Kurslar neden yabancı dil öğretmeni bulamıyor? 'Saati 100 TL'ye ders versem...'
Yabancı dil öğrenimi Türkiye'nin kronik bir eğitim sorunu. Şu sıralar dil kurslarında çalıştıracak öğretmen bulmak da zorlaştı. Online dersin kazancının tadını alan eğitmenler daha düşük ücretlere kurslarda tahtanın karşısına geçmek istemiyor.
Türkiye’de bireylerin ikinci bir dil konuşma oranı çok düşük. Büyük ve görkemli plazalarda iş bulmanın hayalini kuran gençlerin en az bir yabancı dili olması şart. Bu da çoğunlukla İngilizce oluyor ama Türkiye’de İngilizce öğrenebilmek için kursların yolunu tutmak veya erken yaşlarda imkan varsa yurt dışı tecrübesi edinmek şart.
Pek çok yabancı dil kursu var ve sayıları son yıllarda ciddi şekilde arttı. Bu kurslar günümüzde Almanca ile ön planda çünkü Almanya'nın ülkesine doktor ve hemşire alacağını açıklaması ve dili şart koşmasından dolayı Türkiye’deki sağlık personelleri Almanca öğrenme yarışına girdi.
'ÖĞRETMENLERDE KALİTE YOK'
Dil kurslarının şu dönemde yaşadığı başka bir problem ise öğretmen bulamamaları. Özel bir kursta Almanca eğitimi veren Esin K. kursların eğitmen bulamamasını vasıfsız eğitmenlerin çokluğuna bağlıyor. Almanca öğretmenine göre bu kalitesizlik ücretlerin de düşmesine sebep oluyor.
İnternet üzerinden Almanca öğretmenliği yapan Mahmut Can, dil kurslarında aylık 4 bin TL maaş teklif edilen eğitmenlerin, özel ders vermeleri durumunda daha çok para kazanacaklarını söylüyor ve “Neden kursta çalışsınlar ki?” diyor.
Kendini yetiştirmiş bir yabancı dil öğretmeninin kolay kolay kurslarda işe başlamayacağını söyleyen Can, “Dershaneye gitse bile az sayıda ders alıp kendisi özel ders verecektir” diyor.
'YURT DIŞINA GİDENİN KAPASİTESİ YÜKSEK'
Yurt dışına gitmek için yabancı dil kursu alan öğrencilerin öğrenme kapasiteleri yüksek insanlar olduğunu söyleyen Mahmut Can, “Grameri ve kuralları kolaylıkla anlayabiliyorlar. Kısa sürede yurt dışına gitmek istedikleri için de motivasyonları artıyor ve çok hızlı şekilde dil öğrenme konusunda başarı elde ediyorlar" ifadelerini kullandı.
Piyasada bu insanlara ders verecek kapasitede öğretmen bulmanın zorluğundan dem vuruluyor.
Hem Almanca hem de İngilizce dersi veren Cem Tepeköylü ise pandemi ile birlikte yabancı dil sektörünün değiştiğini söylüyor. Tepeköylü de diğer meslektaşları gibi kurslarda çalışmanın para kazandırmadığı görüşünde. Tepeköylü, “Aylık 5 bin TL'ye bir yerde çalışacağıma saati 100 TL'ye ders veriyorum. Bu yüzden eğitmenler online dersten daha fazla kazanıyor. Zoom üzerinden 10 kişiye 1 saat ders versem bile daha fazla kazanırım. Verdiğim ilanlarla da rahatlıkla kursiyer bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yabancı dil öğretmenlerinin kurduğu, Yabancı Dil Eğitimcileri Derneği Başkanı Mehmet Burçin Özkan, Türkiye’de verilen yabancı dil eğitiminin, mesleki anlamda çok yeterli olmadığını söyledi. Özkan da öğretmenlere verilen ücretlerin yetersizliğinden dem vururken, “Atanmadan önce konuştuğum kursun, o dönem bana verdiği ücret, asgari ücretin biraz üzerindeydi. Çalışma koşulları da kötü. Bundan dolayı kimse kurslara gitmek istemiyor ve 'Online ders veririm daha fazla kazanırım'” diyor.
AKRABASI OLAN, VİZE BEKLEYEN
Almanca öğretmeni Esin K. öğrenciler ile sohbet ettiğinde Almanya’da akrabası olan sağlık çalışanlarının ağırlıkta olduğunu anlatıyor. Öğretmen Cem Tepeköylü ise pek çok sağlık çalışanının Almanya’dan vize beklediğini anlatıyor.
EĞİTMEN SIKINTISI YAŞANIYOR
Bakırköy'deki İstanbul Dil Akademisi yetkilileri dün kurslara olan talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söylemişti. Yetkililer, “Pandemiden dolayı kalabalık sınıflarda ders yapılmıyor. Bir de kurslara talep artınca öğretmen bulmak, daha doğrusu dil bölümünde eğitmen bulmak çok zorlaştı” demişti.
Ankara'daki Çağrı Dil Okulu Müdürü Mustafa Gürleyik de, daha önce 4 olan bir dil kursunun sayısını bu yıl 20'ye çıkardığını ifade etmişti. Gürleyik, zaman zaman Almanca bilen öğretmen bulmakta zorluk çektiklerini dile getirmişti.