Ekonomik durum dolandırıcıların iştahını kabarttı: Her gün yeni vurgun...

ÖZEL HABERLER
Ekonomik durum dolandırıcıların iştahını kabarttı: Her gün yeni vurgun...
Telefon ile para istemek dolandırıcıların yıllardır vazgeçilmezi. Fotoğraf: Shutterstock

Ekonomik sıkıntılar arttıkça vatandaşlar yeni Sülün Osmanların yalanlarına daha fazla inanmaya açık oluyor. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar ise son zamanlarda yepyeni numaralar ile karşımızdalar.

Türkiye her zaman dolandırıcılar için bir fırsatlar ülkesi oldu! Adeta hipnoz edercesine, akla gelmeyecek yöntemlerle hareket eden dolandırıcıların yaptıkları 'Bu kadarı olmaz' dedirtiyor. Son zamanlarda ise Instagram hesapları aracılığı ile yatırım tavsiyeleri, 'kargo ücretini ödemediniz ceza aldınız' türü dolandırıcılıklardan geçilmiyor.

Dün akşam Muş'ta, kendini yüzbaşı olarak tanıtarak 600 bin liralık alışveriş yaptığı esnafları dolandırdığı belirlenen K.P. (23), yüzbaşı komutasındaki jandarma tarafından suçüstü yakalandı. 

Ekonomik durum dolandırıcıların iştahını kabarttı: Her gün yeni vurgun... - Resim : 1
Ele geçirilen Instagram hesaplarından eşe dosta 'yatırım tavsiyesi' veriliyor.

1'E 5, 10 VAATLERİ...

Son dönemin en fazla kullanılan dolandırıcılık yöntemi sosyal medya hesaplarını ele geçirmek. Sosyal medya hesabı üzerinden kullanıcılara link gönderen dolandırıcılar, linke tıklayanların hesaplarını ele o an çalıyor. Daha sonra coin şirketine yatırım yapıldığı ve bu yatırımı 4'e, 5'e hatta 10'a katladıklarını gösteren dekontlar da paylaşarak kişinin takipçilerine de ulaşıyor. 

Ev kadınlarını dolandıranların kullandıkları yöntem ise "Evde paket yapıp para kazanmak ister misiniz" oluyor. 'Evde maske ve terlik paketleme' ilanları veren dolandırıcılar, mağdurlardan önce gönderecekleri ürünlerin kaporasını ve kimlik bilgilerini istiyor. Daha sonra kaporayı alan dolandırıcılar, kayıplara karışıyor.

Ekonomik durum dolandırıcıların iştahını kabarttı: Her gün yeni vurgun... - Resim : 2
Mesajlara tıklayan vatandaşlar dolandırıcıların hedefi haline geliyor...

Kayseri'de de 'Bitrota' isimli para borsasına binlerce lira yatıran vatandaşların soluğu savcılıkta almasının sebebi para kazanmak değil miydi? Borsaya yatırdıkları paraları çekemeyen mağdurların şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı, şirket yetkilileri K.A. ve H.Ö.’nün yakalanması için çalışma başlatıldı.

SAHİPLİ DAİRE KİRAYA VEREN DE VAR

Yaz aylarında İstanbul, İzmir ve Ankara'da kiralık ev fiyatları uçmuştu. İnsanların ekonomik durumlarından yararlanan dolandırıcılar, bu duruma da el attı. Sahibi yurt dışında yaşayan ya da boş olan daireleri tespit ederek kendilerinin gibi göstererek, ev kiraladı. Sahte vekalet ve kimlikle işlem yapan dolandırıcılar kapora ya da paranın yarısını alarak ortadan kayboluyor.

Haberglobal.com.tr'nin dün gündeme getirdiği bir başka dolandırıcılık yöntemi ise, avukat ismi kullanan dolandırıcılar, evine gönderilen kargoyu almadığı için mağdura, "Cezayı ödemezseniz sizi icraya veririz" tehdidi ile korkutmuştu. Mağdur vatandaş ise tanıdıklarının sayesinde dolandırıcıların ağından kurtulmuştu. 

ASKER, POLİS YALANLARI

Genellikle yaşlı insanları son dönemde tercih eden dolandırıcılar, Samsun'da kendilerini polis olarak tanıtıp telefonla aradıkları 81 yaşındaki G.K. adlı yaşlı kadını korkutup kandırdı. Yaşlı kadının evine giden dolandırıcılar piyasa değeri yaklaşık 1 milyon lira olan altınları alıp kaçtı.

DOKTOR, CEZA HUKUKÇUSU, ORGENERAL...

  • Bu dolandırıcılara anayasa profesörü de kandı, general de, doktor da. Beslenme üzerine hazırladığı kitapları ve Karatay diyeti ile tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, 2013 yılında kendilerini telefonda polis süsü veren dolandırıcılara 50 bin dolar ve 10 bin lirasını kaptırdı. Karatay o dönem "Nasıl oyuna geldim bilmiyorum. Bu konuda cahilim" demişti.
  • 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, 2018 yılında kendisini arayan dolandırıcıların, "FETÖ adınıza kayıtlı hattan yurtdışına para transferi yapmış denilerek" parmak izi alınması için paraları teslim etmesi söylenmişti. Tolon da kendi elleriyle 12 bin 260 bin doları dolandırıcılara kaptırmıştı. 
  • Ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan, 2015 yılında kendisini Anadolu Başsavcısı Fehmi Tosun olarak tanıtan dolandırıcılara, terör operasyonu yaptıklarını zannederek iki gün içinde toplam 4.5 milyon lira vermişti.

'EKONOMİK ÇIKMAZ CESARET VERİYOR'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu kadar çok dolandırıcılık yönteminin ortaya çıkmasını ekonomik sıkıntılara bağlıyor. Ağaoğlu, "Sosyal yardım, bankalardan kredi gibi SMS'lerle insanlar dolandırılıyor. Bu kadar yöntemin çoğalmasının sebebi aslında çaresizlik ve umut arayışı. Çünkü ekonomik çıkmazda olan insanların daha çabuk kanmalarına sebep oluyor" diyor.

Sabit gelirli insanların geçimlerinin büyük ölçüde daraldığını belirten Ağaoğlu, insanların dara düşmesinin kandırılmalarını kolaylaştırdığı için vicdansız vurguncuların iştahının kabardığını dile getirdi. Ağaoğlu, "Bu da dolandırıcıların yeni yeni yöntemler bulmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.

Ek kaynaklar: AA, DHA, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

dolandırıcılık cep telefonu dolandırıcılığı cep telefonu dolandırıcılık yöntemleri