Duran araca çarptı, 'Otopilot'un açık olduğu iddia edildi... Federal hükümet devreye girdi

ABD
Duran araca çarptı, 'Otopilot'un açık olduğu iddia edildi... Federal hükümet devreye girdi

Tesla otomobillerinin birkaç kazaya karışması soru işaretlerine yol açtı. Kazalarda otopilotun açık olduğu iddia edildi. Devreye federal hükümet girdi. Şirket eleştirilerin hedefi oldu.

SpaceX şirketinin kurucusu ve Bitcoin’e dair yaptığı yaklaşımlarla sık sık gündeme gelen Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla Motors ‘otopilot’ kıskacında. Tesla markasının Y modelinin karıştığı bir kaza ‘otopilot’un kullanımda olduğu gerekçesiyle federal hükümet tarafından araştırılmaya başlandı.

Önce Elon Musk’ın atmış olduğu bir tweeti hatırlayalım. Musk 6 Mart tarihinde attığı bir tweette Tesla müşterilerini otopilot kullanımına teşvik eder nitelikte bir yaklaşımda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Tesla’nın tam otomatik sürüş programının beta sürümünü indirmek istiyorsanız bizi bilgilendirmeniz yeterli. Dikkatli olmaya devam edin ancak program olgunlaşıyor."

OTOMOBİL EYALET ASKERİNİN ARACINA ÇARPTI

Tesla’nın “Y” otomobilinin karıştığı son kaza Michigan eyaletinde meydana geldi. Kazada Tesla otomobili bir eyalet askerinin aracına çarptı. Kazada kimse yaralanmasa da Michigan polisi otopilotun aktif olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) kazayı araştırmaya başladı. Bu aynı zamanda otopilotun kullanıldığı bir aracın sabit nesneye çarpmasıyla ilgili olan en son kaza oldu.

Duran araca çarptı, 'Otopilot'un açık olduğu iddia edildi... Federal hükümet devreye girdi - Resim : 1

Michigan'da Tesla marka otomobilin karıştığı kaza. Kaynak: Reuters

KAZAYI ARAŞTIRMAK İÇİN ÖZEL EKİP KURULDU 

Trafik Güvenliği İdaresi’nin sözcüsü yaptığı açıklamada, “Kazayı yakından takip ediyoruz. Araçlarda bulunan otomatik teknolojiler de dahil olmak üzere tüm araçların güvenliği konusunda kazayı araştırmaları için özel bir soruşturma ekibi kurduk” ifadelerini kullandı.

MEYDANA GELEN TEK KAZA BU DEĞİL

Tesla marka otomobillerin karıştığı tek kaza Michigan’da meydana gelen kaza değil. Son haftalarda Detroit ve Houstan’da da iki kaza meydana geldi. İki kazaya da NHTSA, kazaları araştırmaları için ekip gönderdi. Yerel yetkililer Detroit’te meydana gelen kazada otopilotun açık olduğunu doğrulamasa da Houstan’da meydana gelen kaza ile ilgili olarak henüz kapsamlı bir açıklama yapılmadı.

Duran araca çarptı, 'Otopilot'un açık olduğu iddia edildi... Federal hükümet devreye girdi - Resim : 2

Kaynak: istock

TESLA’DAN BİR AÇIKLAMA YOK 

Tesla, konuyla ilgili olarak basın bürosunu feshettiği için medya tarafından yöneltilen sorulara henüz bir yanıt vermedi. Diğer yandan Tesla müşterilerine otopilotun henüz otonom bir sürüş sistemi olmadığını kullanım esnasında sürekli olarak yola dikkatli bir şekilde bakılması gerektiği uyarısını yapmıştı.

BETA SÜRÜME ERİŞİM ARTIRILDI

Şirket kısa süre önce otopilot olarak adlandırılan Full Self Driving (Kendi kendine sürüş) beta sürümünü piyasaya sürdü. Bu sürüm sürücülerde “Yola bakılmasına gerek yok” gibi yanlış bir anlayışa sebep olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Tesla’nın bu beta sürümüne belirli müşteriler erişim sağlayabiliyor. Ancak Geçtiğimiz haftalarda şirket kendilerine ulaşıldığı takdirde erişim sayısını artırabileceğini ifade etmişti. Tesla Ceo’su Elon Musk, Twitter hesabından “Yine de dikkatli olun ancak olgunlaşıyor” paylaşımını yaptı.

Duran araca çarptı, 'Otopilot'un açık olduğu iddia edildi... Federal hükümet devreye girdi - Resim : 3

Tesla Ceo'su Elon Musk. Kaynak: Reuters

TRAFİK GÜVENLİĞİ İDARESİ KAZALARI ARAŞTIRIYOR

NHTSA, otopilotun aktif olduğu düşünülen birçok kazayı araştırmaya başladı. Kurum geçen yıl, 2018 yılında California’da meydana gelen ve Tesla’nın ‘X’ modelinin beton bir bariyere çarpması sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği kazayı araştırdı. Kazaya otopilotun neden olduğu ortaya çıktı. Daha sonra NHTSA sözcüsü, Tesla’nın otopilot programının yakından izlendiğini ifade etmişti.

TESLA’NIN OTOPİLOT STRATEJİSİ ELEŞTİRİLDİ

Kazaların ardından Tesla’nın otopilot programını müşterileri üzerinde test etmesi, birçok kişi tarafından kınandı. Aynı zamanda Otomobil Güvenliği Merkezi’nin müdürü Tesla’yı teknolojilerinin yetersizlikleri ve yetenekleri konusunda halkı kasıtlı olarak yanıltmakla suçladı.

MUSK TESLA İLE İLGİLİ TWEETLERİNİ SİLDİ

Sık sık Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla Bitcoin piyasasına yön vermekle eleştirilen Tesla Ceo’su Elon Musk, şirket ile ilgili attığı iddialı tweetleri sildi. Musk bir kullanıcının tweetine yanıt olarak Tesla’nın dünyanın en büyük şirketi olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bunun da birkaç ay içerisinde gerçekleşeceğini söylemişti.

Şu an dünyanın en büyük şirketi 2 trilyon doların üzerinde bir değerle petrol ve doğalgaz şirketi Aramco olarak biliniyor. Ancak Tesla’nın şu anki piyasa değeri 600 milyar dolar seviyesinde.

Diğer yandan Musk, Tesla otomobillerinin Bitcoin ile alınabileceğini Twitter hesabından böyle duyurmuştu:

Kaynak: Web Özel

Tesla otopilot Elon Musk