Hamas her yerden sızdı... Mossad tuzağa nasıl düştü?

Hamas Filistin Savaşçı Dünya haberleri
Hamas her yerden sızdı... Mossad tuzağa nasıl düştü?

Hamas havadan, karadan, denizden İsrail'e sızdı. Saldırıları öngöremeyen MOSSAD hazırlıksız yakalandı. Peki bu nasıl oldu? İsrail'in bütün istihbarat servislerinin zafiyet gösterdiğini belirten güvenlik uzmanları Hamas'ın saldırılarını yorumladı.

Hamas, iki yıl boyunca gizli bir şekilde sürdürdüğü hazırlıkların ardından Gazze-İsrail arasındaki “güvenli” bölgeyi aşarak kanlı eylemlere imza attı. Şimdi bütün dünya, Ortadoğu'nun en iyi istihbarat servisleri arasında gösterilen MOSSAD'ın nerede hata yaptığını konuşuyor. İsrail'in MOSSAD dışında 'Şabak' adı verilen iç istihbarat servisi ile askeri istihbarat örgütüne de sahip olduğunu belirten güvenlik uzmanlarına göre tek suçlu MOSSAD değil. Ülkenin birbiriyle koordinasyon halinde çalışan bütün istihbarat birimleri Hamas'ın kurduğu tuzağa düşmüş durumda.

5 BİN FÜZEYLE SİSTEMİ FELÇ ETTİLER

Emekli hava subayı Gürsel Tokmakoğlu'na göre Hamas'ın sınırın farklı noktalarından içeriye sızmasını sağlayan en önemli araç, Gazze'den ateşlenen füzeler oldu. İsrail'in ünlü hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin yüzde 95 oranında başarı kaydettiğine dair genel bir kabul olduğunu belirten Tokmakoğlu'nun incelemelerine göre ise bu oran aslında yüzde 60 civarında. 

Atılan çok sayıda füzenin bir bölümünün İsrail'deki hedeflerini vurduğunu belirten Tokmakoğlu, “Roketi yakalamak bir güdümlü füzeyi yakalamaktan farklı. Herkes roketlere odaklanmışken sınırın farklı noktalarından 40'ar, 50'şer kişilik gruplar içeri sızdı. Bunların hedefleri belliydi. Çok hızlı hareket ederek girdiler” dedi.

İLK HEDEF SİNYALİZASYON 

Paramotorla giren güçlerin ve Gazze'den kalkan kamikaze insansız hava araçlarının ilk hedefinin İsrail'in sınırdaki sinyalizasyon şebekeleri olduğunu belirten Tokmakoğlu şunları söyledi: “Sinyalizasyon mekanizması önemli çünkü reaksiyon gösterecek birliklere data aktaran bir konumdaydı. Gazze sınırındaki sinyalizasyon noktaları vurulunca burada bir anlamda körelme oldu. Zaten roketler saldırının kara boyutunu perdelemişti. Bu nedenle İsrail güvenlik güçlerinin reaksiyon göstermesinde gecikme yaşandı.”

KURUMLAR İŞİNİ YAPMAMIŞ

Tokmakoğlu, İsrail kurumlarının istihbarat zafiyetlerini şöyle sıraladı: “Son iki yıldır dış istihbarattan sorumlu MOSSAD'ın silahların temini konusunda araştırma yapması gerekiyordu. İç istihbarattan sorumlu Şavak'ın Gazze'deki faaliyetleri, sahada eleman kullanmaktan tutun da elektronik dinlemeye kadar çeşitli yöntemlerle öğrenmesi gerekiyordu. Demek ki verileri toparlayamamışlar. İsrail burada golü yedi.”

HAMAS, İSRAİL İSTİHBARATINI ALDATTI

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Hamas'ın son iki yıldır İsrail istihbaratını aldattığına dikkati çekerek şu değerlendirmeleri yaptı: “Hamas, İsrail'e saldırmayacağına yönelik bir izlenim oluşturarak hazırlık yaptı. Aslında bu durum sadece hava kuvvetleriyle ilgili değil. Bütün güvenlik birimleri açısından bir zafiyet var. Diğer yandan da Hamas bu saldırı planı ile ilgili ödevini iyi çalışmış. Bunu bir kenara koymak lazım. İsrail elbette takip ediyordu ama Hamas bir şekilde gizleme imkanı bulmuş. Yani görüntünün bir saldırı amacı taşımadığı konusunda MOSSAD'ı yanıltmış.”

İSRAİL'İN İMAJI DARBE ALDI

Bu durumun İsrail'in imajına büyük bir darbe vurduğunu belirten Karataş şöyle devam etti: “Bakmamız gereken bir diğer nokta da Hamas'ın dikkat dağıtmak için yaptığı eylemler. Gazze'den İsrail'e 80 noktadan giriş yapıldığı söyleniyor. En fazla rehine alınan yer ise Gazze sınırının hemen yanında düzenlenen festival alanı oldu. Böyle bir festivalin Gazze sınırına yakın bir yerde yapılmasına izin verilmesi de istihbarat zafiyeti olarak değerlendirilebilir.”

DEMİR KUBBE'NİN KAPASİTESİ AŞILDI

Karataş şunları söyledi: “Demir Kubbe alçak irtifa saldırılara karşı geliştirilen bir hava savunma sistemi. Bu bilgisayara bağlı bir sistem. Her sistemin bir kapasitesi var. Hamas binlerce roketle Demir Kubbe'yi işlevini yerine getiremez hale getirdi. İsrail bunu biliyordu aslında. Daha önce Hizbullah da bu kapasiteyi aşmıştı. Yüzde 100 çalışan hava savunma sistemi diye bir şey yok.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

Hamas İsrail filistin Mossad paramotor Emekli asker Yahudi Müslüman