Evdeki hesap çarşıya uymadı: CHP'nin DEM hesabı tutmadı

CHP DEM Parti
Evdeki hesap çarşıya uymadı: CHP'nin DEM hesabı tutmadı

CHP, bir yandan 'Kent Uzlaşısı' adı altında DEM Parti'yle yerel seçim için ittifak yaparken, diğer yandan bazı Belediye Başkanı adayları, DEM Parti'yi hedef almaya devam ediyor.

Burcu Köksal ve Tanju Özcan'ın ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Akın da DEM Parti'ye yönelik sert ifadeler kullandı. Milliyetçi seçmenin ağır bastığı seçim bölgelerinde oy kaybı yaşayan CHP'li adaylar DEM'e eleştirilerini artırırken, DEM Parti durumdan rahatsız olsa da cevap vermekten kaçınıyor.

KÖKSAL GERİ ADIM ATMADI

CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal, "Belediye Başkanı seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi'nin kapıları DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak." demişti. DEM Parti'yle ittifakın bozulmasından endişe eden Özgür Özel ise 'dil sürçmesi' diyerek durumu toparlamaya çalışmış, ancak Burcu Köksal geri adım atmamıştı. CHP yönetimi Burcu Köksal krizinin ardından belediye başkanlarına 16 maddelik taahütname imzalatmış, bu tür çıkışların önüne geçmeyi amaçlamıştı. Ancak bu girişim de partide DEM Parti'ye karşı olan rahatsızlığı gizleyemedi.

“DEM'LİLERLE AYNI KALDIRIMDA BİLE YÜRÜMEM”

Yaşanan Burcu Köksal krizinin ardından CHP'li bir başka önemli isimden daha benzer çıkış geldi. DEM Partisi'yle işbirliği yapılamaması görüşündeyim" diyen CHP Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bırakın işbirliği yapmayı, DEM Partililerle aynı kaldırımda bile yürümemeyi tercih ediyorum" ifadelerini kullandı.

DEM PARTİ: “CEVAP VERİRİZ” DEDİ AMA...

DEM Parti kanadı ise bu açıklamalara sert tepki göstermedi. DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş, “Burcu Köksal'a da cevap veririz, Tanju Özcan'a da geçit vermeyiz." diyerek CHP yönetimine mesaj gönderdi. DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Öztürk Türkdoğan ise CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e "CHP, sosyal demokrat bir parti olduğunu söylüyorsa, bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı" demekle yetindi.

BU KEZ AKIN HEDEF ALDI

CHP’de, milliyetçi seçmenin ağır bastığı adreslerde Burcu Köksal’ı diğer adayların takip etmesi endişesi başlamıştı. CHP yönetiminin korktuğu oldu. “Kent uzlaşısı adı altında ittifak yapan CHP ve DEM Parti arasındaki ipler, bu açıklamalar nedeniyle gerilirken, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Akın daha sert ifadelerle DEM Partilileri hedef aldı. "Hain terör örgütü PKK'ya, onun yandaşlarına, ondan beslenenlere, onun yolundan giden şerefsizlere de yakın değilim" dedi. Akın'ın bu sözleri partililer tarafından uzun süre alkışlandı.

CHP OYLARIYLA DEM PARTİ GRUP KURACAK

CHP'li belediye başkanı adaylarının ittifak ortakları DEM Parti'ye yönelik bu sözleri DEM Parti'de rahatsızlığa neden olsa da parti yönetimi sessiz kalmayı tercih ediyor. Çünkü sadece İstanbul'da 17 ilçede 48 DEM Partili, CHP listelerinden Meclis üyesi adayı gösterildi. Ayrıca Esenyurt'ta da CHP aday değişikliği yapıp DEM Parti "hassasiyetlerine uygun olarak” Ahmet Özer'i aday yaptı. CHP oylarıyla 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde grup kurması' beklenen DEM Parti, seçime kadar CHP'yle tartışmadan uzak kalmak istiyor.

MİLLİYETÇİ OYLAR İYİ PARTİ'YE KAYIYOR

CHP'nin DEM Parti'yle ittifakı bazı il ve ilçelerde fayda sağlasa da, bir çok ilde de oyların İYİ Parti'ye kaymasına neden oluyor. Anketlerde bu sonuçları gören CHP'li belediye başkan adayları da DEM Parti'yi hedef alarak Milliyetçi oyları kendilerine çekmeye çalışıyor. DEM Parti'ye yönelik bu çıkışların, İYİ Parti'ye oy vermeyi düşünen milliyetçi seçmenlere yönelik olduğu ifade ediliyor.