Fransa'da 19 vilayette kırmızı alarm

Fransa Küresel ısınma İklim değişikliği
Fransa'da 19 vilayette kırmızı alarm
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa Meteoroloji Kurumu, 21 Ağustos Pazartesi günü hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinden seyrettiğini ve 1991-2020 dönemindeki ortalama sıcaklıların 5,8°C üzerine çıktığını bildirdi.

Fransa, 17 Ağustos'tan bu yana sıcak hava dalgası etkisi altında bulunuyor. Sıcaklıklar perşembe gününe kadar ülkenin güney yarısının büyük bölümünde çok yüksek seyretmeye devam edecek.

Ancak bu sıcaklık, 5 Ağustos 2022'de 29,4°C olarak ölçülen ülke çapındaki rekor sıcaklığa uylaşmış değil. Fransa en yüksek ortalama sıcaklıklar, genellikle temmuz sonu ve Ağustos başında ölçülüyor.

Fransa'da 15 Ağustos'tan sonra meydana gelen sıcak hava dalgaları nadirdir: 1947'den bu yana, hepsi de 21’inci yüzyılda olmak üzere sadece altı kez sıcak hava dalgası meydana geldi (2001, 2009, 2011, 2012, 2016 ve 2017).

Bu durum, iklimbilimcilerin sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin tahminlerini doğruluyor.

Ülkede pazartesi günü özellikle boğucu geçti. Şafak vakti termometreler Perpignan'da 30°C'yi gösterdi. Meteorolojiye göre, öğleden sonra hava sıcaklığı Bordeaux ve Marsilya'da 35°C'ye, Lyon, Perpignan ve Toulouse'da 37°C'ye ulaşırken, Vinsobres'de bu bölge için tüm zamanların rekoru olan 42,4°C'ye çıktı.

19 vilayette kırmızı alarm

Sıcaklar Salı günü de devam ederken, dört departman vilayetteki kırmızı sıcak hava dalgası alarmı toplam 19 vilayete yayıldı.

Buna ek olarak, 49 vilayet de turuncu alarm durumunda bulunuyor.

Drôme ve Ardèche'de beklenen 40 ila 42°C ile yerel rekorların kırılması bekleniyor. 

Fransa'da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık, 28 Haziran 2019’da Vérargues’da kaydedilen 46°C olmuştu.

Kırmızı alarm ilan edilen bölgelerde hava sıcaklıklarının artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Hava tahmin raporlarına göre, sıcakların gittikçe artması nedeniyle 24 Ağustos'ta da ülkenin güneybatısındaki bazı bölgeler kırmızı alarm listesine alınabilir.

Fransız Meteoroloji Kurumu, ülke çapında orman yangınları riskine karşı uyarıda bulunuyor. 

Fransız hükümeti de Paris, Lyon ve Marsilya kentleri dahil sıcaklıkların etkili olduğu bölgelerdeki tren istasyonlarında ücretsiz su hizmeti vermeye başladığını duyurdu.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Fransa Küresel ısınma sıcaklık iklim değişikliği