Frigya'yı delik deşik ediyorlar, vandallar işbaşında!

Arkeoloji Gündem haberleri Kültür Sanat haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Turizm afyonkarahisar Kütahya Osmanlı
Frigya'yı delik deşik ediyorlar, vandallar işbaşında!

Binlerce kültürel miras gibi, Afyonkarahisar'da bulunan Frig Vadisi de vandalların hedefinde. Vadideki mağara duvarlarının kazınarak, sprey boyalarla yazılar yazılması görenlerin tepkisini çekiyor. Aynı zamanda bölgede çok sayıda mağara da kafeye dönüştürülmüş durumda. Yürüyüş parkurları ise çevre bilincinden yoksun kişilerin attıkları plastik ambalajlar ile kirleniyor.

Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir illeri içerisinde geniş bir alanı kaplayan Frigya Vadisi, Kapadokya'ya benzerliği ile dikkat çekiyor. Özellikle Cem Yılmaz'ın AROG filmini çektiği Memeç Kayalıkları turistlerin uğrak noktalarından biri. Bu peri bacalarının yağmur ve rüzgarın etkisiyle oluşan tüf kayaç yapılar olduğu biliniyor. Deve ve at turizminin de geliştiği bölgede tıpkı Kapadokya'daki gibi balon turları düzenleniyor. Turlar, sabahın ilk ışıklarında Emre Gölü üzerinden yükseliyor. Vadi aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası Geçici Listesi'nde yer alsa da çevre bilincinden yoksun vandallar ise eşsiz kültürel mirasa zarar veriyor. 

Frigya'yı delik deşik ediyorlar, vandallar işbaşında! - Resim : 1
Frigya Vadisi, onbinlerce yılda oluşan yapısıyla görenleri büyülüyor. 

MAĞARA KAFELER

Kentin İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini Köyü de son yıllarda turistik bir bölge konumuna gelirken, köyün içindeki kaya mezarları, kiliseler tam 3 bin yıldır ayakta duruyor. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet eserlerinin yanı sıra, Roma ve Hitit eserlerinin de yer aldığı bölgede mağaraların da dahil edildiği kafeler de yer alıyor. Köy sakinleri ise yöresel ürünleri hem yapıyor hem de satıyor. Arkeologların tespitiyle köyde irili ufaklı 300 mağara ile 35 kilise ve şapel bulunuyor. Köydeki mağaraların turizme kazandırılması için de çalışmalar sürüyor.

Frigya'yı delik deşik ediyorlar, vandallar işbaşında! - Resim : 2
Mağara kafeler doğal dokuyu bozuyor. 

VANDALLAR İŞBAŞINDA

Frigya olarak bilinen bölgede, en önemli rotalardan birisi ise Antik Yol. Yoldaki izler üzerinde pek çok araştırma yapılırken, doğrulanması durumunda Göbeklitepe'den bile eski olabileceği varsayılıyor. Ancak Vadideki mağaralar ise  çevre bilincinden yoksun vandalların hedefi olmuş durumda. Duvarlara, aşkını kazıyanların yanı sıra adını sprey boyalarla yazanların neden olduğu tahribat, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Mağara duvarlarını nbir kısmı ise delik deşik edilmiş durumda. 

Frigya'yı delik deşik ediyorlar, vandallar işbaşında! - Resim : 3
Mağara duvarlarına isimler kazınmış.

UYARILAR YAPILMALI 

Anadolu'nun ikinci Kapadokyası olarak bilinen Frigya'da aynı zamanda 500 kilometreden fazla parkur alanı da bulunuyor ve burası da bisikletçiler, doğa yürüyüşü sevenler ve fotoğrafçıların uğrak noktaları arasında. Ancak bu alanlarda da yerlere gelişigüzel saçılmış plastik ambaj ve atıklar çevre kirliliğine neden oluyor. Uzmanlar ise kültürel mirasa sahip çıkılması için sürekli olarak kamu spot ve uyarıların yayınlanması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Frig Vadisine ev sahipliği yana kentlerden Afyon ise son yıllarda turistleri ağırlayan kent konumunda. Merkezde bulunan renkli evler de son restorasyon ile turistlerin uğrak noktası halini alırken, bazı tarihi evler ise ziyarete açıldı. Ancak bölgede sigara tiryakilerinin neden olduğu izmarit atıklar, duyarlı vatandaşları rahatsız ediyor.  

[email protected]

Kaynak: Web Özel