En ucuzu 500 TL

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Enflasyon Zam Gıda Türk lirası İstanbul Türkiye
En ucuzu 500 TL

Kahvaltı ürünlerindeki fiyat artışı cep yangınına neden oluyor. En sıradan mekanlarda bile serpme kahvaltı fiyatları 500 TL'den başlarken, 5 kişilik bir ailenin hafta sonu keyfi için 2 bin 500 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Kahvaltıyı sandviç ile geçiştirmenin maliyeti bile 200 TL...

Kahvaltı tabağı, menemen, sandviç hatta simit... Eskiden sofralarımızı süsleyen bu yiyecekler artık lüks olmaya başladı. Bazen bir menemenden asgari ücret kadar ödeme talep edildiğini duyuyor; bazen de bir sandviçin 400 TL'ye satılmasına şaşırıyoruz. Simitler ise yanına 3 zeytin, 2 dilim peynir konulduğunda 100 TL'ye satılabiliyor. Bu ürünlere ilaveten, salata, domates, kaşar ve paket bal, tereyağ eklendiğinde fiyatlar 260 TL'ye kadar çıkabiliyor. En uygun kahvaltı ise 15 TL ile simit ve 20 TL ile çatal. Bu  rakamlar ise seyyar satıcı fiyatları. Fırınlar bu ürünler için de farklı fiyat tarifeleri uygulayabiliyor. Çikolatalı ya da kaşarlı simitin fiyatı ise 50 TL'ye kadar yükseliyor.

En ucuzu 500 TL - Resim : 1
Osman Nuri Baykal, "İçindeki malzeme arttıkça sandviç fiyatı da artıyor" diyor.

MALZEME FİYATI ARTIYOR

Kahvaltı piyasası için ilk olarak soluğu Kapalıçarşı'da alıyoruz. Son günlerde sosyal medyada 400 TL'ye sandviç haberlerinin çıktığı dükkandan içeri girdiğimizde İşletmeci Osman Nuri Baykal ile karşılaşıyoruz. Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan işletmeci Baykal, internette dolaşan ve video ile ilgili, "Aslında video yayınlayan arkadaşın sandviçi 200 TL idi. Videonun o kısımları kesilmiş. Sonrasında arkadaş, sandiviçe iki kat malzeme isteyince fiyat da  haliyle 400 TL'ye yükseldi" dedi.

Maliyet kalemlerini de anlatan Baykal, bir baton salamı 2 bin TL'ye aldığını belirtirken, "Beyaz peynirli, dil peynirli sandviç 80 TL, tulum peynirli, burger peynirli, tavuk salamlı 100 TL, salamlı, kaşarlı, kaymak, bal ve fındık kremalı 120 TL, sucuklu 140 TL, hindili, kavurmalı 150 TL, pastırmalı, jambonlu, antrikot fümeli 170 TL'den satıyorum, malzeme arttıkça fiyat da artıyor" diye konuştu.

"170 TL ÖDEDİM"

Kapalıçarşı'da görüştüğümüz bir müşteri ise tereyağı, zeytin ezmesi, eski kaşar, füme, domates, turşu olan sandviçine 170 TL ödediğini belirterek, "Kavurma, dil gibi ürünleri de ekletseydim fiyat yükselecekti" ifadelerini kullandı. 

MANZARA VARSA BİN TL

Kahvaltı piyasası için serpme kahvaltı satan işletmeleri de gezerken, artan fiyatlar dikkatimizden kaçmadı. Kişi başı ortalama 500 TL'den başlayan serpme kahvaltılarda ortalama 15 çeşit ürün yer alıyor. Kahvaltınızı deniz gören bir mekanda yapmak istediğinizde fiyatlar bin TL'yi de geçebiliyor. Kahvaltıların olmazsa olmazı menemen fiyatları da artık cep yakıyor. Bir mekanda oturup sadece menemen istediğinizde ortalama 200 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Domatesin kilosu çarşıda 50 TL'den yumurtanın kolisi ise ortalama 100 TL'den başlıyor. Artan ekmek fiyatları da maliyeti oluşturan kalemler arasında.

En ucuzu 500 TL - Resim : 2
Serpme kahvaltı fiyatları kişi başı 500 TL'den başlıyor.  

MENEMEN 200 TL

Kahvaltıda tükettiğimiz bal, sucuk, zeytin ve peynir fiyatları ise en pahalı ürünler arasında. Bal fiyatlarının şişesi ortalama 500 TL'den başlarken, daha uyguna satılan balların ise sahte olma ihtimali bulunuyor. Marketlerde bile zeytinin de kilosu ortalama 300 TL'den başlıyor. Sucuklar da özelliğine göre bin TL'ye kadar çıkabiliyor. 

İSRAF ÇOK YÜKSEK

Öte yandan Türkiye'de yıllık 18 milyon gıdanın israf edildiği biliniyor. Serpme kahvaltı da bu israfın önemli bir kalemini oluşturuyor. Serpme kahvaltı mekanlarında her 10 tabaktan 4'ü çöpe gidiyor, bu da yılda 100 milyar liraya yakın bir israf anlamına geliyor. 821 milyon insan açlık sınırında olduğu günümüzde serpme kahvaltı israfı Meclis'in de gündemine taşınmış durumda.

[email protected]

Kaynak: Web Özel