Faiz kararı öncesi flaş tahmin: Ev ve araba fiyatları...

Gündem haberleri faiz faiz indirimi Merkez Bankası

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Peki, kararlar piyasaları nasıl etkileyecek. SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal, Haber Global'de açıkladı.

 

SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal, Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde, kararın etkilerine dair Haber Global'de değerlendirmelerde bulundu.

İstikbal, şunları söyledi:

Faizlerin artışı yönünde bir beklenti var piyasada. 300 ve 600 baz puan arasında bir beklenti var. Bu da sıkı para politikası demek. Enflasyonla mücadele demek. Enflasyonla mücadele Türkiye'nin de önceliği. 3 senenin ardından sıkı para politikası adımı atıldı. Faizleri yükseltmek bir seçenektir ancak diğer argümanlarla bunu desteklemek lazım. Reformalarla, kamu maliyesi ile desteklenmeli. Son vergi artışları da bununla bağlantılı.

Küresel trendlerden bağımsız değil faiz karar. Fed, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası faizleri artırıyor. Faiz kararları bugün alabilirsiniz ama etkileri 3-6 ay gibi periyodlarda ortaya çıkar. Ev fiyatlarında, araba fiyatlarında ya da çarşı pazar enflasyonunda bunun göreceğimiz düşüncesindeyim. Bu bir süreç.

Merkez Bankası faiz kararının ardından piyasada yüklü miktarda döviz çekişi gerçekleştirdi. Yeni swap işlemleri görebiliriz. Bu da döviz kurlarına yansıyabilir. Önemli olan belli bir oranda sabit kalmasıdır döviz kurlarının. Reel değere ulaştıysak burada kalması, önümüzdeki süreçte bunun üzerinden fiyatlama gerçekleşmesinin daha kıymetli görüyorum.

 

Kaynak: Haber Global TV

faiz kararı Merkez Bankası faiz kredi enflasyon