Erdoğan: Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açarız

Suriyeli mültecilerin durumu ve güvenli bölge ile ilgili Batı'yı uyaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yükü sadece biz mi çekeceğiz? Güvenli bölge oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ndeki Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuştu.

Erdoğan, "Ülke genelinde hizmet eden dava adamlarının emeğini, kibirleri boylarını aşanların kaprislerine feda etmedik, etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"CHP ve ortakları içine sindirse de sindirmese de artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geriye dönüş yoktur" diyen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili, "Tüm eksiklikleri belirledik, çözüm yollarını ortaya koyduk. Sonuçları yakında milletimizle paylaşacağız." şeklinde konuştu.

Erdoğan, güvenli bölge çalışmalarıyla ilgili de "Oldu oldu olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz kusura bakmayın" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

Kabine toplantılarına başkanlık ettik, harp okullarımızın mezuniyet törenlerine, adli yıl açılışlarına, çeşitli ödül ve açılış törenlerine katıldı. Bursa, Artvin, Rize, Trabzon, Muş, Bitlis, Konya ve Sivas şehirlerimizde vatandaşlarımızla buluştuk. Milletimiz ve teşkilatlarımızla bir araya geldik, hem de yatırımlarımızın açılışını gerçekleştirdik. MYK ve MKYK toplantılarında parti gündemindeki konuları istişare ettik.

18'inci kuruluşu yıldönümünde bir muhasebe yapma imkanı bulduk. Uluslararası ilişkilerimizi de kesintisiz bir şekilde sürdürdük. Rusya Federasyonu ve ABD Başkanı'yla çok önemli telefon görüşmelerimiz oldu. Rusya'daki havacılık fuarı açılışına da katılarak savunma sanayi ürünlerini yerinde inceleme imkanı bulduk.

"KİBRİ BOYLARINI AŞANLARI..."

Türkiye'nin büyümesi, güçlenmesi hedeflerimize doğru ilerlemesi için gece gündüz çalışıyoruz. Sizlerin de kendi illerinizde benzer bir mücadelenin içinde olduğunuza inanıyorum. Her bir arkadaşımın en büyük meselesi kutlu davaya hizmet etmek, şahsiyetimizle, duruşumuzla milletimizin gönlünü kazanmaktır. Herhangi bir arkadaşımız kendi özel işini hizmetin önüne koyuyorsa üstlendiği görevin hakkını veremiyor demektir. Önce millet, önce partim diyerek işlerimize dört elle sarılmak mecburiyetindeyiz. Hiç kimsenin böyle bir vebalin altına girebileceğine ihtimal vermiyorum. 

AK Parti milletimiz tarafından kurulmuş ve bugüne kadar milletimizin desteği ile ayakta kalmıştır. Hiçbir şehrimizin fitne tacirlerine prim vermeyeceğine inanıyorum. Ülke genelinde hizmet eden dava adamlarının emeğini, kibirleri boylarını aşanların kaprislerine feda etmedik, etmeyeceğiz.Şu an itibarıyla partimizin 10 milyonun üzerinde üyesi var. Böyle büyük bir üye kaydına mensup bir başka parti söz konusu değil.

"AK PARTİYE YENİ İSİMLER EKLEYECEĞİZ"

Kongre sürecinde delege listelerinin yenilenmesi, beldelerden başlayarak ilçe ve il kongrelerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tüm bu çalışmaların temmuz ayına kadar tamamlanmasını hedefliyoruz. AK Parti kadrolarına yeni isimler ekleyeceğiz. Her şehrimizde en itibarlı, en azimli ve dinamik isimleri partimizin yönetim kademelerine kazandıracağız. Sizden partimizi ve davanın bayrağını en yukarıya taşıyacak isimlerle kongrelerimizi yeniden diriliş şölenine çevirmenizi istiyorum.

CHP, tarihimizin en büyük ihaneti karşısında OHAL uygulamasına saldırdı. Bu parti, FETÖ ile mücadeleyi zaafa uğratmaya çalıştı. Milletin safında yer almak varken CHP milli irade düşmanları ile yürümeyi yol edindi. CHP’nin ilkesizliği karşısında biz de AK Parti olarak MHP ile Yenikapı’da başlattığımız iş birliğini yeni bir safhaya taşıdık. Cumhur İttifakı Türkiye’nin demokratikleşmesi için tarihi adımlar atmıştır. Cumhur İttifakı, büyük Türkiye ittifakının lokomotifidir.

