Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay ABD ve Batı'nın Ukrayna planını açıkladı

Gündem haberleri Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay Haber Global canlı yayınında ABD ve Batı'nın Ukrayna planına dikkat çekti. Atabay "ABD ve Batı Rus ordusunu Ukrayna topraklarında bilerek tutmak istiyor. Bu bir strateji" dedi. Atabay savaşın devamının Türkiye için büyük risk olacağını da belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. 24 Şubat'ta ise Putin, Ukrayna topraklarına operasyon emri vermiş ve saldırılar başlamıştı. Rusya'nın Ukrayna işgalinin 18. günün de Ukrayna ordusu direnişini sürdürüyor. 

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Haber Global ekranlarında Emre Buga'nın sorularını yanıtladı. 

"ABD VE BATI RUSYA ORDUSUNU BİLEREK UKRAYNA'DA TUTMAK İSTİYOR"

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, "Rusya Ukrayna savaşı böyle mi devam edecek" sorusuna "ABD'nin istediği bir arzu var. Rus ordusunu Ukrayna sahasında tutmak. Silah ve mühimmat desteği sadece Rus ordusunu alanda tutar. Orduyu yıpratır. Savaş devam ederken yapılacak yardımın galibiyetten ya da durdurmaktan öte somut olarak Ukrayna topraklarının dışına çıkaramazsınız. Önümüzdeki günlerde bu strateji değişir mi onu öngöremiyoruz. Ancak Ukrayna sahası dışında Rusya'nın bir siyasi hedefi var. 1997 önceki Rusya'ya dönmek. ABD ve Batı da Rusya'nın bu hedefi gerçekleşmeden Ukrayna'da tutmak istiyor. Olay sadece Ukrayna sahası ile ilgili değil" yanıtını verdi.

"SAVAŞIN DEVAMI TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK RİSK"

Atabay sözlerine şöyle devam etti:

ABD ve batı silah tedarikini devam ederse olay baltık ülkelerine de sıçrar. Bu Türkiye için büyük risk. Diplomasi Formunda bile dünyanın Türkiye'yi sıkıştırma çabası var. Müzakereler İsrail'de Belarus'ta yapılsın gibi. Garantörlük meselesi uluslararası hukukta ne olduğu belli. İleride Rusya ile Türkiye arasının da açılmasına neden olabilecek bir çok şeyle karşı karşıya kalabiliriz. Diğer ülkeler de bize yaptırım konusunda ileride baskı oluşturabilir

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Gündem haberleri Rusya Ukrayna savaşı