'Her an büyük bir deprem olabilir' dedi, merkez üssünü ve etkilenecek illeri açıkladı
Yedisu fayında 1784’ten bu yana hareketlenmenin olmadığını belirten Dr. Kenan Bayram, “Yedisu fay zonu, Erzincan fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir" dedi. Olası bir depremden etkilenecek şehirleri de açıklayan Bayram, öneli uyarılarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanlar, 3 fay hattının kesiştiği ve geçmiş dönemlerde yıkıcı depremlerin yaşandığı Bingöl’e dikkat çekti. Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırma Merkezi Müdürü, İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbayram, incelemelerinde, Bingöl’de deprem riskinin her zaman var olacağını söyledi.
Kentte 30 yıllık aralarla yıkıcı depremlerin yaşandığını ifade eden Akbayram, şunları ifade etti:
“Bingöl çok fazla fayın bir araya geldiği bir bölgedir. Burada üç tane önemli fay hattı var. Bunlardan biri Doğu Anadolu fay zonu, diğerleri kuzey Anadolu ve Varto fay zonlarıdır."
"Bunun dışında, Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu fay zonu arasındaki bölgede oluşmuş bir sürü fay var. Bingöl, bu yüzden birçok deprem tehlikesi taşıyor. Bingöl 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük yıkıcı deprem yaşadı. Bu depremlerde ciddi can ve mal kaybı oldu. Bingöl'de 30 yılda bir yıkıcı bir deprem oluyor.”
‘250 YILLIK, ELİ KULAĞINDA DEPREM OLABİLİR’
Yedisu fay zonunun deprem tekrarlama aralığının, Kuzey Anadolu Fay zonu ile aynı olduğunu ifade eden Akbayram, şöyle devam etti:
“Türkiye'nin genelinde de faylar harekete geçti, diyebiliriz. Bunun önemli bir nedeni, 2 tane büyük depremin, Doğu Anadolu fay zonunun Kahramanmaraş ile Malatya güneyi ile Hatay arasındaki kesişiminin kırılmış olmasıdır."