Gürcistan'da "yabancı ajan yasa tasarısı" geri çekildi

Gürcistan
Gürcistan'da "yabancı ajan yasa tasarısı" geri çekildi

Gürcistan'a protestolara yol açan "yabancı ajan yasa tasarısı" parlamentodan geri çekildi.

Gürcistan'a protestolara yol açan "yabancı ajan yasa tasarısı" parlamentodan geri çekildi.

YASA KARŞITI PROTESTOLAR DÜZENLENDİ

 Gece saatlerinde başkent Tiflis'te Şota Ruataveli Caddesi'nde Parlamento binasının önünde toplanan binlerce gösterici, parlamentoda önceki gün onaylanan "yabancı etkinin şeffaflığı" hakkında yasaya karşıtı gösteri düzenledi.

Yasanın iptali talebiyle Parlamento binasını kuşatmaya çalışan göstericilerden bazıları binanın camlarını kırdı.

Parlamentonun girişinde kurulan demir bariyeri kaldıran göstericiler birkaç polis arabasına da hasar verdi.

Biber gazı ve tazyikli su kullanan emniyet güçlerinin müdahalesiyle göstericiler dağıtıldı. Polis birkaç göstericiyi gözaltına aldı.

Gürcistan'da "yabancı ajan yasa tasarısı" geri çekildi - Resim : 1

YABANCI ETKİLERİN ŞEFFAFLIĞI HAKKINDAKİ YASA

Gürcistan'da Halkın Gücü Partisi'nin parlamentoya sunduğu "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı Hakkında" yasasına göre yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan STK ve medya kuruluşları, her yılın ocak ayında kendilerini "yabancı ajan" olarak kaydettirmek zorunda kalacak.

Kaydı yapmayanlar 25 bin lari (182 bin TL) para cezasına çarptırılacak. Bağımsız uzmanlar, yasanın kabul edilmesi halinde Gürcistan'da basın özgürlüğünün kısıtlanacağını, sivil toplum kuruluşlarının bastırılacağını ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma hedefinin sekteye uğrayabileceğini belirtiyor.

Göstericiler ve göstericilere destek veren muhalefet partileri de parlamentoda ilk okumada kabul edilen yasa tasarısının, Rusya'daki "Yabancı Ajanlar Hakkında Kanun"a benzediğini ifade ediyor. Ayrıca ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de söz konusu yasaya tepki gösteriyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Gürcistan protesto