İletişim Başkanı Altun'dan dikkat çeken açıklama: Koronavirüsten sonraki Türkiye'ye hazırlanıyoruz

koronavirüs
İletişim Başkanı Altun'dan dikkat çeken açıklama: Koronavirüsten sonraki Türkiye'ye hazırlanıyoruz

Türk büyükelçilerle koronavirüs video konferansı gerçekleştiren İletişim Başkanı Altun, "Salgından sonraki Türkiye'ye hazırlanıyoruz" dedi. Altun, "Biz Bize Yeteriz" kampanyasına yapılan bağışlarla 2,3 milyon aileye destek olunacağını söyledi.

İletişim Başkanlığı tarafından "Kovid-19 Tecrübeleri ve Salgına Karşı Mücadelede Uluslararası İş Birliği" başlıklı bir video konferans düzenlendi. Başkanlığın Türkçe ve İngilizce Youtube kanallarından canlı olarak yayınlanan video konferansın açış konuşmasını İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yaptı. 

Konuşmasının başında Kulp'taki 5 sivilin şehit olduğu saldırıya değinen Altun, PKK terör örgütünün bugünlerde dahi ne kadar kalleş olduğunu, olabildiğini gösterdiğini belirtti. Altun, "Elbette, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu cani örgüte bu yaptığını bırakmayacaktır. Terörle mücadelemiz bugünlerde dahi sürmektedir, sürecektir" dedi.

Kovid-19 ile mücadelede gelinen noktaya dikkat çeken Altun, "Milletimiz de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu fedakârlığı yaparak, bu zorlu süreçten bir an önce çıkmamız için gayret sarf ediyor" dedi. Altun şöyle devam etti "Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultunda yasağı bulunmayan vatandaşlarımızın da kendilerini ve sevdiklerini koruma adına gereken tedbirleri almasını istiyoruz. BU toplantıda büyükelçilerimizin destekleriyle diğer ülkelerde sürecin nasıl yönetildiğini değerlendiriyoruz. Salgınla mücadele de uluslarasrası işbirliği imkanlarını masaya yatırıyoruz.

"YENİ DÜNYA DÜN VE BUGÜNDEN FARKLI OLACAK"

Salgın sonrasında nasıl bir dünyakurulacağı hakkında görüş alışverişinde bulunma çabasındayız salgından sonra kurulacak dünya dün ve bugünden farklı olacak. Bu dünyaya ilişkin de mutlak süretle hazırlıklarımız olmak zorunda. Pandemi ile mücadele tartışmalarına biz de elimizden geldikçe katkı sunmak istiyoruz."

Türkiye'nin sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin bu salgınla Avrupa ülkelerini geride bıraktığına dikkat çeken Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2002 yılından itibaren atılan adımların, bugün virüs salgınına karşı verilen mücadeleye büyük katkılar sunduğuna vurgu yaptı.

"SALGINDAN SONRAKİ TÜRKİYE'YE HAZIRLANIYORUZ"

Fahrettin Altun, "Salgınla mücadelemizi nasıl virüs henüz topraklarımıza ulaşmadan önce, tüm senaryoları ayrı ayrı çalışarak planladıysak, salgından sonra nasıl bir dünya kurulacağı ve uluslararası sistemin nasıl dönüşümler geçireceği konusuna da bugünden hazırlanıyoruz. Koronavirüs sonrası dönemde rekabet ve çatışmanın mı, yoksa iş birliği ve dayanışmanın mı ağırlık kazanacağı Türkiye gibi dünyaya siyasi, ekonomik ve kültürel entegrasyonunu tamamlamış, bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne her fırsatta katkı sunan ülkeleri yakından ilgilendirmektedir. Aynı şekilde tek kutuplu uluslararası düzenin sürdürülebilir olup olmadığı ile açık ve kurallara dayalı ticaret rejiminin ayakta tutulup tutulamayacağı gibi sorular cevap beklemektedir" dedi.

1 MİLYAR 415 MİLYON TL BAĞIŞ

Altun, "Biz Bize Yeteriz" Milli Dayanışma Kampanyası ile ilgili son rakamları da paylaştı. Altun, "7 Nisan itibariyle 1 milyar 415 milyon TL yatırılmış, 46 milyon liralık SMS katkısı gerçekleştirilmiştir. Bu yardımlarla yaklaşık. 2.3 milyon aileye destek olunacaktır" açıklamasını yaptı.

"İHTİYAÇ SAHİBİ ÜLKELERE SIRTIMIZI DÖNMEDİK"

Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyaya barışın, iş birliğinin, dayanışmanın hakim olmasını arzu edip, bunun için çalıştıklarını ifade eden Altun, "Küresel salgın döneminde de, devletler arası ilişkiler kuralsızlaşma eğilimi gösterirken bile, kendi vatandaşlarımızı korumaya gayret ederken ihtiyaç sahibi ülkelere sırtımızı dönmememiz bu durumun en somut göstergesidir" dedi.

LİDERLER KONFERANSI

Fahrettin Altun, "Aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın İngiltere, Almanya ve Fransa devlet ve hükümet başkanlarıyla gerçekleştirdiği telekonferans kapsamında koronavirüs salgınını uluslararası bir düzlemde gündeme getiren ilk lider olmuş; 26 Mart günü yine video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde hiçbir ülkenin bu küresel krizle tek başına mücadele edemeyeceğini hatırlatarak ulusal ekonomiler başta olmak üzere salgından olumsuz etkilenen tüm alanlarda ortak adımların gecikmeden atılmasının önemini vurgulamıştır" görüşlerini aktardı.

30 ÜLKENİN YARDIM TALEPLERİ KARŞILANDI

Altun, "Nitekim ülkemiz, bu süreçte üzerine düşen insani vazifeyi layığıyla yapmış; aralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya ve İtalya'nın da bulunduğu 30 ülkenin yardım taleplerini imkânları kapsamında karşılamıştır. Aynı şekilde geçtiğimiz hafta İspanya'daki olağanüstü koşulları göz önünde bulundurarak, ihracatı daha önce yasaklanmış olan 116 solunum cihazının sevkiyatını gerçekleştirdik" diye konuştu.

(Kaynak: TRT Haber)

türkiye koronavirüs