Bu ne cesaret! Gerçek avukatları kullanarak dolandırıcılık peşindeler📞

ÖZEL HABERLER
Bu ne cesaret! Gerçek avukatları kullanarak dolandırıcılık peşindeler📞
Avukatların sicil numaraları baro tarafından internette bulundurulmak zorunda. Fotoğraf: Shutterstock

Sizi biri arıyor. Karşıdaki avukat. İnanmıyorsunuz, sicil numarasını söylüyor ve diyor ki: Eğer bana 200 TL vermezsen karşılığında 6 bin TL ceza ödeyeceksin. İşte böyle bir olay Esra Kaçar'ın başına geldi.

Türkiye dolandırıcılar için bir fırsatlar ülkesi ve her seferinde çıtayı yükseğe koyuyorlar. Ev hanımı Esra Kaçar az daha son mağdurlardan oluyordu. Kaçar'ı dün telefonla arayan ve kendisini avukat Leyla Albayrak olarak tanıtan bir kişi, “İnternetten bitki çayı almışsınız ancak kargocu sizi evde bulamamış, size 200 TL cezası kesildi” dedi.

Bunun üzerine Kaçar böyle bir alışverişi olmadığını söylese de “Cezayı ödemezseniz sizi icraya veririz, 6 bin TL vermek zorunda kalırsınız” cevabı ile karşı karşıya kalıp paniğe kapıldı. Etrafındaki insanları aradıktan sonra olayın bir dolandırıcılık vakası olduğunu anladı.

'PARAYI SADECE ELDEN ALIYORUZ'

Esra Kaçar daha sonra dolandırıcıları yakalatmak için IBAN numarası istediğini ancak dolandırıcıların parayı sadece elden teslim alacaklarını söylediğini aktardı. Kaçar, “IBAN numarası istedik ancak parayı sadece elden teslim alacaklarını söylediler. Şahısları polise şikayet etmek için 'Gelin paranızı alın' demek için tekrar aradığımızda ise telefonu yüzümüze kapattılar. İnsanlar böyle aramalara inanmasın. Eğer ben inansaydım dolandırılmış olacaktım" dedi.

Bu olayda ismi kullanılan Avukat Leyla Albayrak Yerli’ye ulaştık. Avukat Albayrak Yerli kendisini bu konuda arayanlar olduğunu onları dikkatli olmaları konusunda uyardığını söyledi. Albayrak Yerli kendisini ilk başta arayan bazı mağdurlara inanmadığını söylerken mağdurların kendisine dolandırıcıların avukatın sicil numarasını dahi söyledikleri kaydı atınca işi ciddiye almaya başlamış ve savcılığa gidip suç duyurusunda bulunmuş.

'EN AZ 10 KİŞİ ARADI'

Avukat Leyla Albayrak Yerli bugüne kadar en az 10 tane insanın kendisini dolandırıcılardan sonra aradığını söylüyor. Albayrak başka bir avukat arkadaşının da başına benzer bir olay geldiğini aktararak, “Onun da adı kullanılarak, 'hediye kazandınız' yalanıyla vergisi veya harç parası talep edilmiş. Başka hukuk bürolarının adı kullanılarak da SMS'ler atılmış" şeklinde konuştu.

İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Durakoğlu, bu dolandırıcılık yöntemi ile ilgili çok fazla şikayet geldiğini dile getirdi. Durakoğlu, aralarından bir tane dolandırıcının yakalanabilse örnek olarak bu işin ilan edileceğini belirterek "Hemen anlıyorlar ve geri çekiliyorlar. Daha çok saf insanları kandırıyorlar. Bazıları korkuyla yatırıyor. İnsanlar arayanların gerçek kişi olmadığını düşünmedikleri için gerçek avukata ulaşmaya çalışmıyor. Bir avukat arkadaşımız da yakalamak için dolandırıcıları davet etti, ancak gelmediler" şeklinde konuştu.

'ADINIZ SORUŞTURMALARA KARIŞTI'

Emniyet Genel Müdürlüğü uzun süredir telefon dolandırıcılarına karşı vatandaşı uyarıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da bu dolandırıcılık aramaları artmış, bazı kişiler vatandaşları “Adınız FETÖ/PDY terör örgütü soruşturmasına karıştı” diyerek halktan para ister olmuştu. Emniyet de vatandaşlarla böyle bir durumda karşılaşmaları durumunda 155’i aramalarını tavsiye etmişti.

AVUKATLARIN SİCİL NUMARASINA NASIL ULAŞTILAR? 

Yasal mevzuat gereği barolar kayıtlı olan avukatların sicil numaralarını internet sitelerinde bulundurmak zorunda. Dolandırıcılar da bu veri tabanından avukatların sicil numaralarına ulaşıyor. Böylece dolandırdıkları kişi üzerinde daha inandırıcı bir intiba bırakıyorlar.

Kaynak: Web Özel

dolandırıcılık cep telefonu dolandırıcılığı cep telefonu