İHA ve SİHA'lardan sonra TİHA'lar geliyor! İşte önemli avantajları

Azerbaycan SİHA

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, TSK envanterine girecek olan Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA), İHA ve SİHA'lardan farkı ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

2021 yılında göreve başlaması beklenen TİHA'ların testleri sürerken, bu hava aracının İHA ve SİHA'lardan farkı ve avantajları hakkında, Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'tan çok önemli açıklamalar geldi.

ZAYIF NOKTALARDAN TAARRUZ GEREKTİREN HEDEFLERDE BAŞARI

Haber Global'de Günün Nabzı programına katılan Karataş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İHA, SİHA ve önümüzdeki dönem içinde TİHA ile karşılaşacağız. Yani, Taarruzi İnsansız Hava Aracı olan TİHA'lar da devreye girecek. Burada can alıcı nokta, insansız olarak adlandırıyoruz ama bunların perde gerisinde kim var? Pilot var, istihbaratçılar var, teknik ekip var. Özellikle pilot, harekat, istiharat koordinasyonu, Suriye'deki hava savunma sistemler olsun, hedefler olsun. Yine aynı şekilde Karabağ'daki hedefler olsun, bunların altında yatan yine S-300'ün vurulması dahil olmak üzere, hepsi zayıf noktalarından taarruzu gerektiyor. O açıdan başarılı oluyor. Yoksa durup dururken SİHA'lar ya da önümüzdeki dönem içinde TİHA'lar bu başarıyı kendi kendine elde etmiyor. Bir taktik planlama var. Karşı tarafın zayıf tarafları dikkate alınarak yapılan taarruzlar.

"S-300'ÜN SİHA'YI ÖNLEYEMEYECEK OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Aslında insansız gibi gözüküyor, insan zaiyatını azaltıyor, kuvvet çarpanı diyebiliriz ama önemli bir bilgi birikimi yatıyor. Tecrübe Azerbaycan'a da taşınmış oluyor. S-300'ün de hedef kataloğunda, düşük süratli, ölü noktalardan yaklaşabilecek, gerekli yerlerden vurabilecek olan bir SİHA'yı önleyemeyecek olduğunu görmüş olduk. Bunlara karşı önümüzdeki dönem hava savunma sistemlerinde de bu görüntülere karşı tedbirler alınıyor. O açıdan da teknik ebine, pilotlara, harekat ekibine selamlarımızı yolluyoruz.

TİHA'LARIN FARKI NE OLACAK?

(TİHA'ların farkı ne olacak?) SİHA'dan bir katman daha yukarıya çıkıyor. Hem irtifa, hem teknolojik açıdan hem de taşıdığı yük açısından bir basamak daha atlıyor. SİHA iki bomba taşıyorsa, TİHA 8 bomba taşıyor. Bombaların isabet oranları da yükseliyor. Daha uzun havada kalıyor. Daha fazla hedef kapsama anlamı da taşıyor. Türkiye önümüzdeki dönemde bu başarı ile harekat sahasına daha güçlü olacak. 

Kaynak: Haber Global TV

TİHA İHA SİHA