İnfaz düzenlemesi Meclis'te! Detaylar belli oldu

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Cinsel suçlar, uyuşturucu, kadına karşı şiddet, cinayet ve terör suçları düzenleme kapsamı dışına çıkarıldı.

İnfaz düzenlemesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, düzenlemenin detaylarını aktardı. Cinsel suçlar, uyuşturucu, kadına karşı şiddet, cinayet ve terör suçları düzenleme kapsamı dışına çıkarılırken kapsamdaki suçlara kalıcı infaz oranının yüzde 50 olarak düzenlendiği açıklandı. 

Özkan, 65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş çocuğu olan anneler ve kendisine bakamayacak hastaların konutta infazı düzenlemesinin getirildiğini söyledi.  

Özkan'ın açıklamaları:

İnfaz hukukunun temel prensipleri dikkate alınarak infaz adaletini hedefledik. İnfaz düzenlemesi zor bir alandır. Bu alanda özellikle milletimizin rehberliği bize yol gösterici olmuştur. İnfaz kanunu başta olmak üzere 11 farklı kanunda değişiklik içerek 70 maddelik kanun teklifimizi hazırladık.

KAPSAM DIŞI SUÇLAR

Cinsel suçlar, uyuşturucu, kadına karşı şiddet, cinayet ve terör suçları bu kapsamın dışına çıkarılmıştır. Kalıcı düzenlemeler getiriyoruz. Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir. Çıkar amaçlı suç örgütü kuranlarla ilgili cezalar artıyor. Çıkar amaçlı suç örgütü kuran ve yönetenlerle ilgili Ceza Kanununda var olan düzenlemede çok düşük ceza öngörülmektedir. Bunun tavan ve taban oranını ikişer yıl artırıyoruz.

Kapsamdaki suçlara kalıcı infaz oranı yüzde 50 olarak düzenlendi. 

DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRESİ

Kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir. Denetimli serbestlikte cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yapanın yaptığının yanında kaldığı algıyı ortadan kaldırıyoruz. Denetimli serbestlikte, hükmü olunan ceza ile orantılı ceza öngörülmektedir. Tefecilik suçunun cezasını artırmayı hedefliyoruz.

1 Temmuz 2016'dan önce işlenen 2 yıllık denetimli serbestlik süresini 3 yıla çıkarıyoruz. 30 Mart 2020 tarihine çekiyoruz. 

İYİ HAL UYGULAMASI OTOMATİK OLMAYACAK

Diğer düzenlemelerde, iyi hal incelemesi... İyi hal ile ilgili otomatik bir geçiş vardır. Getirilen bu düzenleme ile iyi hal otomatik sistemden çıkarılarak oluşturulan gözlem ve idare komisyonuna bırakılmıştır. Sadece cezaevinin içinde yapılan hatalar ve yanlışlarla ilgili değil, hastane ve adliyedeki durumları da dikkate alınacaktır.

KONUTTA İNFAZ 

Kadınlar, çocuklar ve hastalar için de düzenlemeler öngörüyoruz. 65 yaşını dolduran, 0-6 yaş çocuğu bulunan kadınlar, kendisine bakamayacak durumda olan hastaların konutta infazını mümkün hale getiriyoruz. İnfaz hakimliğini getiriyoruz. Denetimli serbestlik, iyi hal infaz hakimliğine bırakılıyor.

AÇIK CEZAEVİNDE KALANLAR SALGIN NEDENİYLE CEZALARINI EVİNDE ÇEKECEK

Pandemiyle ilgili, açık cezaevine gelmiş cezası infaz edilen hükümlülerle ilgili cezalarının konutta çekmesinin önü açılıyor. Bunun Adalet Bakanı'yla 2 kez uzatılmasını öngörüyoruz. 2 aylık süreyi öngörüyoruz. Bu sürenin zaruret teşkil etmesiyle 2 kez uzatılmasını mümkün hale getiriyoruz.

İLK AŞAMADA KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Yaklaşık 45 bin kişi bundan yararlanıyor. Salgın hastalık nedeniyle cezaevinden çıkacaklarla beraber bu sayı yaklaşık 90 bine yaklaşıyor. 

GELECEK HAFTA SALI GÜNÜ GÖRÜŞMELER BAŞLAYACAK

Farklı bir karar alınmaz, diğer partilerden farklı, öne alma gibi teklifler gelmezse önümüzdeki hafta salı görüşmelere başlanmış olacak. 

son dakika son dakika haber