Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal dönemi nasıl geçti?

Merkez Bankası faiz
Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal dönemi nasıl geçti?

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alındı. 4 ay 13 günlük Ağbal dönemi nasıl geçti? Faizler ne kadar arttı? Yeni başkanı neler bekliyor...

Derleme: Haberglobal.com.tr

Eski Maliye Bakanı olan Merkez Bankası’na atanmadan önce ise Cumhurbanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görev yapan Naci Ağbal cuma akşamı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevinden alındı.

YENİ BAŞKAN BANKACILIKTA ÜST DÜZEY GÖREVLER ALDI

Ağbal görevini Profesör Şahap Kavcıoğlu’na bıraktı. AK Parti 26. Dönem Bayburt Milletvekilliği yapan Kavcıoğlu bankacılık kökenli bir isim. Esbank TAŞ'de Müfettiş Yardımcısı, Müfettiş, Şube Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Türkiye Halk Bankası AŞ'de İstanbul Bölge Koordinatörü olarak görev aldı. Aynı bankada sırasıyla; Perakende Bankacılıktan, Esnaf-KOBİ Bankacılığından, Kredi Politikalarından, İnsan Kaynakları ve Organizasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı.

Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal dönemi nasıl geçti? - Resim : 1

HIZLI İNDİRİMLER YERİNİ HIZLI ARTIŞLARA BIRAKTI

7 Kasım 2020’de Merkez Bankası’na atanan Naci Ağbal, Murat Uysal yönetiminin yerine gelmişti. Uysal yönetiminde hızlı faiz indirimlerine şahit olan piyasa Ağbal yönetimi ile birlikte faiz artırımlarına alıştı. Öyle ki Ağbal göreve geldikten iki hafta sonra politika faizi yüzde 10.25’ten yüzde 15.00’a daha sonra ise kademeli olarak yüzde 19’a çıktı.

‘BENİ DİNLERLER DİNLEMEZLER BEN FAİZE KARŞIYIM’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu dönemde öncesinde de olduğu gibi faize karşı tutumunu dile getirdi. Erdoğan 15 Ocak 2021 tarihinde Dolmabahçe çalışma ofisinde DEİK Yönetim Kurulu üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, “Beni dinlerler dinlemezler, ben faize karşıyım. Böyle bir yere varamayız. Yüksek faizle mücadeleye devam edeceğim.

Ekonomide bu sene temel hedeflerimizden birisi fiyat istikrarını sağlamak olacaktır. Bana yatırım lazım, istihdam lazım, üretim lazım, ihracat lazım. Eğer bu dört başlık yoksa hiçbir şey yok, biz bununla övüneceğiz. Asıl iş faizi düşürmek suretiyle enflasyonu aşağıya çekmektir” ifadelerini kullanmıştı.

Ağbal görevden alındıktan sonra aşağıdaki mesajı paylaştı?

AĞBAL DÖNEMİ NASIL GEÇTİ?

Naci Ağbal 7 Kasım 2020’de göreve geldikten sonra ilk açıklamasını 9 Kasım 2020 tarihinde yapmıştı. Ağbal burada faizlerin yükseleceği mesajını, “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır” diyerek vermişti.

Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal dönemi nasıl geçti? - Resim : 2

NELER SÖYLEDİ?

Ağbal göreve geldikten bir gün sonra ise Türkiye’deki bankaların genel müdürleri ile toplantı yapıp yeni dönem hakkında fikir alışverişinde bulunmuştu.  

Ağbal 27 Kasım 2020 tarihinde yaptığı başka bir açıklamada ise mevduatlarda dolara doğru bir kayış olduğunu ifade ederek bu durumun kur ve döviz rezervi üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Ağbal yüksek enflasyonu düşürme yönünde hedeflerine 2023 yılı sonunda ulaşılabileceğini söylüyordu. Geçen Ocak ayının sonunda yaptığı bir açıklamada, “Enflasyon hedefine 2023 sonunda ulaşabileceğimizi tahmin ediyoruz. Hedefe ulaşana kadar ihtiyatlı duruşumuzu koruyacağız” diyerek faizlerin düşmeyeceği mesajını verdi.

Eski Merkez Bankası Başkanı'nın enflasyonu yüksek faiz ile dizginleme politikası zaman zaman iş dünyası tarafından da büyük tepki çekiyordu. ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesi ile dolar/TL’de yaşanan yükseliş de Ağbal’a yönelik eleştirilerin artmasına neden olmuştu.

Faizler kasım ayında 475 baz puan artırıldıktan sonra uzmanlar Haber Global yayınında kararı böyle yorumlamıştı?

MUHALEFET NE DİYOR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Twitter'dan yayınladığı mesajda Ağbal'ın görevden alınması hakkında sert açıklamalarda bulundu. Öztrak, "Tek adam vesayet rejiminden önce 17 yılda 5 Merkez Bankası Başkanı değiştiren AK Parti, 2018’de kurulan Erdoğan’ın şahsım hükümeti döneminde 3 yılda 3 Merkez Bankası Başkanı değiştirdi. Naci'yi alıp Şahap’ı getirmek fayda etmez. Önce kaybolan 128 milyar doların hesabını vereceksiniz" ifadelerini kullandı.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da karara tepki gösterdi ?

Ağbal'ın görevden alınması Haber Global ekranlarından böyle duyuruldu.

Merkez Bankası başkanı neden değişti? Merkez Bankası Başkanı kimdir? Şahap Kavcıoğlu Naci Ağbal Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası