Ehliyet yenileme son tarih ne zaman? Ehliyet yenileme nasıl yapılır? Ehliyet yenileme ücreti
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldığını açıklamıştı. Peki, Ehliyet yenileme nasıl yapılır, Ehliyet yenileme için gerekli belgeler neler?
Eski tip ehliyetlerin değişim süresi 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile sona erecek. 1 Ocak 2016 yılı öncesinde alınan ehliyetlerin yenileri ile değiştirme işlemleri de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2023 yılından itibaren de idari para cezası verilecek. İşte ehliyet nasıl değiştirilir? sorusu ile ilişkili soruların yanıtları...
SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVUSU NASIL ALINIR?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da web portalı üzerindeki sürücü belgesi randevu sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.
EHLİYET YENİLEME RANDEVU EKRANI
EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)
SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?
Sürücü belgesi başvurusu, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.
ESKİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİNİ NE ZAMANA KADAR DEĞİŞTİRMELİYİM?
31.12.2022 tarihine kadar değiştirmeniz gerekmektedir.
YENİ TİP EHLİYET BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?
Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde 15 TL
Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde 345 TL yatırılması gerekiyor.
Ehliyet değiştirmede sağlık raporu zorunlu mu?
Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyeceklerin sürücü olur sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Sürücü olur sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilmektedir.
Kaynak: Haber Global TV