İstanbul'da yağış var: Bulutlar hala kimyasal taşıyor mu?

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Tuzla'daki yangın sonrası ortaya atılan kimyasal yağış tehlikesi iddialarına yanıt verdi

Tuzla yangını sonrasında havaya yükselen kimyasalların yağışla geri dönüp dönmeyeceğine ilişkin iddialara yanıt veren İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Öyle bir tehlike yok. Böyle bir tehlike olması için kaynağın sürekli olması lazım. Kirleticiler bizim ülkemizi bile geçti gitti. Konsantrasyonu azalttı, seyreltti. Çıkın ıslanın. Asit yağışı  zaten kirleticinin kaynağının olduğu bölgeye olmaz. Asit yağışı çok uzaklara olur. Bizdeki yağışları ölçtüğümüzde asit yağışı çıkıyor. Ama nereden geliyor bize? Bulgaristan'dan, Rusya'dan termik santrallerden geliyor. Bu tehlike kalktı. Dün de yoktu zaten bu tehlike. Asit yağışı mümkün değil. Onun için herkes rahat etsin. Afete dönüşecek hiç bir şey yok. Çok sıradan bir yağmur. Bundan 30 yıl önce Independent isminde bir tanker yandı Boğaz'da. Yaklaşık 1-1.5 ay yandı. O zaman o tehlike vardı. Yangın esnasında problem vardı. Ama şu anda hiçbir tehlike yok" dedi.

"SONBAHAR KUZEYDEN GİRİŞ YAPTI, SICAK HAVALARI UNUTUN"


Hava durumunu da değerlendiren Orhan Şen şöyle devam etti: "Havalar Çarşamba günü 32 dereceden bugün ve yarın 24 dereceye düşecek. Bu tür düşüşler atmosferde önemli hareketler yaratır ve ardından zaten yağmur getirdi. Ben de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 'önemli bir şey yok' görüşüne katılıyor. Ama sonbahar, kuzeyden itibaren ülkemize girdi. Bu yağışın yarın öğleden sonra kalkacağını düşünüyorum. Pazartesi günü sıcaklıklar biraz daha yükselecek ama o eski yaz günlerine ulaşamayacağız. Önümüzdeki hafta ortası yeniden bir yağışlı hava, Ege tarafından geliyor. Bu yağışlar bir sonbaharın habercisi. Eskisi gibi 32. derece sıcaklık olmayacak. İzmit ve Kocaeli'de biraz daha şiddetli olabilir yağışlar ama bir problem yok."

İstanbul yağmur