İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı

Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu CHP Erzurum Gündem haberleri son dakika
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum'da düzenlediği mitingde olaylar çıktı. Taşlı saldırıya uğrayan İmamoğlu konuşmasını yarıda keserek bölgeden ayrılmak zorunda kalırken, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu bir grup vatandaş yaralandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingi, bir grup saldırganın taşlı eylemleri nedeniyle yarıda kesildi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı - Resim : 1

Havuzbaşı Kent Meydanı'nda halk buluşmasına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, meydanın arka tarafında toplanan grubun taşlı saldırısına uğradı.

Otobüs üzerinden vatandaşlara bir süre hitap eden İmamoğlu, konuşmasını yarıda keserek aşağı indi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı - Resim : 2

Yaşananlar üzerine İmamoğlu, alanda duran polislere seslenerek gruba müdahale etmesini istedi.

Bu sırada polis saldırgan gruba müdahale etti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı - Resim : 3

MHP İl Başkanı Adem Yudagül, toplanan kalabalığa hitap ederek tepkinin sandıkta olacağını söyledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı - Resim : 4

İMAMOĞLU: BEN 9 CİVARINDA YARALI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜM

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, saldırının ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, "Bugün yaşanan olayların Erzurumlu hemşehrilerimle ilgisi yoktur. Yaralı vatandaşlarımızla konuşuyor, durumlarını yakından takip ediyorum. İktidar mensupları sizi uyarıyorum, yazık oluyor yapmayın, bu tür dili kullanmayın. Çok yanlış bir yoldasınız, bu millete zarar veriyorsunuz. Biraz utancınız varsa kendinize, söylemlerinize dikkat edin." ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu'nun açıklaması şu şekilde: 

"TAŞ ATMALARINI İZLEDİLER"

Saldırıların ardından İstanbul'a dönen İmamoğlu, İstanbullular tarafından Sabiha Gökçen Havalimanında karşılandı. Burada açıklama yapan İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Öncelikle Erzurum’da o güzel meydanda toplanarak bizimle duygularımızı paylaşmak için oraya gelen kızlarımızdan, oğullarımızdan, annelerden, teyzelerden, amcalardan, kardeşlerimden helallik istiyorum, teşekkür ediyorum. Onlar oraya geldiler, onlar Erzurumlu hemşerilerimin bir temsilciydi. Ama ne yazık ki o koca taşların yaraladığı o insanlara Allah şifa versin. Ben o çocukların, hanımefendilerin ,gençlerin her birisinin sağlığıyla an be an ilgileneceğim, en kısa zamanda da bir araya gelip kucaklaşacağım.

Tarihi bir sürecin içindeyiz. Ne yazık ki ülkemizi bu duruma getiren bir avuç insanın hiçbir zaman bu kötü uygulamalarının kötü dillerinin, kötü davranışlarının, onlardan kurtulana kadar sonu gelmeyecek bunu bilelim. Tedbirli olalım. Tedbirin birkaç yolu var. Tedbirin birinci dili sevgidir, ikinci dili uzlaşmadır, üçüncü dili hiçbir vatandaşımıza kırıcı davranmamaktır. Vatandaşlarımızı kucaklamaktır. Bakın bu oy meselesi değil, aldanabilirler bu kötü insanlara inanabilirler. Onlara zerre kırıcı davranmayın onlar masum ama bugün o meydanda kim oldu belli olmayan o 100- 200 kişi asla masum değil. 

Şimdi İçişleri Bakanı bir televizyon kanalında çıkarak Erzurumlulara nasıl provokatör dediğimi anlatacakmış. Utanmaz adam, iftiracı, yalancı. Ve bu adam gözü dönmüş bir şekilde, gözü fır fır dönerek konuşuyor. Ahlakını yitirmiş bir adam. Peşin peşin söyleyeyim, üç defa söyledim. Allah biliyor çocukluğumdan beri Erzurum ile irtibatı olan bir insanım. Trabzon ile Erzurum kapı komşusudur. O şehirde benim akrabalarım var. Orada eğitim yaşamını geçirmiş akrabalarım var defalarca gittim. Onların stadını da biz yapacağız onlara. Erzurumlu boşuna dadaş adını almamıştır Erzurumlu merttir Erzurumlu Nene Hatun’un torunudur. Erzurumlu onlara cevabını verecek hiç kuşkum yok.

