Endişelendiren Karadeniz araştırması: Ölmesi kaçınılmaz
Prof. Dr. Osman Bektaş, "Karadeniz'in sürekli ısınması, küresel iklim değişiminin etkisidir. Bilim insanları, Karadeniz'i rol model olarak benimseyerek 2005-2019 arasında incelediler. Görülen şu; her geçen şubat bir öncekinden çok daha sıcak. Karadeniz için ölüme gidişatı gösteriyor" dedi.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz'in sürekli ısınmasında küresel iklim değişiminin etkisi olduğuna dikkati çekerek, "Karadeniz'in sürekli ısınması, küresel iklim değişiminin Karadeniz'e olan etkisidir. Aslında Karadeniz'deki küresel iklim değişimi sadece Karadeniz'i değil, tüm dünyadaki okyanusları etkiliyor.
Bilim insanları, okyanusların ne şekilde etkilenebileceğini anlamak için çok daha küçük olan Karadeniz'i bir rol model olarak benimsediler ve Karadeniz'i 2005 ile 2019 yılı arasında incelediler. Görülen şu; 2005 ile 2019 yılı arasına her geçen şubat ayı bir öncekinden çok daha sıcak. Sıcak olması, Karadeniz için ölüme doğru gidişatı gösteriyor" dedi.
'BU DERİN KATMAN BİZİM İÇİN ŞU ANDA BİR RİSK'
Kış aylarının sıcak geçmesi kaynaklı Kuzey Avrupa'dan Karadeniz'e gelen suların sıcak olmasının, Karadeniz orta katmanın zayıflamasına sebebiyet verdiğini belirten Prof. Dr. Bektaş, "Kışın ne kadar sıcak oluyorsa, Kuzey Avrupa'dan Karadeniz'e gelen sular da o kadar sıcak oluyor.
Kar suları az geliyor veya normal sular daha sıcak geliyor. Karadeniz'e, soğuk suyun gelmemesi Karadeniz orta katmanın zayıflamasına sebebiyet veriyor. Bugünkü Karadeniz, 3 katmandan oluşuyor. En üstteki katman oksijenli bir katmandır. Yaklaşık 50 ve 90 metre arasında bir su seviyesi var. Onun altında bir ara katman var.