Elazığ'da camide 300 yıldır muhafaza edilen Kur’an-ı Kerim’de zincirler dikkat çekiyor

Elazığ
Elazığ'da camide 300 yıldır muhafaza edilen Kur’an-ı Kerim’de zincirler dikkat çekiyor

Elazığ’da tarihi bir camide yaklaşık 300 yıldır muhafaza edilen altın yıldız işlemeli el yazması Kuran-ı Kerim'in kapağına bağlı zincirler dikkat çekiyor.

Elazığ’ın en eski mahallerinden olan Hüseynik’te bulunan tarihi Hüseynik Kariyesi Camisinde, asırlık Kur’an-ı Kerim'ler muhafaza ediliyor. Dönemin hayırseverleri, Hüseynik Beyleri ve Harput’taki keşşafzadeler tarafından asırlık camiye Kur’an-ı Kerim'ler hediye edildi. Altın yaldızlı el yazması Kur’an-ı Kerim'ler, o dönemden beri muhafaza ediliyor. Bilgisayar yazısından farksız pürüzsüz bir incelikle yazılan Kur’an-Kerim'lerin kapağındaki zincirler ise dikkat çekiyor.

Teknolojinin olmadığı ve el emeğinin büyük önem taşıdığı o dönemde el yazması Kur’an-ı Kerim'lerin az olması ve cami dışına çıkarılma riskini de artmasına karşın böyle bir yöntemin oluşturulduğunu belirten Cami Dernek Başkanı Hakan Palutoğlu, bu durumun önüne geçmek amacıyla Kur'an-ı Kerim kapağına zincir takılarak çekmecelere monte edilip, korunması amaçlandığını kaydetti.

Elazığ'da camide 300 yıldır muhafaza edilen Kur’an-ı Kerim’de zincirler dikkat çekiyor - Resim : 1

Öte yandan, tarihi camide ilk kullanılan İran kilimleri de korunurken, Hz. Muhammed’in (sav) sakalı şerifi ve ilk dönemlere ait Kabe örtüsü de bulunuyor.

"KUR'AN-I KERİM'DEKİ ZİNCİRİ GÖRENLER ŞAŞIRIYOR"

Kur’an-ı Kerim'lerin tarihçesi ve üzerindeki zincirler hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Hakan Palutoğlu, ''Elimde bulunan Kur’an-ı Kerim ortalama 300 yıllıktır ve el yazması ile yazılmıştır. Ayrıca altın yaldız ile süslenmiş ve dışı da bir zincir ile caminin bir tarafına monte edilmiştir. Çünkü o zamanlarda Kur’an-ı Kerim el yazısı ile yazıldığı için pahalı ve herkes ulaşamıyor. İnsanlar da camiye gelip Kur’an-ı Kerimi okuyup giderlermiş. Bu Kur’an-ı Kerim’in de böyle bir özelliği var. Biz de bunu koruma altına aldık ve camimizde duruyor. Genelde bu Kur’an-ı Kerim’deki zinciri görenler şaşırıyor. Çünkü insanlar günümüzde buna çok rahat ulaşabiliyorlar. O zaman el yazması ve emek verildiği için gelip camilerde okuyor gidiyorlardı'' dedi.

Elazığ'da camide 300 yıldır muhafaza edilen Kur’an-ı Kerim’de zincirler dikkat çekiyor - Resim : 2

Kaynak: İHA

Kur'an-ı Kerim Elazığ