EYT düzenlemesi ne zaman Meclis'e gelecek? TBMM Başkanı Şentop'tan açıklama

Gündem haberleri TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlık dosyaları, başörtüsü teklifi ve 6'lı masanın anayasa değişikliği teklifi, EYT düzenlemesi konularında Haber Global'e önemli açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, gündemdeki gelişmelerle ilgili olarak Haber Global'e özel açıklamalarda bulundu. 

Şentop, dokunulmazlık dosyalarıyla alakalı olarak, "Öncelik dönemlere göre dokunulmazlık dosyaları çok fazla. Birkaç katı önceki dönemlere göre. Aşırı bir fezleke var. Bu yanlış. Tabii dokunulmazlık bir kurum olarak var, milletvekillerinin parlamento faaliyetlerine katılımını kolaylaştırmak için getirilmiş bir kurum. Dokunulmazlığın kaldırılması diye bir kurum da öngörülmüş. Bu alan da Anayasa'da, içtüzükte düzenlenmiş. Bu açıdan kanaatim, tamamıyla ilgili bir kaldırılması yönünde süreç yürütebilmek mümkün değil. Şimdi seçime giderken böyle bir süreci yürütebilmek kolay değil. Bazı konularda hassasiyetler gösterilebiliyor" dedi.

Şentop, "Bir zaman alan süreç şu anki mevcut dokunulmazlık dosyaları. Karma komisyon toplantısı, hazırlık komisyonu, her bir dosya için ayrı süreç... Parlamentonun seçime kadar bütün dosyalarla ilgili karar alınması mümkün gözükmüyor. (Semra Güzel'in dosyası) Bütçe görüşmelerinden sonra gündeme gelebilir. 5 Aralık'tan 16 Aralık'a kadar bütçe görüşülecek" diye konuştu. 

Şentop, başörtüsü teklifinin olası referanduma sunulması konusunda, "Temel hak ve özgürlüklerle ilgili anayasa düzenlemesi metni sunuyorsunuz. Referanduma sunulmasını çok anlamlı bulmuyorum. Referandumda hayır çıktı diyelim, bu milletimizin karşı olduğu anlamı taşımıyor. Burada sadece temel hak ve özgürlük referanduma sunuluyormuş gibi bakmak doğru değil. Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulması o metinle alakalı. Referanduma sunulması zorunlu olursa o zaman zaten sunulması gerekecek. Bütün siyasi partilerin açıkladığı olumlu görüşler var" ifadelerini kullandı. 

Şentop, 6'lı masanın anayasa değişikliği teklifi hakkında ise, "Sunulması gereken değişiklik değil yeni anayasa olmalıdır" dedi. 

EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

Şentop, EYT düzenlemesi için, "O konuda çalışmaların devam ettiğini Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Dediğim gibi Meclis'in çalışma takvimi içinde aralıkta bütçe görüşülecek. Bundan sonra farklı çalışmalar mümkün. TBMM gerekli zamanlarda yoğun bir çalışma ile birçok düzenlemeyi görüşmüştür. Teorik olarak ocak ayından önce olabilir ama bu kanun teklifinin ne zaman geleceğine bağlı bir siyasi takdirdir" diye konuştu. 

Kaynak: Haber Global TV

TBMM Mustafa Şentop dokunulmazlık dosyası başörtüsü teklifi