"GERİYE DÖNÜŞ YOK"

Yeni yönetim sistemi ile milletimiz büyük kazanım elde etmiştir. Siyasetin vesayet karşısında gücü artmış, millet egemenliği önündeki pek çok engel kaldırılmıştır. CHP ve şürekası imtiyazlarını kaybettikleri için bu kadar rahatsız oluyorlar. CHP ve ortakları içine sindirse de sindirmese de artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden geriye dönüş yoktur.

Sorunların çoğu sistemden değil uygulamadan kaynaklanıyor. Kapsamlı çalışmayla tüm eksiklikleri belirledik, çözüm yollarını ortaya koyduk. Bu sonuçları yakında milletimizle paylaşacağız.

"3. SONDAJ GEMİMİZİN GELMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR"

Doğu Akdeniz'de söz sahibi haline geldiysek bunu vakitlice edindiğimiz sondaj ve sismilk gemilerimize borçluyuz. Şu anda gemilerimiz bölgede. Uçaklarımız, gemilerimiz hazır. Kimse burada bizim hakkımız olan konulardan bizi mahrum etmeye kalkamaz. Haklarımızın sonuna kadar savunucusu olacağız. 3. sondaj gemimizin gelmesi söz konusu olabilir. 

"GÜVENLİ BÖLGE TEKLİFİMİZE ‘ÇOK GÜZEL’ DİYORLAR"

Biz Ensar olmaya talip olduk. Varil bombalarından kaçıp bize sığınanlara kucak açtık. Batı ülkelerinden 100 mülteciye kapı açanlar gibi yapmadık. Güvenli hale getirdiğimiz bölgelere dönen Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 350 bini buldu. Güvenli bölge teklifimize ‘çok güzel’ diyorlar. Öyleyse gelin süratle yapalım.

Eylülün son haftasına kadar Fırat'ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız. Hedefimiz Suriyeli kardeşlerimizden en az 1 milyonunu 450 kilometrelik sınır hattı boyunca oluşturacağımız güvenli bölgede iskan etmektir.

"KAPILARI AÇMAK ZORUNDA KALIRIZ"

Mülteciler bir taraftan geliyorlar bir taraftan geri gönderiyoruz. Destek verecekseniz verin vermeyecekseniz kusura bakmayın kapıları açmak zorunda kalırız. Bu yükü sadece biz mi çekeceğiz? Misafir ettiğimiz sığınmacıların yükünün paylaşımı konusunda AB başta olmak üzere dünyadan olması gereken desteği alamadık. Almak için bunu yapmak zorunda kalabiliriz. Doğu Akdeniz'de söz sahibi haline geldiysek bunu vakitlice edindiğimiz sondaj ve sismilk gemilerimize borçluyuz. Şu anda gemilerimiz bölgede. Uçaklarımız, gemilerimiz hazır. Kimse burada bizim hakkımız olan konulardan bizi mahrum etmeye kalkamaz. Haklarımızın sonuna kadar savunucusu olacağız. 3. sondaj gemimizin gelmesi söz konusu olabilir.

"GÜVENLİ BÖLGE TEKLİFİMİZE ‘ÇOK GÜZEL’ DİYORLAR"

Biz Ensar olmaya talip olduk. Varil bombalarından kaçıp bize sığınanlara kucak açtık. Batı ülkelerinden 100 mülteciye kapı açanlar gibi yapmadık. Güvenli hale getirdiğimiz bölgelere dönen Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 350 bini buldu. Güvenli bölge teklifimize ‘çok güzel’ diyorlar. Öyleyse gelin süratle yapalım.

Bizi diyoruz ki, öyle bir güvenli bölge oluşturalım ki, gelin buralarda bizler Türikye'de çadır kentler var, adeta konut yapalım. Buralara da güvenli bölgeye Bize lojistik destek verin, Suriye'nin kuzeyinde 30 kilometre derinlikte bu konutları yapalım. Böylece insanca yaşama imkanını onlara sağlayalım. Güzel teklifse başlayalım bu işe, ama yok. Biz kovalamaya devam edeceğiz. Bu yolculuk bizi farklı yere doğru götürebilir. Farklı yer nedir, oldu oldu olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz kusura bakmayın. Bu yükü sadece biz mi çekeceğiz. AB başta olmak üzere dünyadan destek alamadık.

Eylülün son haftasına kadar Fırat'ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız. Hedefimiz Suriyeli kardeşlerimizden en az 1 milyonunu 450 kilometrelik sınır hattı boyunca oluşturacağımız güvenli bölgede iskan etmektir.

Cumhurbaşkanı Ak Parti Recep Tayyip Erdoğan