İhanet zincirinin ilk halkası 7 Şubat'ta neler yaşandı?

HaberGlobal.com.tr
FETÖ MİT

Bundan tam 12 yıl önce FETÖ, ilk kez devlete karşı açık bir operasyon yapmaya çalıştı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, FETÖ'ye bağlı savcılar tarafından sorgulanmak istendi. Fidan'ı ifadeye çağıran örgüt üyelerinin hedefinde dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı.

FETÖ'nün devlete karşı ilk kalkışması olan 7 Şubat 2012'de Türkiye, paralel devlet yapılanmasıyla ilk kez yüzleşti.

Sahte kanıtlar üretildi. Dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan ifadeye çağrılmak istendi. Fidan'ı ifadeye çağıran FETÖ'cülerin hedefinde dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan vardı.

FETÖ'cülerin amacı MİT'i ele geçirip iktidarı yıkmaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ameliyat masasında verdiği talimatla FETÖ'cülerin kumpasını bozdu, MİT'e darbe girişimine izin vermedi.

AK Parti'nin iktidara gelişinin 10. yılıydı. Erdoğan'ın Davos'taki 'One Minute' çıkışı sonrası FETÖ elebaşı Gülen, "Otoriteye karşı gelmeyin" mesajı vermişti.

Dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, başarılı operasyonlar yapıyor. Bu operasyonlar FETÖ'yü rahatsız ediyordu.

Önce bir karalama kampanyası başlatıldı. MİT mensupları terör örgütü PKK ile ilişkilendirilmek istendi. Diyarbakır'daki DTP binasında Oslo'daki görüşmelere ait olduğu iddia edilen ses kayıtları ele geçirildi.

FETÖ kumpas taktiğini devreye sokmuştu. Ses kayıtları hard disklere FETÖ'cüler tarafından yerleştirilmişti.

Kumpas soruşturmasını örgütün o dönem emniyet içerisine sızdırdığı en önemli isimlerden olan Ali Fuat Yılmazer yürütüyordu. Örgüt üyesi İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, 7 Şubat 2012 günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bazı MİT görevlilerini ifadeye çağırdı. Bu tarih özellikle seçilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, o gün ameliyat olacaktı.

Erdoğan'ın ameliyatının yaptığı bir ziyaret nedeniyle gecikmesi, örgütün planlarını bozdu. Erdoğan, Hakan Fidan'ın ifade vermesine onay vermedi.

Bu gelişme sonrası FETÖ'cü savcı Muharrem Akkaş, Hakan Fidan için yakalama kararı çıkarttı. Erdoğan, ameliyat masasında verdiği talimatla FETÖ'cülerin kumpasını bozdu, MİT'e darbe girişimine izni vermedi.

18 Şubat'ta yürürlüğe giren MİT Yasası'yla örgütün planları suya düştü. Yapılan düzenleme MİT mensupları hakkındaki soruşturmaları Başbakan'ın iznine bağlıyordu.

7 Şubat 2012'de MİT'e yapılan kumpas, 15 Temmuz darbe girişimine uzanan zincirin ilk halkasıydı.