Erken yangınların nedeni el nino mu? Bünyamin Sürmeli anlattı: "Dünyanın başını ağrıtacak"

ABD Kanada Bünyamin Sürmeli

Kanada'da başlayan orman yangını, ABD'yi boğuyor... Peki, yangınların nedeni ne? El Nino etkisi erken mi başladı. Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli anlattı.

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, hava olaylarına El Nino'nun etkisi ve Kanada'daki yangınları anlattı. Sürmeli, "El Nino'lu günlerde şunlar net olarak olur diyemiyoruz ama sıradışılık göreceğiz" dedi.

Sürmeli, "Sıcaklıklar rekor kırıyor şu anda. Direkt bunu küresel ısınmaya bağlamak doğru değil. Kanada orman yangınları bakımından bir iniş trendinde ama bu yılı diğerlerinden farklı kılan şu, çok erken başlamış olması. Önceki yıllarda ağustos gibi başlayan yangınlar bu sefer erken başladı. Direkt bunu El Nino'ya bağlamak şöyle doğru değil, el nino daha yeni aktif hale geldi. Genel anlamda bu yıl El Nino, yangınları, tayfunları, kasırgaları rekor kırdırıp artıracağa benziyor. Bize yansıması yakın çevresi kadar değil. Motorun hareket başlangıcı Güney Amerika'nın batı kıyılarında; Peru, Şili, Ekvador'un batı kıyılarında olacak. Bu etki, yaz boyunca bütün dünyanın başını ağrıtacağa benziyor" dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Kanada El Nino Bünyamin Sürmeli ABD