamacılık, zirai ilaç, fotoğrafçılık, gübre sanayi, plastik ve madencilik gibi sektörlerde kullanılmaktadır.

İnternet ortamından çok rahat temin edilebilen bu zehirli kimyasal, intihar ve cinayet vakalarında da karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz günlerde İzmir'de bir üniversite öğrencisi, tüm ailesini internette satın aldığı siyanür ile zehirleyip, anne ve babasının ölümüne neden olmuştur.

Bu zehrin ağızdan alımı halinde maalesef kurtulma şansı bulunmamakta, zehir dokunma (deri) ve soluma nedeniyle de zehirlenmeye sebep olabilmektedir. Solunum yoluyla alındığında miktarına göre felç ve ölüme kadar giden sonuçlar doğurabilmektedir. 

Bu tür zehirli kimyasalların herkes tarafından rahatça satın alınabilmesini önlemek amacıyla; satış şartlarının zorlaştırılması, elektronik ortamda satışın engellenmesi, imalat, ambalajlama ve satış şartlarında denetim getirilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması büyük önem arz etmektedir" denildi.

Bu gerekçeyle hazırlanan yasa tasarısı Çevre Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Çevre Kanunu'nun 13'üncü maddesine ek getiren teklife göre "Siyanür başta olmak üzere çevreye ve insan sağlığına zararlı her türlü kimyasal madde/prekürsörlerin elektronik ortamda satışı yasaktır" ibaresi yer alıyor.

İnternetten siyanür satışına yasak getiren yasa teklifi komisyonda bekliyor! - Resim : 1

İnternetten siyanür satışına yasak getiren yasa teklifi komisyonda bekliyor! - Resim : 2

İnternetten siyanür satışına yasak getiren yasa teklifi komisyonda bekliyor! - Resim : 3

haberglobal.com.tr