Erdoğan, Putin'le Kumluca domatesi diyaloğunu açıkladı: Beni Kumlucalılara mahcup etme dedim

Gündem haberleri Recep Tayyip Erdoğan Antalya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da selin vurduğu Kumluca'da vatandaşlara hitap etti. Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le arasında geçen Kumluca domatesi diyaloğu ise dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da sel afetinin yaşandığı Kumluca'da vatandaşlara seslendi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin diliyorum. Afetin hemen ardından sahaya indik. Sel sularının bastığı 624 ev ve işyeri temizlendi, 14 konut tahliye edildi. Acil ihtiyaçları için toplam 171 milyon lira ile barınma ve gıda malzemeleri kurumlarımızca bölgeye gönderildi. Yangın afetinde doğudaki ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızı yalnız bırakmadık, sel afetinde de sizlerin yanında yer aldık. Bir felaket var, bu felaketin olduğu yerde biz devletiz. Devlet olarak biz halkımızı, vatandaşımızı yalnız bırakamayız. Bu deprem olabilir, sel afeti olabilir, ne bileyim ayrıca işte geçen yıl olduğu gibi yangın afeti olabilir. Biz eli bağlı duramayız. Siz bize bir görev verdiniz. Emaneti size teslim ediyoruz, başımıza bir musibet geldiği zaman siz bizim yanımızda olacaksınız dediniz. Biz bunu Manavgat'ta, Muğla'da, Antalya'nın diğer ilçelerinde yaptık. Şimdi de burada anında Bakan arkadaşlarımı gönderdik, bütün kurumlarımızı seferber ettik ve kısa zamanda felaketi ortadan kaldırdık. O televizyonlarda gördüğüm rezillik, felaket kalmadı. Her taraf hamdolsun şöyle elden geçirildi ve şu anda da çalışmalar devam ediyor. 

Sel afetinin bu kadar ağır hasara yol açmasında dere yataklarına yapılan izinsiz müdahalelerin de etkisi var. Tabiatın düzenine saygı göstermek mecburiyetindeyiz. Dere yatağında akar der büyüklerimiz. Onun için dereyi yatağından saptırmamak lazım. Bırak yatağında aksın. Bir yerlerde ciddi miktarlarda yağış varsa, tahliyeye ihtiyaç verecek dere yatakları var. Önünü kesersek akıp giden su sel olur üzerimize biner. Ortaya çıkan tablo bundan sonra benzer yıkımlara maruz kalmamamız için yeni tedbirler gerektiğini de gösteriyor. Acil yatırımların tespitini bu çerçevede tamamladık. Derelerimizde taşkın koruma tesisler, mendirekler inşa edeceğiz. Erentepe, Kömürocağı, Ortaköy göletlerinin yapımına bu yıl başlıyoruz. Bu projeleri 4.3 milyar liralık yatırımla süratle inşa edeceğiz. Laf ola beri gele yok. Biz buradan Manavgat'a gidiyoruz. Manavgat'ta da yangın afetinde benim vatandaşlarımın binaları yandı. Ben onlara hemen dedim, burada gayet güzel, modern evler yapıp bunları size en kısa zamanda teslim edeceğiz. Bugün bunların 450 kadarını teslim ediyoruz. Geri kalanları da en kısa zamanda teslim edeceğiz. Sizlerden de inşada dere yataklarının önünü kapatmama hususunda hassasiyet bekliyorum. 

Tarihimizin en üst seviyedeki demokrasi ve kalkınma altyapısını, asıl hedefimizin sadece başlangıcı olarak kabul ettiğimizi tekrarlıyoruz. Bu yeni dönemin adına da Türkiye Yüzyılı diyoruz. Kumluca Türkiye Yüzyılı'nın evelallah önemli bir adımı olacak. Aynı şekilde Finike öyle olacak, Manavgat öyle olacak, 19 ilçesiyle Antalya öyle olacak. Hala eksik kalan, aksayan hususlar olabilir ama Antalya'yı şu gördüğünüz hale getiren AK Parti iktidarı, Allah'ın izniyle bunları da yapacak. Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken bu restorasyonları da gerçekleştireceğiz. 

PUTİN'LE KUMLUCA DOMATESİ DİYALOĞU

Sayın Putin'e dedim ki, bizim bir Kumlucamız var, bir özelliği var, burası adeta bir domates memleketi gibidir. Beni Kumlucalılara mahcup etme. O da ricalarımızı kırmadı ve zaman zaman kesilmeler oluyordu ya, tekrar önü açılan o domateslerimizin ihracatında bunları gördük. Hanım kardeşlerim bize domates ikramında bulundular. Hakikaten bu domateslerimiz her şeye değer. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan Antalya kumluca sel felaketi