"GÖZÜMÜN ÖNÜNDE ÇOCUĞUN BAŞI KANAMAYA BAŞLADI, TEYZENİN GÖZÜ KANAMAYA BAŞLADI"

Erzurum’a gideceğiz bir haber geldi. Halk buluşması yapacağımız yere otobüsler çekiliyor. Neymiş Büyükşehir Belediyesi orada otobüs tanıtımı yapacakmış. Bakın o an itibari ile arkadaşlarım diyalog kurmaya başladı. Bize söylenen şu ‘bu yanlıştır doğru değildir’. Ardından valinin danışmanıma verdiği cevap ‘Merak etmeyin gerekli tedbirleri aldık 5 bin polisimiz bu konuda en yüksek tedbirle hiçbir problem çıkarmayacak dedikodulara kulak asmayın’ Sonra otobüsler sahadan çekildi. Çekildikten sonra vali tekrar hem danışman arkadaşlarıma bir sorun yok hiç bir problem olmayacak dendi. Sivas’tan Erzurum’a indik, bir grubun toplandığını öğrendik. Biz oraya gittik. Süreç nasıl ilerledi? Milletvekili adaylarımızla konuştuk, bu konu hafta içi konuşuluyor ve burada miting alanı tartışılıyor, miting alanında sorun çıkarıyorlar. Burası ile ilgili sorun olmaz Ekrem Bey gelir selamlama yapar sonra istersen esnafla selamlaşarak Erzurum gezisine devam eder. Vali ile uzlaşılıyor, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Umut Bey ile uzlaşılıyor ve buranın ilanı il tarafından ilan ediliyor. Biz bu kararla oraya gittik. 

Biz oraya vardığımızda aynen böyle bir ortam vatandaşlara sesleniyoruz. Arkamızda 1,5 metrede bir polislerin yüzüne doğru baktığı 150-200 kişi, polis kardeşlerim de dinlesin. Burada sizden daha fazla bir kalabalık beni karşılıyor. Seslenişe başladım. 5. dakikada taşlar yağmaya başladı ve tek bir müdahale yapılmadan izlendi. Topu topu 300-400 kişi bunlar azmettirilmiş insanlardır. Bunlar taşları attıkça gözümün önünde çocuğun başı kanamaya başladı, teyzenin gözü kanamaya başladı. Bir amca yere yığıldı. Aşağıda konuşmaya devam ettim geri çekilin dedim. Allah var insanlarımızın bir tanesi bile oraya taş atmadı. O insanlar çaresizce bekledi.

"SADECE 1 TANE TRAFİK POLİSİ EŞLİK ETTİ"

Bunları izledik daha sonra polisi uyarmama rağmen hareket edilmedi. Ben dedim vatandaşlarım ben sizsin aranızdan benden dolayı siz taşa maruz kalıyorsunuz ben mecburen buradan ayrılıyorum. Sizin emniyetiniz için ayrıldım. Havalimanına giderken bize bir trafik polisi eşlik etti. Bu polis meselesi değil polisimiz bizim kardeşlerimiz. Birincisi belediye başkanı zavallı bir hamle yaparak tarihe kara leke almış bir yerel yönetici olarak geçmiştir. Ne yazık ki vatandaşımızı koruması gereken emniyet güçleri orada ne yazık ki taş atanları koruma altına alarak onların taş atmasını izledi.

Soru bir, Emniyet müdürü kimdir? Emniyet müdürü polise nasıl bir talimat verdi ki polis yerinden kıpırdayamadı?

KILIÇDAROĞLU'NDAN "SAĞDUYU" ÇAĞRISI

Erzurum’da yapılan taşlı saldırı sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yurttaşlara ‘sağduyu’ çağrısı geldi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı - Resim : 5

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından bir video paylaşarak şunları kaydetti:

“Mafyalar, militanlar, SADAT’çılardan, Sinan Ateş’i öldüren torbacılardan, beşli çetelerden, domuz bağcılardan oluşan bir militarist koalisyon var. Bugün Ekrem başkanımıza saldıranlar bunlar. Amaçları insanlarımızı korkutmaktır. Sandıktan uzak tutmaktır. Türkiye makul çoğunluğun ülkesi. Çoğunluk bu kötülüğü bitirecek. Sevgili vatandaşlarım. 14 Mayıs’a odaklanın. Başka her şey teferruattır. Sakın kızmayın, sakın küsmeyin. İnsanınızı sevin, bağrınıza basın. O terör gruplarını kahreden de tam olarak budur. Ekrem evladıma da geçmiş olsun. Ülkeye değişim getirmenin bir bedeli vardır bunu da ödemeye hepimiz hazırız.”

