F-35, F-16, Eurofighter, Türkiye için hangisi iyi?

TSK f-35 Türk Silahlı Kuvvetleri ABD Gündem haberleri Teknoloji Haberleri Askeri teknoloji
F-35, F-16, Eurofighter, Türkiye için hangisi iyi?

Türkiye bir yandan ABD'den F-16 ve F-35 uçaklarını satın almak isterken Avrupa ile de Eurofighter için temaslarını sürdürüyor. Üç savaş uçağının da birbirine kıyasla avantajları ve öne çıkan özellikleri bulunmakta. F-16 ise pratikte Türkiye için avantajlı kullanım özelliklerine sahip.

Türkiye bir yandan ABD'den satın almak istediği F-16 savaş uçakları için ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin kararını beklerken, bir yandan da Avrupa Birliği (AB) yapımı Eurofighter Typhoon (kısaca Eurofighter) uçaklarını temin etmek istiyor. Dünyanın en gelişmiş saldırı uçağı kabul edilen Lockheed Martin F-35 Lightining II (kısaca F-35) ise Türkiye'nin gündemindeki halen yerini koruyor. Türkiye'nin parasını verip satın aldığı ve ABD'nin Arizona Eyaleti'ndeki Luke Hava Üssü'nde konuşlanmış olan 6 adet F-35A'nın teslimi için diplomatik girişimler sürüyor. 

F-35, F-16, Eurofighter, Türkiye için hangisi iyi? - Resim : 1
 Eurofighter 2003 yılından beri birçok Avrupa ülkesi tarafından tercih ediliyor ve kullanılıyor.

AB'NİN YERLİ UÇAĞI

Türkiye'nin elinde hali hazırda 245 adet F-16 savaş uçağı da bulunuyor. Peki F-35 ve Eurofighter savaş uçakları F-16 ile kıyaslandığında ortaya nasıl bir manzara çıkıyor? İşte cevabı:

2003 yılında AB'nin ilk yerli savaş uçağı olarak tasarlanan Eurofighter 2003 yılından beri birçok Avrupa ülkesi tarafından tercih ediliyor ve kullanılıyor. İki adet Eurojet EJ200 motoruna ve 2.390 km hıza sahip savaş uçağı hem avcı hem de bombardıman görevlerini yerine getirebiliyor. 15.9 metre uzunluğunda ve 10.9 metre kanat açıklığına sahip uçağın tek ve çift pilotlu versiyonları da bulunuyor. 2900 km genişliğinde alanda etkin menzile sahip olan Eurofighter'da 27 mm'lik Mauser BK-27 topu, AGM-84 Harpoon, AGM-88 HARM, AGM Armiger, AIM-9 Sidewinder, bombaları.

F-35, F-16, Eurofighter, Türkiye için hangisi iyi? - Resim : 2
F-35 çok amaçlı hayalet avcı uçağı kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul ediliyor.

SINIFINDA DÜNYANIN EN İYİSİ

ABD merkezli Lockheed Martin firması tarafından tasarlanıp üretilen F-35 çok amaçlı hayalet avcı uçağı ise kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul ediliyor. F-35 yalnızca radarlara yakalanmayan bir savaş uçağı olmanın ötesinde düşman hava savunmalarını bastırma sistemi (SEAD), elektronik harp, istihbarat, gözetleme, hedef keşif (ISTAR) gibi farklı görevleri yerine getirebilecek özelliklere de sahip. 15,7 metre uzunluğundaki F-35 savaş uçağı 10,7 metre kanat açıklığına ve 1932 km hıza sahip. F-35 toplam 8 ton silah yükünü taşıyabiliyor.

F-35, F-16, Eurofighter, Türkiye için hangisi iyi? - Resim : 3
F-16 savaş uçağı dünyada en geniş kullanım alanına sahip avcı uçak olmasıyla ön plana çıkıyor.

MANEVRA ÜSTÜNLÜĞÜ F-16'DA

Türkiye'nin sahip olduğu ve ABD'den ek satın alma opsiyonları için temaslarını sürdürdüğü General Dynamics F-16 Fighting Falcon çok amaçlı savaş uçağı ise dünyada en geniş kullanım alanına sahip uçak olmasıyla ön plana çıkıyor. Yüksek manevra kabiliyeti dolayısıyla dağlık coğrafyalarda en çok tercih edilen savaş uçağı konumundaki F-16 ilk kez 1978 yılında hizmete girdi. F-16 ayrıca düşman uçaklarla yapılan it dalaşlarında üstünlük kurabilen dinamikliği ve atikliğiyle ön plana çıkıyor.

MENZİLİ AÇIK ARA ÖNDE

F-16 ayrıca avcı-bombardıman görevlerini aynı anda gerçekleştirebilmesi ve alçak uçuş yapan uçakları bile yakalayabilen güçlü radar sistemine sahip olması da dikkat çekiyor. F-16 uçağı 15 metre uzunluğa, 9,45 metre kanat açıklığına ve 2 bin 531 km hıza sahip. 3 bin 940 km gibi geniş bir alanda etkin menzile sahip uçak Block PW serisi motorları kullanmakta.

GENİŞ SİLAH YELPAZESİ

 F-16'nın sahip olduğu ya da uyumlu olduğu bazı silah donanımları şu şekilde: Bir adet 20 mm'lik M61A1 Vulcan topu, AAM, AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, Python-4, R.550 Magic II, IRIS-T, AGM-65 Maverick, AGM-88 HARM füzeleri. GBU-10 Paveway II, GBU-12 Paveway II, GBU-24 Paveway III ve JDAM bombaları.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel