Gebelik planı yapan aşı olmalı mı? Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü'den açıklama

koronavirüs
Gebelik planı yapan aşı olmalı mı? Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü'den açıklama

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşıyla ilgili önemli soruları yanıtladı. Özlü, 'Gebelik planı yapan aşı olmalı mı?' sorusuna da yanıt verdi.

Çin'den gelen koronavirüs aşılarının incelemeleri sürerken, kısa zaman içinde aşıların uygulanmaya başlaması bekleniyor. 

Aşılarla ilgili birçok soru da hala yanıt bekliyor. Koronavirüs aşısının doğurganlığı etkileyip etkilemeyeceği ve hamilelik planı yapanların aşı olup olmamasına ilişkin sorulara yanıt veren Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, şunları söyledi:

"Yakın zamanda gebe kalmayı düşünenlere aşı yaptırmamaları öneriliyor. Gebeliğin ilk üç ayında cenine zarar verebilecek her türlü aşı, ilaç ve kimyasallardan fetüsün uzak tutulmasını sağlamak amaçlanıyor."

AŞIDAN KORONAVİRÜS BULAŞIR MI?

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'e konuşan Özlü, "COVID-19 aşıları size virüs bulaştırabilir mi? Test yaptırırken pozitif çıkma olasılığı ne?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şu anda dünyada kullanımda olan mRNA, vektör tabanlı veya inaktif koronavirüs aşıları, COVID-19’a neden olan canlı virüs içermediği için COVID-19 ile enfeksiyona ve hastalığa neden olmaz. Aşının ikinci dozunu yaptırdıktan 15 gün sonra COVID-19 hastalığı gelişirse, bu aşının korumadığı anlamına gelir. Daha erken dönemde, yani henüz aşının etkili hale gelmesinden önce hastalanırsa, kişi çevresinden virüsü alıp hastalanmıştır, aşının etkisizliğinden söz edilemez. Aşılanan kişilerde aşıdan dolayı COVID-19’un tanısında kullandığımız PCR testleri pozitifleşmez, sadece bağışıklığın geliştiğini gösteren antikor testleri pozitif hale gelir."

koronavirüs