Erdoğan: Depremin maliyeti 104 milyar dolar

Erdoğan, Uluslararası Bağışçılar Konferansına video konferans bağlantısıyla seslendi. Erdoğan, deprem nedeniyle yardım gönderen ülkelere teşekkür ederek "Depremin yol açtığı yıkım maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu ile AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen bölgelere destek için düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katıldı.

Erdoğan, depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağını açıklayarak, deprem nedeniyle yardımda bulunan ülkelere teşekkür etti.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

Bu Konferans için teşekkür ediyorum. 7,7, 7,6 büyüklüğündeki 2 şiddetli deprem 11 ilimizde çok ciddi yıkıma ve can kaybına yol açtı. 50 bin 96 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vefat eden tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 6 bin 807 yabancı dostumuz için de baş sağlığı diliyorum. 

DEPREMİN MAALİYETİ 104 MİLYAR DOLAR

Depremden etkilenen illerimizden bazıları son günlerde bir de aşırı yağış ve selle mücadele ediyor. Gereken tüm gayreti gösteriyoruz. Ekiplerimiz bölgede canla başla çalışıyor. Depremin yol açtığı yıkım maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor.  Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değildir. Milletimizin acısını paylaşan dostlarımız oldu. Türkiye, 90 ülkeden gelen 11 bin personelin desteğini yanında buldu. Telefonla arayarak, mesaj göndererek ya da bizzat gelerek destek olanlar oldu. Her birinize şükranlarımı sunuyorum. 

130 ülkeden yardımlar vatandaşlarımıza ulaştı. 30 sahra hastanesi kuruldu. Bu zor günlerde tüm dostlarımızın; kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle AB, BM ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız. Konferansta gösterilen çaba afetin yaralarını sarmakta bize yardımcı olacaktır. Hedefimiz 1 yılda deprem bölgesinin ihtiyacını karşılayacak sayıda yapıyı inşa etmektir. İlk yıl 319 bin, toplam 650 bin konutu teslim etmeyi planlıyoruz.

ESAS MÜCADELEMİZ ŞİMDİ BAŞLIYOR

Avrupa Birliği'nin Birleşmiş Milletlerin sergilemiş olduğu dostluğu unutmayacağız. Konferansta yapacağınız katkılar depremin yaralarını sarma ve afetin izlerini ortadan kaldırma çabalarımızda bize yardımcı olacaktır. Esas mücadelemiz şimdi başlıyor. Deprem bölgesini yeniden inşa ve ihya edeceğiz. 1 yıl içerisinde konut ihtiyacını karşılayacak şekilde çalışacağız. 

Eş zamanlı olarak çadır kent, konteyner kent ve prefabrik kurulumuna devam ediyoruz. İki ayda 108 bin konteyner kurarak, yarım milyon insanı yerleştireceğiz. Üçüncü ülkelerin, Suriye'deki depremzedelere yönelik insani yardım malzemesi intikallerinde gereken kolaylığı gösteriyoruz. Bu tutumu sürdüreceğiz

Bizler dayanışmanın gücüne, paylaşmanın bereketine inanan bir milletiz. 

TÜM İNSANLARA KAPIMIZI VE GÖNLÜMÜZÜ AÇTIK

Son olarak, koronavirüs salgını döneminde, Türkiye'den talepte bulunan 160 ülke ile 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve teçhizat gönderdik.

Suriye'den Ukrayna'ya kadar, çatışma bölgelerinden göç etmek zorunda kalan tüm insanlara kapımızı ve gönlümüzü açtık. Halihazırda 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere, 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Bugün de ülkemizde asrın felaketinin yaralarını sararken, depremden etkilenen Suriye halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Üçüncü tarafların ve başka ülkelerin, Suriye'deki depremzedelere yönelik karadan ve havadan insani yardım malzemesi intikallerinde gereken kolaylığı gösteriyoruz. Bu tutumumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz. Gece-gündüz demeden milletimiz için yardım toplayan, ekipleriyle arama-kurtarma mücadelemize destek veren, bu zor günlerimizde yanımızda olan siz dostlarımıza teşekkür ediyorum. Konferansın, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum

 

Erdoğan Uluslararası Bağışçılar Konferansı Kahramanmaraş depremi