İlk kez Haber Global görüntüledi: Irak'ın kuzeyindeki o terör mağaraları yerle bir edildi

Haber Merkezi
Haber Global Kuzey Irak Gündem haberleri

Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'ın kuzeyinde "girilemez" denilen yerlere girerek, terör örgütünü çöküş sürecine soktu. Haber Global Strateji ve Güvenlik Muhabiri Murat Karataş, mayıs ayında ilk kez gittiği bölgede teröristlerin kullandığı mağaraları görüntüledi.

Dağ-tepe, gece-gündüz demeden, karda kışta, kavurucu sıcakta Mehmetçik her türlü zorluğa göğüs gererek, Irak'ın kuzeyinde terörle mücadeleyi aralıksız sürdürüyor. Pençe serisi, Pençe Kilit ile devam ediyor. Terör örgütü, Irak'ın kuzeyinde yaşanan otorite boşluğu nedeniyle 80'li yıllardan itibaren bölgede alan kazandı. Sözde Hakurk, Metina, Zap, Gara, Avaşin-Basyan, Sinat-Haftanin, Kandil ve Asos bölgeleri, PKK/KCK ve onun destekçileri tarafindan barınma, eğitim, lojistik destek ve Türkiye'ye yönelik eylem hazırlığı için kullanılan alanlar haline geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, bu süreçte birçok kez sınır ötesi harekat düzenledi. Komandolarla bu bölgelere fiili olarak girilerek geniş çaplı temizlik harekatları yapıldı.

Ancak Mehmetçik'in kışlasına dönmesinin ardından o terör yuvaları yeniden teröristlerle doldu. 2016 yılında terörle mücadelede kapsamlı bir konsept değişikliğine gidildi. 2019 yılında, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda proaktif güvenlik stratejisine geçildi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak sınırının emniyetini ileriden sağlama ve terörü kaynağında yok etme amacıyla Pençe serisi operasyonlara başladı. Pençe serisini diğer harekatlardan ayıran en önemli özellik, komandoların terörden temizlenen stratejik noktalara üs bölgeleri kurması oldu.

Hakurk bölgesine Pençe-1 ve Pençe-2, Sinat-Haftanin bölgesine Pençe-3 ve Pençe-Kaplan, Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerine Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları düzenlendi. Mehmetçik "girilemez" denilen her yere girdi, "ulaşılamaz" denen her yeri didik didik etti ve terör örgütünü çöküş sürecine soktu.

17 Nisan 2022'de başlayan Pençe-Kilit Operasyonu ise Pençe serisinin son operasyonu. Amaç kilidin kapatılması Irak sınırı emniyetinin daha ileriden alınması. Pençe serisi operasyonları sunucunda bugüne kadar 2.000'e yakın bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Pençe serisi operasyonlar sonucunda bugüne kadar yaklaşık 2.500 mağara ve sığınak da kullanılamaz hale geldi.