İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda ne yiyecek?

İstanbul / haberglobal.com.tr
Gündem haberleri Uzay haberleri Alper Gezeravcı NASA

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzayda. Milyonlar, oradaki çalışmaları ve olacakları merak ediyor. Peki Gezeravcı uzayda nasıl çalışmalar yapacak? 15 gün boyunca orada ne yiyip içecek? Yaşam şartları nasıl olacak? İşte detaylar....

Tarihi an sonunda gerçekleşti. uzay yolculuğunda ilk adım atıldı. Tüm Türkiye anbean o ana tanıklık etti. Türkiye'nin bilimsel literatüründe yeni bir sayfa açılıyor.

Alper Gezeravcı ile Türkiye'nin uzay serüveni başladı. Gezeravcı, uzayda bilimsel deney çalışmalarına imza atacak. Peki oradaki deneylerin Türkiye'deki çalışmalara nasıl katkısı olacak?

Uzayda insan sağlığından, biyolojiye ve malzeme üretimine kadar, 13 deney yapılacak.
Hastalıkların erken teşhisi için de çalışmalar olacak.

İTÜ Uzay Mühendisi Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, ''Uzayda yer çekimsiz ortamda çekim kuvvetinin olmaması nedeniyle homojen bir yapı oluşturabiliyorsunuz. Her tarafında özellikler aynı oluyor. Aynı olması da böyle bir malzemenin dayanımını artırabiliyor. Mesela ilaçların da etkisinin artırılabileceği düşünülüyor. Örneğin kanser ilaçlarını''

Yer çekimi olmadığı için yiyecekler önceden kuru bir şekilde gönderildi ve uzayda hazırlanacak.

Zaten günlük 2 saat spor faaliyeti söz konusu. Her şey dünyadan götürülüyor su da dünyadan. Yiyecekler hafif olsun diye genellikle kurutulmuş dondurulmuş oluyor.

Sürekli yüzer halde oldukları için akşam uyurken cırtcırtlar ile bağlanmaları gerekiyor. Tabi tuvalet ihtiyacının giderilmesi değişik bir şey. Bakım gören bir insan gibi. Aslında tüm bir yaşamı deneyimleyecek Alper burada.'' dedi.