Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden?

ÖZEL HABERLER
Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden?
Yıllardık çiçek mezatlarında en güzel papatyaların peşinde koşan sokak satıcıları şu sıralar dertli. Fotoğraf: Cihat Aslan

Taksim, Beşiktaş ve Kadıköy gibi semtlerdeki seyyar çiçekçilerin sayısı azaldı. Artan döviz kuru ve bir gülün fiyatının 30 TL'ye dayanması çiçekçilerin sayısını eksiltti. Yılların dükkanları kapandı, iki yılda İstanbul sokaklarındaki çiçekçilerin sayısı yüzde 15 eksildi.

Pandemi ve döviz kurunun yükselişi bütün iş kollarında olduğu gibi, çiçekçilerde de zorluklara neden oldu. Salgın döneminde eve kapanmalar ve birebir temastan kaçınılmasının yanı sıra kurdaki yükseliş nedeniyle yüzde 60'ı yurt dışından getirilen çiçekçilerde fiyatların iki katına çıkması çiçekçiye darbe indirdi.

Ayrıca ekonomik sıkıntılar da çiçek alınmasını zorlaştırdı. Taksim, Beşiktaş ve Kadıköy gibi semtlerde çiçek satan insan sayısının azaldığı semt sakinlerinin gözüne çarptı. 

🌸Peki ekonomide yaşanan son gelişmeler çiçekçileri nasıl etkiledi?

🌸İstanbul'a gelen çiçek satıcıya nasıl ulaşıyor?

🌸Çiçekçilerin yaşadığı sorunlar neler?

Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden? - Resim : 1
Beşiktaş Çarşı girişindeki bu çiçekçi eskiden rengarenkti...

Beşiktaş'ta eskiden meydanda, Barbaros Bulvarı'nda seyyar çiçekçiler olurdu. Şimdi sayıları çok az. Çarşı'nın hemen girişinde yer alan işletme artık neredeyse bomboş. Bu meydandaki bir çiçekçinin sahibi Serkan Gül, ithal çiçek aldıklarını, bu yüzden dövizin kendilerini çok etkilediğini söylüyor:

"Günde 2-3 tane anca satabiliyorum. İki aydır malzeme alamıyorum durumu görüyorsunuz... İnsanların bir numaralı gündemi ekonomi. Çiçeğe ödeyecek para ayıramıyorlar haklı olarak. Yakında ben de kapatırsam şaşırmayın."

Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden? - Resim : 2
Üstteki çiçekçi dükkanının içi bu durumda. Dükkan sahibi Serkan Gül, pahalılıktan raflara koyacak çiçek bulamadığını söylüyor.  

10 TL'YE ÇİÇEK OLUR MU?

Beşiktaş'ta trafik ışıklarında çiçek satan Tuncay Bey ise, 40 yıldır çiçekçilik yapıyor. Geçen yıl 10 TL'ye aldığı gülü şimdi 25 TL'ye aldığını aktarıyor:

"Satışlar yüzde 80 azaldı... Önümüzü göremiyoruz"

Bu sırada yanımıza gelen bir adam 10 TL'si olduğunu söyleyince Tuncay Bey, "Görüyor musun, 30 liraya alacağı çiçeğe 10 lira olur mu diyor" diye yakındı.

Genelde sattığı çiçeklerin yüzde 80'inin Hollanda'dan geldiğini ifade eden Tuncay Bey, "14 Şubat'ta geçen sene 200 TL'ye 20 gül alırken şimdi, 3-4 tane alabilirler. İnsanlar sadece bakıp geçiyor. Hollanda'dan gelen kesme gülü 1 hafta -10 gün içinde satmam gerekiyor. Yoksa çöp. İki-üç kez darbe yiyeyim yüzlerce arkadaşım gibi ben de kapatacağım" şeklinde konuştu.

Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden? - Resim : 3
Tuncay Bey, hemen Barbaros Bulvarı'nın girişinde çiçek satıyor. Gelenlerin sadece fiyat sorduğunu çiçek almadığını belirtiyor.

'SEVGİLİLER GÜNÜNDE KAPATALIM'

Beşiktaş gibi Taksim de İstiklal Caddesi de eskiden çiçekçi kaynardı. Şimdi ise cadde boyunca sadece Narmanlı Han'ın iki dükkan yanında yer alan çiçekçi kalmış... Çiçekçide çalışan görevli istemeseler bile fiyatların yükseldiğine dikkat çekiyor.

Görevli, "Önümüz Sevgililer Günü... Patron o gün 'Açmayalım' diyor. Bir tane güle 50 lira desen bir sürü laf söyleniyor. 30 lira desen ona da itiraz edecek. Neden boşuna stres yapalım?" diye konuştu.

Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden? - Resim : 4
Fikret Taşçı, sabahtan-akşama kadar alabildiği çiçekleri satmayı bekliyor.

'BİR KAMYON BİR KUCAĞA DÖNDÜ'

Odakule'nin altında ise bir tek 70'lerindeki Fikret Taşçı kalmış. Taşçı, artık insanların çiçeklere sadece bakıp geçtiğini söylerken, "Eskiden bin liraya bir kamyonu doldururdum, şimdi bir kucak dolusu çiçekle gelebiliyorum. Bazı tanıdıklar, 'Bugün alayım parasını yarın vereyim' diyor" ifadelerini kullandı.

İKİ YILDA ÇİÇEKÇİ SAYISI YÜZDE 15 AZALDI

İstanbul Çiçekçiler Odası Başkanı Sunay Çalışır ise sektörün kur artışından çok etkilendiğini aktarırken, insanların birincil ihtiyaçlarına odaklanırken çiçeğe hiç para ayıramadıklarını belirtti.

İstanbul'da satılan çiçeklerin yüzde 60'ının ithal olduğunu vurgulayan Çalışır, düğünler ve nikahların pandemide durmuş olmasına da dikkat çekti.

Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden? - Resim : 5
Burası Çapa Tıp Fakültesi'nin önü. Yıllardır burada çiçekçi bulunurdu, ama artık o da yok. 

Çalışır durumu "Yurt dışından gelenlerin fiyatı uçtu. 7-8 liraya gül alırken 35 liraya almaya başladık. Kaça satacağız, 50 liraya mı? Pandemiden bu yana çiçekçilerin yüzde 10-15'i kepenk indirdi. Kurtuluş'ta 45 yıllık dükkan kapandı. Çiçekçiler Odası'nın kurucularındandı sahibi" diye aktardı.

'GÜBRE, İLAÇ, NAKLİYE MASRAFLARI ARTTI'

Çiçekçileri gezdikten sonra İstanbul'da yerli çiçeklerin açık artırma ile satıldığı Flora Çiçekçilik Kooperatifi'nde bir satış gününü izledik. Burada da fiyatlar oldukça yükselmiş. Satış Müdürü Süleyman Çiftçi, "Burada sadece yerliler satılıyor. Döviz nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre, gübre, ilaç, nakliye fiyatları da çok yükseldi" şeklinde konuştu.

VİDEO

Salı ve pazar günleri hariç her günü kurulan mezatta Türkiye'nin dört bir yanından gelen taze çiçekçiler önce vezneye para yatırıp buton alıyor ardından banttan çiçekler geçiyor. Çiçeğin fiyatı ve üreticinin ismi dijital ekranda görünüyor. Birden fazla kişi düğmeye basarsa, fiyat yükselmeye başlıyor. Eğer butona basan olmazsa fiyat aşağı düşüyor. Düğmeye en son basan çiçeği alıyor. 

KAPATANLAR VAR

Pandemi öncesinde üretimin fazla olduğunu söyleyen Çiftçi artık daha az ekildiğini ve gübre fiyatlarının da artmasıyla yükselişin yaşandığını vurguladı ve "Piyasaya kendini yaymış olanlar ayakta kaldı. Şimdilerde kapatanlar, tekrar açabilir" dedi.

İstanbul Ayazağa'daki çiçek mezatını yerinde görüntüledik, çiçeğin sokağa kadar olan yolculuğuna tanıklık ettik.

Mezat'ta çiçek almaya gelen seyyar çiçekçi Gökhan Deveci, fiyatların çok fazla yükseldiğinden dert yakınırken "Vatandaş da 20 liralık gülü 5 liraya istiyor" dedi.

Mezatta düğmeye durmadan basan çiçekçi Fikriye Abla ise kar marjını çok düşürmek zorunda kaldıklarını belirtti ve "Alım-satımda çok zorlanıyoruz. Müşterinin memnuniyeti önemli, ucuz alıp vermeye çalışıyoruz ama olmuyor" şeklinde konuştu.

Fark ettiniz mi, İstanbul sokaklarındaki çiçekçiler azaldı! Peki neden? - Resim : 6
Mezata gelen bir baba oğul, aldıkları çiçekleri dükkanlarında satmak üzere arabalarına yüklüyor.

Mezattan aldıkları çiçekleri arabalarına yerleştiren çiçekçi dükkanı sahibi, alım gücünün düştüğünü dile getirerek, "Sürekli ithal ürün alıyorum, döviz kurundan dolayı çok pahalı. Pazarlaması zaten ciddi bir sıkıntı. 3-4 günde satamazsak çöpe gidiyor" dedi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler