Esnaf şikayetçi: Nakit ödeme devri bitti!

Gündem haberleri

Türkiye'de alışverişler artık neredeyse sadece kartla yapılıyor. Vatandaşlar nakit para ile alışverişi tercih etmiyor. Merkez Bankası verilerine göre kartlı harcamaların toplam hacmi 12,8 trilyon Türk lirasını aştı.

Türkiye'de kredi kartı kullanımı son yıllarda hızla artıyor. Dijitalleşme ve yüksek enflasyon, vatandaşları nakit yerine kartlı ödeme yapmaya yöneltti.

Kimisi nakit para taşımak istediğini ancak cebe ve cüzdana sığmadığını söylüyor. kimisi ise kart ve mobil ödeme kolaylığına alıştığını belirtiyor. Hal böyle olunca dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nakit ödeme alışkanlığı her geçen yıl azalıyor.

Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartı ile yapılan harcamalar 2015'ten bu yana iki kat arttı.  Koronavirüs pandemisi döneminde temassız ödemelerin yaygınlaşması da bu artışta önemli bir rol oynadı.

Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı bulunuyor ve kartlı harcamaların toplam hacmi 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştı.

2015 yılından günümüze kredi kartıyla yapılan harcamalar reel bazda 2 kat artarken banka kartlarıyla yapılan harcamalar yaklaşık ise 3 kat artış gösterdi.

Uzmanlar, bu durumun sadece borçlanma artışını değil, aynı zamanda ödeme alışkanlıklarındaki değişimi de yansıttığını belirtiyor. Esnaflar da nakit ödeme alamamaktan şikayetçi.