Güce ulaşma hayali, yeni hobimiz iş makinesi izlemek

Yaşam Haberleri Teknoloji Haberleri
Güce ulaşma hayali, yeni hobimiz iş makinesi izlemek

Son zamanlarda iş makinelerini izlemek bazı vatandaşlar için adeta hobi haline geldi. Benzer durum İtalyanlar'da da görülürken, uzmanlar iş makinelerini izlemenin altında, insanların ezelden beri güç ve hakimiyet isteğine sahip olma arzusun kaynaklandığını söylüyor.

İş makinelerini izlemekten toplum olarak büyük keyif alıyoruz. Öyle ki bu duruma sosyal medyada 'ata sporu' bile denilmeye başladı. Uzmanlar iş makinesini izlemenin altında, insanların ezelden beri güç ve hakimiyet isteğine sahip olma arzusu yattığını söylüyor. İş makinelerini izleme noktasında meraklı diğer bir millet ise İtalyanlar. Onlar ise bu duruma,  ‘Umarell’ ismini veriyor. Hatta, geçtiğimiz yıllarda, Bursa'daki Osmangazi Belediyesi, iş makineleri ve temel kazma çalışmalarını izlemek isteyen vatandaşlar için, şantiye izleme alanı kurmuş ve vatandaşlar meydan projesini buralardan ilgiyle izlemişti.

Güce ulaşma hayali, yeni hobimiz iş makinesi izlemek - Resim : 1
Bursa'da vatandaşların izlemesi için şantiyede özel bir alan ayrıldı.

BASTIRDIĞIMIZ DÜRTÜLER...

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bizler için büyük anlam ifade eden durumlardan biri güç ve hakimiyete sahip olmak. Tahrip etme, yıkma ve kontrol etme iç güdülerimiz var. İş makinelerini izlerken de bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz. Yoldan geçerken inşaat sahasına denk gelince durabiliriz, hatta bir de iş makineleri çalışıyorsa çok daha fazla dikkat çekebilir. İş makinelerini izlerken de farkında olmadan kendimizi onların yerine koyarak bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz" diyor.

YIKMA VE TAHRİP ETME DUYGUSU...

Yıkma ve tahrip etme duygusunun çocukluktan itibaren gelebildiğine dikkat çeken Taşkın, “Üst benliğin oluştuğu çocukluk yılarında bebeklerin oyuncaklarını parçalaması aslında bu dürtünün dışa vurumu olarak nitelendirilir. Bu olumsuz dürtüler fiziksel aktivitelerle de dışarı atılabilir. Bu aktiviteler dans ve spor olabilir" ifadelerini kullanıyor.

Güce ulaşma hayali, yeni hobimiz iş makinesi izlemek - Resim : 3
Uzmanlar, iş makinesi izlemenin altında yatan psikolojik nedenleri anlattı.

BELEDİYELER ŞANTİYE İZLEME ALANLARI KURUYOR

Türk toplumunda iş makinesi izleme alışkanlığının ciddi boyutlara geldiğini vurgulayan Taşkın, bunun için bazı belediyelerin şantiye izleme alanları bile oluşturduklarına dikkat çekiyor. İş makinesi izlemekten zevk almanın yalnızca Türkiye’de değil İtalya’da da yaygın olduğuna değinen Taşkın, hatta bu duruma ‘Umarell’ adı verildiği bilgisini paylaştı.

Taşkın, bu sözcüğün anlamını ise şöyle açıklıyor:

“Bologna lehçesinde emeklilik yaşındakilerin inşaat veya yol yapım çalışmalarını elleri arkada izlemeleri ve istenmeyen tavsiyelerde bulunmalarına atıf yapan modern bir sözcük.”

KARMAŞIK BİR İŞ

Uzman Psikolog Gözde Yana, bir toplumun belirli bir tür içeriği veya aktiviteyi neden sevdiğini anlamanın karmaşık bir iş olduğunu belirterek, "Türk milletinin iş makinelerini izlemeyi sevmesinin altında yatan olası psikolojik etkenler, merak ve öğrenme isteği, güç, kontrol, görsel, işitsel uyarıcılar olabilir" demekte. Yana, iş makinelerinin genellikle mühendislik harikaları olduğunu ve insanların bu makinelerin nasıl çalıştığını, hangi işlemlerde kullanıldığını ve nasıl kontrol edildiğini öğrenmek isteyebileceklerinin altını çiziyor. 

GÜÇ VE KONTROL ETME İSTEĞİ

İnsanların güç ve kontrol hırsının da bu iş makinelerini izlemelerinde etkili olduğunu kaydeden Yana, çıkardıkları ses ve görüntülerin de ilgi çekici sayılabileceğini kaydediyor. Yine, bu makinelerin düzenli ve tekrarlanan hareketleri de izleyicileri sakinleştirebiliyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri iş makineleri