ERZURUM BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, saldırıya ilişkin "Bu kaos ortamını yaratan bizzat Ekrem İmamoğlu’nun kendisidir. Suç duyurusunda bulunacağız. Taşı ilk karşı taraf atıyor ve bunu tespit ettik. 

Arkadaşlar, burası miting alanı olmadığı ifade edilmiş. Sadece esnaf ziyaretine izin verilmiş Ama biz bu alanda miting yapacağız diye kullanılırsa devletin yapacağı başka bir şey yok. Aynı heyetten de etrafta bulunan insanlara taşlar, sopalar atıyor. İmamoğlu Havaalanı'nda basın toplantısı düzenliyor. Benim için nezaketsiz biri olduğumu söylüyor. Benim nasıl nezaketle biri olduğumu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu çok iyi bilir ve CHP'li milletvekilleri çok iyi bilirler. Zamanında müracaat yapıldığı zaman salonlar tahsis edildi. Toplantılar yapıldı. En ufak bir olay çıkmadı.

Bu olayın tek çıkış nedeni var, o da bitişlerinin göstergesidir. Gerek burada gerekse Türkiye'nin birçok yerinde artık bu doğrudan ilgi alaka azalmıştır. Çünkü terörle yan yana gelene bu millet, bu aziz millet yetki vermez. İstanbul'da yaşayan 16 milyon insan bugün mü deprem olacak? Yarın mı deprem olacak diye beklerken, belediye başkanı beyefendi Türkiye turuna çıkmış, Türkiye'yi kurtarmaya uğraşıyor. Sen önce İstanbul'u kurtar. İstanbul'daki insanları bir şu tedirgin olmadan korkularını giderecek hal ve harekette bulun, beyanatta bulun.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum mitinginde taşlı saldırıya uğradı - Resim : 6

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı ne zaman miting yapmak üzere resmen müracaatta bulundu. Suç duyurusunda bulunuyorum. Bu işin gereği bu. Eğer bu işleri böyle yasalara aykırı, kanunlara aykırı. Yönetmeliklere aykırı yaparsanız onun cevabı budur. Onun için buradan tekrar 85 milyon insanımıza sesleniyorum. Çok az bir süre kaldı. İnşallah halkımız herkesten gerekli cevabı verecek. Herkes karnesini inşallah önüne koyup düşünecek. Bu vesileyle Erzurumlunun hassas olduğunu, Erzurum'un teröre, terör sevicilerine müsaade etmediğini, etmeyeceğini buna bir vatan şehri olduğunu cumhuriyeti kuran şehir olduğunu ve biliyorsunuz hemen bu olayların arkasından yine bir başka biri Kaftancıoğlu ne diyor? 'Havaalanında seni bekliyoruz' çok büyük olaylar oldu. Havaalanında bekliyor. Acaba nasıl kışkırtılık katacağız?

Evet bura Mustafa Kemal Paşa'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün mebus olduğu şehirdir. Evet, bu şehirden biz sana ancak selam göndeririz. Bu şehri emellerinize, gayenize araç edemezsiniz, ettirmeyiz. Bu vesileyle tekrar Erzurum'umuza geçmiş olsun diyorum. Tüm milletimize geçmiş olsun diyorum. Bunlara kulak asılmaması gerektiğini ifade ediyorum. İşleri, güçleri, provokatörlük. Ne yaparsanız yapın. Çok iyi belediye başkanlığını başarmışlar, şimdi de cumhurbaşkanlığı yardımcılığına soyuyorlar. Vah vah vah vah vah. Önce şu başkanlığı bir yapın bakalım. Bir gösterin. Erzurum kadar bile kentsel dönüşüm yapamadın be. Sağda solda dolaşıp duruyorsun. Tabii de ben biliyorum. Ne olduğunu İngiliz Büyükelçisiyle güzel sohbet ederler. Amerikan Büyükelçisi'yle sohbet ederler. Ama biz milliyetçi, muhafazakar bir anlayışa sahibiz. Milli ve yerliyiz. Mesajı halkımızdan alırız, yetkiyi onlardan alırız. Onlara karşı sorumlu oluruz. Ne oraya, ne buraya. Onun için bu vesileyle bunu neden söyleme gereği duydum? Olayları başlat. Arkasından o toplumu suçla. Kusura bakma. Buna fırsat da vermeyiz. Halkımız da bunlar gayet iyi biliyor.

