Hatalı park eden araçları kim çekecek? Trafik polisleri mi yoksa belediye mi?

Hatalı park eden araçları kim çekecek? Trafik polisleri mi yoksa belediye mi?

İstanbul Trafik Vakfı'nın araç çekme yetkisinin sona erdirilmesinin ardından en büyük soru işareti artık bu işi kimin yapacağı oldu. Valilik İBB'yi işaret ederken, İBB ise "Henüz belli değil, buna UKOME karar verecek" dedi

İstanbul Trafik Vakfı'nın araç çekme, taşıma ve kurtarma faaliyetlerine son vermesinin ardından İstanbulluların aklı karıştı. Peki bundan sonra hatalı park eden araçları kim çekecek? 

Valilik yetkilileri araç çekme yetkisinin kime verileceği konusunda İBB'yi ve Emniyet Müdürlüğü derneklerini işaret ederken, İBB yetkilileri kendilerine bu yönde gelen bir yetkilendirmenin olmadığını, İstanbul Trafik Vakfı'nın çekici faaliyetini durdurmasından bu yana geçen 21 gündür de bu faaliyeti İBB'nin yürütmediğini, buna karar verecek olanın UKOME olduğunu belirtti. İBB yetkilileri UKOME'nin bunu İBB'ye verebileceği gibi başka bir merciye de verebileceğini söylüyor.

Konuşulan iddialar ise çeşitli. Bu iddialardan bazılarına göre hatalı park edilen araçları İBB ve Emniyet Vakfı çekecek. Bir diğer iddiaya göre ise İBB araç çekme için ihaleye çıkacak ve bölge bölge bu hizmeti verecek olan şirketler belirlenecek.

"DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK, YİNE TRAFİK ZABITASI EŞLİĞİNDE ÖZEL ÇEKİCİLERLE DE ÇEKİLEBİLİR"

Konuyla ilgili Haber Global canlı yayınına katılan Ceza Hukukçusu Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu, "Aslında öncesi ve sonrasında bir değişiklik yok. Karayolları Trafik Kanunu bize trafikte kimlerin yetkili olduğunu gösteriyor. Eğer araçlar, park etmemesi gereken yerlere park ediyorsa veya park etme usul ve esaslarına uymadan kanunda gösterilen ya da yönetmelikte gösterilen esaslara uymadan park ediyorlarsa trafik zabıtası kanun gereği bunları oradan çeker diyor. Trafik zabıtası özel araçlar vasıtasıyla çeker diyor. Bu özel araçlara trafik zabıtası sahip olamayacağı için de öncelikle kamu kurum ve trafik kurumlarındaki araçlardan yararlanır diyor. Büyükşehirlerde ki bugün öğrendim İstanbul'da 6 milyon araç trafikte geziyormuş, bu kadar yoğun trafiğin sirkülasyon halinde olduğu bir şehirde binlerce trafik çekicisiye de trafiği ihlal eden araçları çekmek gerekebiliyor. Eğer ihtiyaç doğarsa UKOME tarafından üçüncü şahıslara verebilir. Bu sebepledir ki İstanbul Trafik Vakfı, trafik zabıtası eşliğinde çekiyordu. Bugün için İstanbul Trafik Vakfı'nın bu işte çalışmayacağım demiş olması ki bu onların kendi arasındaki bir hukuki prosedürdür, bu iş üçüncü bir tüzel veya gerçek şahısa verilebilir. Eğer 30 Kasım'dan bu yana İstanbul Trafik Vakfı bu çekme işlemini yapmıyorsa, birilerinin aracı çekilmişse ve trafik zabıtası bu işlem sırasında bulunmamışsa çekenler hukuka aykırı davranmışlardır. Hayır bir trafik zabıtası eşliğinde yine İstanbul Trafik Vakfı çekicileri tarafından çekildiyse ceza bakımından hem çekim ücreti hem ihlal cezası bakımından da ücretini ödeyerek araçlarını alabileceklerdir, bir sıkıntı yoktur.

Bu değişiklikten mağdur olacak hiçbir kesim yoktur. Netice olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilmiş bir yetkidir bu. Trafik zabıtası bu işi üçüncü kişilerin araçlarından da faydalanabilir. " dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) eski Başkanı Mevlüt Uysal, geçen yıl yaptığı bir açıklamada hatalı park edilen araçlara belediye tarafından da müdahale edileceğini açıklamıştı. Uysal, "Yanlış parklanmalardan kaynaklı trafik sıkışıklığına müdahale ile ilgili bir çalışmamız var. Görüşmelerimizi yaptık. Yanlış park eden araçların çekilmesi konusunda Büyükşehir olarak hızlı, aktif, problem çözücü adımlar atılmış olacak. O zamanda önemli bir rahatlama olacak" demişti.