Her gün 72 ton çamur çıkarılıyor

Marmara Bölgesi Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Her gün 72 ton çamur çıkarılıyor

İzmit Körfezi'nde geçen mayısta başlayan dip çamuru temizliği meyvelerini veriyor. Bugün sezonu açan balıkçılar oksijen seviyesini artıran çalışmanın balık bolluğu getireceğini söylerken, dip çamuruna karşı mücadele Marmara'nın kurtuluşu için umut yaratıyor.

İzmit Körfezi'nde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Dip Çamuru Temizleme Projesi” geçen mayıs ayından bu yana devam ediyor. Proje tamamlandığında yıllardır kirlilikle gündeme gelen İzmit Körfezi'nin “dev bir akvaryum” haline geleceği belirtiliyor. Bu iddialı proje kapsamında toplam 33 milyon metreküp çamur çıkarılması planlanırken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın sık sık proje alanına giderek çalışmaları koordine ediyorlar.

Her gün 72 ton çamur çıkarılıyor - Resim : 1
İzmit Körfezi'nden ilk etapta 3,5 milyon metreküp dip çamuru çıkartılması hedefleniyor. 

OKSİJEN SEVİYESİ YÜKSELİNCE BALIKLAR ÇOĞALIYOR

Marmara Denizi için büyük umutların bağlandığı projeye yoğun bir ilgi de var. Bölgenin yerel yönetimlerinden ve sivil toplum örgütlerinden yetkililer çalışmaları dikkatle izlerken, balıkçılar da devam eden çalışmalardan oldukça umutlular. Balıkçılar, dip çamuru çekildikçe İzmit Körfezi'ndeki oksijen oranının arttığını, bunun da balık popülasyonuna olumlu etki ettiğini belirtiyorlar. Nitekim projeyi yürüten kurumlar da temizlenmiş alanda yeniden hayatın başladığına ve yeni balık türlerinin oluştuğuna şahit olduklarını duyurdular. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara'nın “dipten dirilişinin” başladığını belirtirken, dip çamurunun denizin en önemli sorunu olduğunu söyledi.

Her gün 72 ton çamur çıkarılıyor - Resim : 2
İzmit Körfezi'nden çıkartılan dip çamuru Kocaeli'nde kurulan tesislerde özel bir yöntemle kurutularak Kuzey Marmara Otoyolu çevresindeki rekreasyon alanlarında kullanılacak. 

ÇAMUR DENİZDEN NASIL ÇEKİLİYOR?

Körfez’in en üst noktasında çok büyük bir alanda toplanmış bir çamur kütlesi bulunurken, yaklaşık 650 futbol sahasını kaplayan bu çamur, İzmit Körfezi’nin dibinden çıkarılıyor. TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesi'nin ortaklaşa geliştirdiği projenin 5 yıl sürmesi bekleniyrken,  2 etaplı projede 720 hektarlık alanda öncelikle 3.5 milyon metreküp dip çamurunun tahliyesi gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında çamur borularla çıkarılarak İzmit Atletizm Pisti’nin arkasına kurulan susuzlaştırma tesisine taşınıyor.

MÜSİLAJ KAYNAĞI KURUTULUYOR 

Çekilen çamur "membran" adı verilen tüplerin içine sulu bir şekilde pompalanıyor. Katkı maddeleriyle çamur çökertilerek tüplerin içinde hapsediliyor. Ardından temizlenen su denize geri veriliyor. Deniz suyu içinde müsilaja neden olan azot ve fosforun bu sayede ortadan kalkacağı belirtilirken, denizdeki oksijen seviyesinin artmasıyla canlı türlerinin de yenidne hayat bulacağı bildiriliyor. 

Her gün 72 ton çamur çıkarılıyor - Resim : 3
Dip çamurunun çıkarılmasıyla birlikte İzmit Körfezi'nde, denizdeki oksijen seviyesi yükseliyor. Körfez'deki biyo-çeşitliliği artırmak için de belirli aralıklarla denize farklı balık türleri bırakılıyor.  

KURUYAN ÇAMUR KUZEY MARMARA OTOYOLU'NA

Yetkililer, günlük 72 metreküp çamurun "susuzlaştırıldığını" belirtilirken,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise en çok dipten çıkarılan çamurun yaydığı koku ile ilgili sorunların giderildiği duyuruldu. Kokunun bertaraf edilmesi için özel bir tekstil ürünü olan geotekstil tüpleri kullanılırken,  bu tüpler sayesinde yaz aylarında 15, 20 günde, kışın ise değişen sürelerde çamur yüzde 60 kurutuluyor. Kuruyan çamur ise Kuzey Marmara Otoyolu için açılan taş ocaklarına götürülüyor.

HER AY DÜZENLİ BİYO-ÇEŞİTLİLİK KONTROLÜ

Öte yandan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne ait 'Yunus-S' isimli araştırma gemisi İzmit Körfezi’nde belirlenen noktalardan örnekleme çalışmaları yaptı. Bu çalışmalarla mevcut deniz biyo-çeşitliliğin ortaya çıkarılması amaçlandı. Dip çamurunu çekme işlemi öncesinde yürütülen çalışmalar çamurun çekildiği dönem ve sonrasını da kapsayacak şekilde ileriki dönemlerde de tekrarlanacak.

 [email protected]

 

Kaynak: Web Özel

balık İzmit körfez temizlik müsilaj