Olayları yaratanlar da kendileri. Başlatan da kendileri zaten basın mensupları burada. Toplanan 200, 250, 300 kişi. Bin kişi yok, ya bin kişi yok. Sayın Cumhurbaşkanımızı 200 bin insanla karşıladık. Sadece miting alanında 150 bin insan yollarda, havaalanında, şehirde çeşitli yerlerde. Bugün 2 milyon insan İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızı bağrına bastı. Bunları nasıl sabote edelim? Bunları nasıl kamufle edelim diye bir gayret var. Aynı gayret bugün Bursa'da yapılmaya çalışılmış. Sadece burada değil ha Burada, başka şehirlerde de yine bu tip olaylar var. Onun için emniyet güçlerimiz, güvenlik güçlerimiz bunlara müsaade etmeyeceğini, etmediğini, etmeyeceğini ifade ediyorum. Ve diyorum ki vatan bir bütündür. Vatan bölünmez, parçalanamaz Allah'ın izniyle. Türkiye Cumhuriyeti birdir, beraberdir. 85 milyon insanıyla." açıklamasını yaptı. 

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA: BİR TİYATRO İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Bugün aynı şahsın kendini devletin üzerinde gören ve devletin kendisini ikaz etmesine rağmen İBB'yi terör örgütü elemanlarıyla dolduran bu şahıs, özellikle gittiği her yerde bu tür provakatif işler gerçekleştiriyor. Bugün Sivas'ta da mitingi vardı. İstanbul'daki hizmet bittiği için Sivas ve Erzurum'daydı.

4 Mayıs'tan önce belli prosedürler içinde kampanya yapabilirsiniz ama bir ilde partinin mitingi söz konusuysa oranın kendi alanları var. Yenikapı'da miting yapılmaması için İBB tarafından kazıldı. Cumhuriyet tarihinin en büyük gelirini alan beledi İBB'dir. İş yapmak istemiyor, mağdur edebiyatı yapıyor. 

İlçe seçim kurullarından izin alması lazım. 

Bu arkadaşın bir gündem hastalığı var, gündemden düştü artık. Kendi içlerinde bir rekabet var, üçü de birbirinden nefret ediyor. Kendi içlerinde rekabet ediyorlar. Sivas'ta seçim kurulunun başka bir yeri gösterecekken gelip burada bu işi yapmak istemesinin temel nedeni, bu kavgayı kanatmak. Kalabalık toplayamıyorlar. Miting dediğiniz miting alanında yapılır.

Ekrem İmamoğlu, Türkiye'ye gelmiş en büyük sahtekarlardan bir tanesidir. Hem sahtekar hem yalancıdır. Erzurum için verdikleri belgede esnaf ziyareti ifadesi kullanılmış, miting değil. Bu belgeye bir cevap versinler. Biz sana koruma vermişiz, etrafta tedbir almış bin tane polis var. Seçim kurulu izin vermemesine rağmen, yarın öbür gün "Beni engellemeye çalıştılar" diyecekler. İstanbul'da hiçbir hizmeti olmadı. Esnaf ziyareti yapmak için de başvuru yapmana gerek yok zaten. 

Van'da "Selo'ya özgürlük" naraları atılırken bunlar zafer işareti yaptılar.

İşler su şişesiyle başlıyor, su şişesi atıyorlar. Birtakım meselelerin olacağının tahrikini yaparak oraya geliyorlar. İzin almadığı bir miting, miting alanının olmadığı bir yer. Toma hiçbir şey yapmadı diyor. Önce insanlar ayrılmaya çalışılır. Yalanı yukarıdan aşağıya bu kadar net konuşabilen ikinci bir kişi daha yok. İstanbul mitinginin büyüklüğünün konuşulmasını engellemek için yapılan bir yöntem. 

19-20 kişi hastaneye başvuruyor. Bir kişinin başına büyük ihtimalle itmeden kaynaklı 2 dikiş atılıyor. Onun dışındakilerin hepsi diyor ki "Şuramda bir ağrı var" yani hiçbir lezyon, belirti yok. Bir tiyatro ile karşı karşıyayız. Türkiye'nin her yerinde sabah akşam miting yapıyorlar, hangi problemle karşı karşıya kalmışlar? YSK bunun hakkında suç duyurusunda bulunacak. 

Kendisinde bir rahatsızlık var. Büyük beklentileri vardı, bu beklenti dumura uğradı. 

Orası açık, her şey spontane gelişiyor. Kendisi açık olmasını istiyor zaten. O şehirde herkesin milliyetçilik damarı en üst noktadadır. Şehit cenazelerine on binler geliyor. Bu şehirlerde provakatörlük yaparsanız Allah korusun, arkadaşlar bence çok güzel bir şekilde yönetmişler. Bir kişiye dikiş atıldı, başka bir yaralı yok. 

 

Kaynak: İHA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Erzurum son dakika