Faiz artışı piyasalar için ne getirir, enflasyonu düşürür mü? Prof. Dr. Oral Erdoğan yanıtladı: Piyasaların görmek istediği...

Merkez Bankası Mehmet Şimşek faiz faiz indirimi

Prof. Dr. Oral Erdoğan, Haber Global'de yüzde 15'e yükseltilen faiz kararı ve metni yorumladı. Oral, "Biz faizi kesinlikle indireceğiz diyen bir modelden de artırabiliriz noktasına gelindiği görülüyor" dedi. Kararın beklenti altında kalması için Erdoğan, iletişim sorununa dikkat çekti.

Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oral Erdoğan, Merkez Bankası'nın faizi 650 baz puan artışla yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltmesini Haber Global'de değerlendirdi. 

Erdoğan, karar öncesi finans kuruluşlarının beklentilerinin daha yüksek olmasını, iletişim eksikliği olarak niteleyerek, "Para Politikası Kurulu'nda bir kişi değişti ama Türkiye'de sanki başkan yönetiyor gibi bir durum var. Bu konuda kurumsal iletişime önem verileceği vurgulandı. Kurul'da nelerin konuşuldu değil, hangi üyenin hangi değerlendirmeyi yaptığı da önemli. 20-40 arasında bir beklenti iletişim mükemmelliği midir hayır. O zaman netleşmeli. Merkez Bankası 15 dediği konuda 40'a kadar beklentileri bıraktığınız. Ekranlar durduruluyor. Alışla satış arasındaki fark 1-1.5 lirayı buluyor. Piyasalarda o zaman mükemmellik bozulur. Bu konuda Sayın Merkez Bankası Başkanı'nın da sayın Bakanın da dünyayı tanıdıkları için rasyonelliğin getirilmesi gerektiğini söylüyorum" dedi. 

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye Ekonomi Modeli terk edildi mi edilmedi mi? Piyasalar bunu görmek istiyor. Şeffaflık burada boşa düşer. Bu konu önceki açıklamalarda ifade ediliyordu, şu anda görülmüyor. Bunun anlamı nedir? Bankaların durumu, piyasalardaki sert hareketlere sebep olmamak için, KKM'yi çok rahatsız etmemek için belediye seçiminde ekonomik büyümeden fedakarlık etmeyecek hareketi yapalım, sonrasına sonra karar verelim diye karar alındığını gösteriyor. Bu da tam değil, yarım rasyonellik. Bu enflasyonu çok yavaşlatacak bir faiz hareketi değildir. Demek ki enflasyona izin veriliyor. Küresel anlamda bu hareket devam ederken bizim yumuşak kalmamız sadece bu toplantıya ilişkin olduğunu gösteriyor. Biz faizi kesinlikle indireceğiz diyen bir modelden de artırabiliriz noktasına gelindiği görülüyor."

 

Kaynak: Haber Global TV