Dünya nüfusu erime yolunda ? Doğumhaneler kapanıyor... Evler yıkılıyor...

Dünya nüfusu erime yolunda ? Doğumhaneler kapanıyor... Evler yıkılıyor...

Dünya nüfusu iniş trendine geçti. İtalya'da doğumhaneler kapandı, Almanya'da içinde oturacak insan olmadığı için 330 bin konut yıkıldı. Çin'de nüfus artış hızı tarihi düşük seviyede... Dünyaya ne oluyor?

Koronavirüsün dünya nüfusunu artırıcı bir etkisi olması bekleniyordu. Ülkelerden 2020 yılı için gelen nüfus artış rakamlarına göre durumun böyle olmadığı aşikar.

Neredeyse bebeklerin ilk yaş günlerini kutladığı doğum günü partilerinden daha fazla cenaze düzenlendi. İtalya’da bazı doğumhaneler kapatılmaya başlandı. Kuzeydoğu Çin’de hayalet şehirler ortaya çıktı. Güney Kore’de üniversiteler yeterince öğrenci bulamamaktan şikayetçi. Almanya’da pek çok konut yıkılarak yerine parklar yapıldı.

Dünyanın çoğu bölgesinde doğum hızları kesilse de Afrika’nın büyük bir bölümünde nüfus hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Nüfus bilimcilerin yaptığı tahminlere göre böyle giderse dünya tarihinde ilk kez nüfus ‘uzun süreli düşüş eğrisine’ girmiş olacak.

Çin’in nüfus artış hızı tarihi dip seviyedeyken ABD’de de çiftlerin eskisi kadar çok çocuk sahibi olmak istemediği belirtiliyor.

Dünya nüfusu erime yolunda ? Doğumhaneler kapanıyor... Evler yıkılıyor... - Resim : 1

'EMEKLİ SAYISI ARTACAK'

Daha az bebek sahibi olmak ve ortalama yaşam süresinin azalması dünyada daha fazla emekli olmasına sebep olacak. Bu durum devlet bütçelerinin üzerinde de yük oluşturuyor. 

1.6 MİLYARDAN 6 MİLYARA 

Dünya nüfusunun bilinen en hızlı artışı 20. yüzyılda gerçekleşti. 1900-2000 arasında nüfus 1.6 milyardan 6 milyar kişiye çıktı, nüfus arttıkça sağlık teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte yaşam süresi beklentisi yükseldi.

Uzmanlara göre Çin ve Nijerya bu doğurganlık hızı ile devam ederse yüzyılın sonunda Nijerya, nüfus artışında Çin’i geçebilir.

Kadınların çalışma hayatına girmesiyle birlikte dünyada doğum trendi inişe geçmeye başladı. Önceki yıllarda yüksek doğum oranları ile anılan Meksika ve Hindistan’da şu an kişi başına 2.1 çocuk düşüyor.

ABD, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde yüksek sayıda doğum yapan göçmenlerin de etkisiyle doğum oranları yılda 1,5-2 çocuğa kadar çıkmış durumda.

GÜNEY KORE'DE KADIN BAŞINA BİR ÇOCUKTAN AZ

Gelişmiş ülkeler arasında en az çocuk Güney Kore’de. 2019 yılı rakamlarına göre ülkede kadın başına 0.92 çocuk düşüyor. Son 59 aydır her ay bebek doğum sayıları azalıyor.

Güney Kore’nin kırsalında öğrenci olmadığı için kasaba ve köy okulları kapanmaya başladı. 1992 yılında ülkede 18 yaşında olan kişilerin sayısı 900 binken bugün bu rakam 500 bine indi.

Üniversiteler okullara öğrenci çekebilmek için bursun yanında iPhone bile önermeye başladı. Güney Kore’de devlet kısırlık tedavisini karşılarken ülkedeki metrolarda hamile kadınlar için ayrılan pembe koltuklar bile bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Hong Nam-Ki’a göre doğumu teşvik edici politikalar için son 15 yılda 178 milyar dolar harcandı.

39 yaşındaki ev kadını Kim Mi-kyung, “Babaannemin 6, annemin 5 çocuğu vardı benim ise bir çocuğum var” diyor.

KONU PAPA'NIN DA GÜNDEMİNDE

İtalya'da ise çoğu kreş farklı binalara çevrilirken güneydeki Capracotta kentinin 5 bin olan nüfusu yıllar içinde 800’e kadar inmiş. Kasabaya yarım saat uzaklıktaki Agnone’de yılda 500’den az doğum olduğu için hastanedeki doğumhane kapatılmış.

İtalya’daki doğum krizi Papa Françis’in de dikkatini çekti. Papa Cuma günü yaptığı açıklamada ‘demografik kış, soğuk ve karanlık’ ifadelerini kullandı.

Japonya’da doğum oranlarının düşmesi öyle bir sorun ki yetişkinler için satılan bezlerin satışı bebek bezlerini geçti.

Almanya emeklilik yaşını 69’a çıkarmayı planlarken ülkede 2002 yılından bu yana içinde yaşayacak insan olmadığı için 330 bin konut yıkıldı. Almanya göçmen nüfusu ile ülkesini yenilerken 2006 yılından bu yana ülkedeki kadın başına düşen çocuk sayısı 1.30’dan, 1.54’e çıktı.

Aslında yapılan bazı araştırmalar genç insanların da tıpkı ebeveynleri gibi fazla çocuk sahibi olmak istediğini fakat hayat koşullarının buna müsaade etmediğini aktarıyor. Anna Parolini şu an 37 yaşında erkek arkadaşıyla birlikte Milano’da bir dairede yaşıyor. 2000 Euro'dan az bir maaş ile çocuk yetiştiremeyeceğini düşünüyor.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Türkiye’nin 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla nüfusu 83 milyon 614 bin 362 kişi oldu. 2020'de nüfus, bir önceki yıla göre 459 bin 365 kişi artmış oldu.

Türkiye dünyada nüfusu en kalabalık ülkeler arasında 17’inci sırada yer alsa da veriler nüfus artış hızının yavaşladığını gösteriyor. Yıllık nüfus artış hızı 2019 yılında binde 13.9 iken, 2020 yılında binde 5.5 olarak gerçekleşti.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Damien Cave, Emma Bubola ve Choe Sang-Hun imzası ile yayımlanan 'Long Slide Looms for World Population, With Sweeping Ramifications' isimli makaleden alınmıştır.

Türkiye'nin nüfusu ne kadar?