Haberciler Platformu'ndan mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteciler için Ermenistan'a kınama

Azerbaycan
Haberciler Platformu'ndan mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteciler için Ermenistan'a kınama

Haberciler Platformu, Ermenistan'ın Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Kelbecer'de döşediği mayının patlamasıyla hayatını kaybeden Azerbaycanlı gazeteciler için Ermenistan'ı kınayan bir bildiri yayımladı.

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı muhabiri Meherrem İbrahimov ve Azerbaycan Devlet Televizyonu kameramanı Sirac Abişov, Ermenistan'ın Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Kelbecer'de döşediği mayının patlamasıyla hayatını kaybetti.

Haberciler Platformu, bu vahim olayla ilgili olarak Ermenistan'ı kınayan bir bildiri yayımladı.

"Basına ve Kamuoyuna" başlığıyla yayınlanan bildiride şöyle denildi:

"Ermenistan'ın Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı Kelbecer'de döşediği mayının patlamasıyla Azerbaycan Devlet Haber Ajansı muhabiri Meherrem İbrahimov ve Azerbaycan Devlet Televizyonu kameramanı Sirac Abişov hayatını kaybetti. Basın şehidi meslektaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileriz. Haberciler Platformu olarak Ermenistan'ı esefle kınıyor ve şu hatırlatmayı yapmak istiyoruz. 

1949 Cenevre Sözleşmelerine 1977 yılında yapılan ek protokolle silahlı çatışma bölgelerinde, tehlikeli profesyonel görevlerde bulunan gazeteciler sivil olarak kabul edilmiş, savaşan tarafların dokunması, esir alması, hedef alması yasaklanmıştır. Hal buyken Ermenistan, İkinci Karabağ savasında Azerbaycanlı sivillerle birlikte gazetecileri de hedef almıştır. Ermenistan birlikleri defalarca gazetecilere ve sivillere hedef gözeterek silahlı, roketli, füzeli saldırılar yapmıştır. Bir çok meslektaşımız bu saldırılardan kıl payı kurtulmuş, bazıları ise yara almıştır. Ermenistan bu tutumu ile açıkça savaş suçu işlemiş, bu suçunu savaştan sonra mayın haritasını Azerbaycan'a vermesi gerekirken vermeyerek de devam ettirmiştir. İkisi meslektaşımız olmak üzere 20 sivilin mayına basması sonucu hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu uluslararası hukuka da aykırıdır. Özetle Ermenistan'ı hukuka aykırı bu tutumundan vazgeçmeye davet ediyoruz."

Haberciler Platformu'ndan mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteciler için Ermenistan'a kınama - Resim : 1

Kaynak: Haber Global TV

Ermenistan Azerbaycan Mehmet Altunışık