Evlenenler veya evlenmeyi düşünenler altınla ilgili ne diyor?

ÖZEL HABERLER
Evlenenler veya evlenmeyi düşünenler altınla ilgili ne diyor?

Düğünden gelecek altınlar ile plan yapan yeni evli çiftler şimdi bütün hesaplarını yeniden yapıyor. Bazıları evin eksiklerini erkenden tamamladığı için kendini şanslı sayarken, bazıları fiyatlardan dolayı düğünde beklediği takıyı alamamış.

*Bu haber 14.12.2021 tarihinde hazırlandı. Haberin içindeki bazı altın rakamları şu anki piyasa fiyatları ile benzerlik taşımayabilir.

Eskiden düğünlerde bilezik, yarım ve çeyrek altın sık sık takılırdı. Hatta 'damadın eniştesinden çeyrek altın' anonsları düğün salonlarını çınlatırdı. Ancak şimdi gram altının fiyatı 900 TL'nin üzerine çıkınca, düğünde takılan takılar da değişti. Yakınlarının düğünlerinde altın takmak isteyen vatandaşlar çeyreklik takmayı 0.25 ile 0.50 gram altına düştü. Çeyrek gram 200 TL, yarım gram 400 TL'den satışa sunuluyor.

Bu süreçte evlenecek olanlar kara kara düşünmeye başladı. Altın almak için kuyumcuya giden çiftler, her gün değişen fiyatlar nedeniyle ne yapacaklarını bilemiyor. Ayrıca bir taraftan, yakın zamanda düğün yapanlar ve altınlarını bozanlar da dert yanıyor. Hem yakın zamanda evlenenler hem de evlilik hazırlığı yapan vatandaşlar haberglobal.com.tr'ye konuştu. 

'SARI RENGE MUTLU OLACAĞIZ'

Zeytinburnu'nda yaşayan Hamit D., 5 Şubat'ta evlenecek. Altın almak için kara kara düşündüğünü dile getiren Hamit D., "Biraz düzelir mi diye bekliyoruz ama her geçen gün daha da yükseliyor" diyor. İki bilezik alması gerektiğini ifade eden Hamit D., "Bundan 2 ay önce 17-18 bin TL'ye alacağımız bilezikler, şu an 30 bin TL'nin üzerinde. 'Neden daha önce almadım' diyorum kendime" dedi.

Altın fiyatlarının her geçen gün arttığını aktaran Hamit D., "Bu zamana kadar çok altın taktık. İnsanların düğünde altın takmamasını yadırgayamıyoruz artık. Çünkü gerçekten insanlar büyük geçim sıkıntısında. Altın beklemek şu zamanda çok zor. Düşünün sarı bir şey taksa mutlu olacağız" ifadelerini kullandı.

'HER BEKLEME ZARAR'

Beyaz eşyada da fiyatların tavan yaptığını sözlerine ekleyen Hamit D., "Evin bir eksiğini almadığımız her süre bize zarar. Sadece altın değil, beyaz eşyalar da uçtu. Cumartesi günü sadece yatak fiyatı sordum satıcı, 3 bin 600'e 'tamam' dedi. Pazartesi günü gittiğimde ise, '4 bin 200 TL, 'ister al ister alma' dedi. Sadece yatağın fiyatı iki günde ne hale gelmiş" şeklinde konuştu.

'TAKILAR EKONOMİK NEDENLE DÜŞTÜ'

Geçtiğimiz 13 Kasım'da dünya evine giren Ahmet Sartık, düğün ile bugün (14.12.2021) arasında altının gramında 300 TL'ye yakın bir altın fiyatı oynaması olduğunu söylüyor. Düğünde takılan altınları satmadığını belirten Sartık, "Altınların hepsi duruyor. Gram beklediğim insanların daha düşük takılar takıldığını gördüm." şeklinde konuştu.

Sartık, altın aldıkları dönem gramın 470 TL olduğunu aktararak, "Erken davrandık, bir yandan şanslıydık diyebilirim. Beyaz eşyalar arasında bile o gün ile bugün arasında büyük fark var. Ancak dünyada bir çip krizi olduğu için bulaşık makinesi hala gelmedi. Hala bekliyorum" ifadelerini kullandı.

"BİR ÖNCEKİ DÖNEMLE..."

Mayıs ayında evlenmeyi düşünen ismini vermek istemeyen bir kişi ise "Herkes altının geçmişteki fiyatına bakarak takıları takar olmuş. 'Ben bu vakit evlendim, bana bu takıldı ama o zaman bu paraydı' der ve o parayı TL olarak takar' " dedi.

Bu yılın Ağustos ayında evlenen, İstanbul Bağcılar'da oturan Halim G. ise, pandemi nedeniyle düğünlerini ertelediklerini, iyi ki bu döneme denk gelmediklerini söyledi. Halim G., "Bu döneme kalsa işimiz daha zordu. Düğünden önce altınları aldığımızda gram 500 TL'ydi. Şimdi 830 TL'ye çıkmış. Şu an baktığımda kimsenin altın takacak hali yok ki. Tek şansımız gram altınları düğünden 1 ay sonra bozmam oldu. Büyük zararım var. Araba alacaktık alamadık onların da fiyatı çıktı" değerlendirmesinde bulundu.

'DÜĞÜNDE TAKI GELMEDİ'

Bu yıl Eylül ayında evlenen C.M. ise, İstanbul’da önce nikah yaptığını ve takı anlamında hiçbir şey gelmediğini söylüyor. C.M., düğünlerinde ise ellerine bir miktar altının geçtiğini ve önce balayı yapmak ardından da arabalarını değiştirmek istediklerini ifade etti.

Eylül ayında karar verse yapabileceklerini ancak şu anda istedikleri otomobillerinin fiyatının birikimin çok üstüne çıktığını belirten C.M., "Mevcut otomobilimiz de değerlendi ama yine de istediğimiz otomobil çok uçtu. Balayı konusuna gelecek olursak evde artık bu konuyu çok az konuşuyoruz çünkü euro 16 TL oldu! Önümüzü göremediğimiz için ufak birikimimizi kenarda tutma kararı aldık" diyerek duygularını dile getirdi. 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler