Erdoğan: Müzakere masasına dönülmesinin yolu KKTC'nin tanınmasından geçiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ersin Tatar KKTC

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden göreve seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Müzakere masasına dönülmesinin yolu KKTC'nin tanınmasından geçiyor" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı  Tatar ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerini demokrasimize yakışır bir şölen havasında tamamladık. Milletimizin teveccühü ile 5 sene daha görev üstlenmiş bulunuyorum. Göreve başlamamızın ardından ilk yurt dışı ziyaretimi KKTC'ye yapmak suretiyle bu geleneğimizi devam ettiriyorum. KKTC'den Azerbaycan'a geçeceğim bu da bizim geleneğimiz. 

Öncelikle sayın Cumhurbaşkanı'nın şahsında törenimize eşlik edenlere teşekkür ediyorum.

Birçok sorunu ele aldık. Bunlardan biri elektrik naklinin sağlanması bu en önemli adımımız olacaktır. Bundan sonra KKTC 'de elektrik kesintisi sorunu kalmayacaktır.

KIBRIS TÜRKLERİ HİÇBİR ZAMAN AZINLIK OLMAMIŞTIR"

Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı tutum benimsemiştir. Kıbrıs Türklerinin haklı talepleri açık ve nettir. Kıbrıs Türkü asla azınlık olmamıştır, olmayacaktır. Kıbrıs meselesi, Kıbrıs Türkleri'nin gayretlerine rağmen yarım asırdan fazla süren Rum tarafının uzlaşmaz, maksimalist yaklaşımları nedeniyle heba edildi. Kimsenin 50 sene daha kaybetme niyeti yoktur. Eşit uluslararası statülerin teyidi bizim için olmazsa olmazdır. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasından geçmektedir. 

KIBRIS TÜRKLERİNİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kıbrıs meselesinin Doğu Akdeniz boyutunu da ele aldık. Kıbrıs Türk tarafının hak ve çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz. Doğu Akdeniz'i ilgilendiren konularda konferans talebim ve atılan vizyoner adımlarımız karşılık bulmadı. Garantör ülke olarak her zaman diyaloğa açığız. Adadaki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği bizim huzur ve güvenliğimiz demektir. 

SİLAHLANMAYA GİRİŞENLER RİSKLERİ İYİCE HESAPLAMALI

Doğu Akdeniz'de silahlanmaya girişenler riskleri iyice hesaplamalıdır. Bizim yol haritamız belli. Bu yol haritası barış üzerine endekslenmiştir. Biz istiyoruz ki Ege Denizi, barış denizi olarak dünyaya mesajını versin.

İLK ZİYARETİN KKTC'YE OLMASI ÇOK ANLAMLI

  KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın basın açıklamasında öne çıkanlar:

 Biz Kıbrıs'ta çok acılar çektik. Halen daha aramıza nifak tohumları sokmaya çalışanlara verdiğimiz mesajlar esasında yanıt niteliğindedir. 13'ncü Cumhurbaşkanı olarak aramızda olmanız bize güç vermektedir. İlk ziyaretin KKTC'ye olması çok anlamlı. Sizlerin destekleriyle biz yeni siyaset mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizlerin bize verdiği desteğe müteşekküriz. Artık eskiye dönemeyiz. Rumlar kadar egemenlik haklarımız vardır. Kıbrıs'ta iki ayrı halk vardır. Egemenlik temelinde iki halkın da yararına olacak işbirliklerine varız. 

SİZİN ACINIZ BİZİM ACIMIZ

Kıbrıs'a yapılan acımasız ambargolara sayın Erdoğan dur demiştir. Artık KKTC'yi tanıma zamanı gelmiştir. Pandemi ve krizler geçirdik. Her zaman bir olduk. 6 Şubat depremini yaşadık. Sizin acınız bizim acımız. Birlikte ağladık. Hayatını kaybedenlere baş sağlığı diliyorum.

Mavi Vatan emin ellerdedir. Her zaman anavatan ülkemizle dayanışma ve uyum içerisinde olacağız. Kimse aramızdaki kutsal bağları koparamaz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar basın toplantısı KKTC