İlber Ortaylı: Bizim boğazları kapatma statümüz yok

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya İstanbul boğazı Çanakkale Boğazı Gündem haberleri
İlber Ortaylı: Bizim boğazları kapatma statümüz yok

Ukrayna'nın Türkiye'ye yönelik 'Boğazları Rus gemilerine kapatın' talebi tartışmaları da beraberinde getirdi. Boğazların kapatılıp kapatılmamasıyla ilgili tartışmaya tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı. Ortaylı: Öyle bir satatümüz yok, Montrö'yü ihlal etmiş oluruz' dedi.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini yorumlayan Ortaylı, 'Çok NATO'cu, çok Amerikancı görüşler demode şeylerdir. Bu gibi tiplere 'Siz hala büyükannenizin siyasetiyle mi gidiyorsunuz?' demek lazım' ifadelerini kullandı.

Ortaylı'nın gündeminde boğazların kapatılması tartışmaları da vardı. Montrö anlaşmasının önemine vurgu yapan tarihçi yazar, 'Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok, bunu tabii tutuşan Ukrayna söylüyor ama bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde ciddi bir şekilde Montrö'yü kendimiz ihlal etmiş oluruz. Montrö ile Türkiye'ye güvenilir bir bekçilik veriliyor. Dışişleri bakanımız da, 'Biz Montrö'yü burada kullanamayız" dedi. Bunlar Karadeniz'in taraf devletleri, kimsenin geçişini engelleyemeyiz. dedi.

 

 

İlber Ortaylı boğazlar montrö anlaşması ukrayna Rusya