Gök Vatan'ın güvenliği ondan sorulacak! Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi onaylandı
Türkiye'nin kapsamlı hava savunma sistemi için önemli bir aşama gerçekleşti. Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi hayata geçtiğinde tüm hava savunma sistemleri birlikte çalışacak.
Türk Savunma Sanayii İcra Komitesi, ‘Çelik Kubbe’ sistemini onayladı. Temelden başlayarak en uzun menzil için ağ merkezli ve yapay zeka destekli bir kalkan sunacak olan bu yapı, Gök Vatan'da güvenliği sağlayacak.
ÇELİK KUBBE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR?
Tehditlerin nereden, ne zaman ve nasıl geleceği giderek daha karmaşık bir hal alıyor. Ancak gelişen teknoloji ve buna erişim, terör örgütleri veya vekil güçler için önemli bir güç çarpanı oluşturuyor.
Bu aşamada savunmanın hem zorlaştığını hem de maliyetinin arttığını belirtmek gerekir. Bu durum sürdürülebilirlik meselesinin ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Türkiye'nin özellikle hava savunma sistemlerine olan ihtiyacı gün gibi ortada. Bir yandan yerli ve milli sistemler geliştiriliyor, ancak diğer yandan bu sistemler tamamlanana kadar yabancı muadilleri devrede bulunuyor.
ÇELİK KUBBE NASIL ÇALIŞACAK?
Hava sahasındaki tüm tehditler, her irtifadan bertaraf edilebilecek. Aselsan'ın kurduğu bu sistem içinde mühendisler tarafından geliştirilen platformları barındıracak.
Hava savunma ağını çok kısa menzil, kısa menzil, orta menzil ve uzun menzil olmak üzere dört katmana ayırmak mümkündür.
Bu noktada akla ilk gelen bazı sistemleri hızlıca sıralayalım. İlk olarak çok kısa menzil hava savunma sistemleri bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere, oldukça yakın mesafeden gelebilecek tehditleri bertaraf etmek amacıyla kullanılır. Bu ilk savunma katmanı, maksimum 10 kilometre etki menziline ve 5 kilometre irtifa sınırına sahiptir. Türkiye’nin bu alanda farklı alternatifleri mevcuttur.
ASELSAN imzalı Korkut, Gökberk, Şahin, Göker, İhtar ve SUNGUR bu şemsiyenin ilk sırada yer alan sistemleridir.
Şimdi de 5 ile 10 kilometre arasındaki alçak irtifa katmanına bakalım... Türkiye’nin burada da güçlü seçenekleri mevcut. HERİKKS, C-RAM, HİSAR A+, GÖKDEMİR ve GÜRZ, gerektiğinde kullanılabilecek sistemlerdir.