Dünya mutasyona teslim

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
Dünya mutasyona teslim

Vaka sayısında her gün yeni bir rekor kıran Türkiye'de vakaların yüzde 75'i İngiliz varyantı. Kimi uzmanlar artık koronavirüsün bittiğini B.1.1.7'nin başladığını söylüyor.

Derleme: Haberglobal.com.tr

Türkiye her gün rekor sayıda vaka açıklarken koronavirüs salgını Avrupa’da şiddetli biçimde devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye’de vakaların yüzde 75’inin İngiltere varyantı olarak bilinen B.1.1.7 olduğunu açıklamıştı. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki mutasyonlu virüs daha hızlı yayılıyor ve gençler üzerinde oldukça etkili.

Kimilerine göre mutasyon eylül ayında tespit edilmesine rağmen Avrupalı liderler önlem almakta gecikti. Örneğin bilim insanları kısıtlamaların geri gelmesini isteseler de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu kararı ekonomik gerekçelerle vermedi. Ülke geçen haftalarda vaka sayılarının tekrar tırmanışa geçmesiyle üçüncü kez ülke çapında kapanmaya girdi.

Dünya mutasyona teslim - Resim : 1

MUTASYONU KÜÇÜMSEDİLER

Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Devi Sridhar, “Benim için şaşırtıcı olan şey pek çok ülkenin B.1.1.7’nin ne getireceğini anlamamış olması” diyerek hükümetleri mutasyonu küçümsemekle eleştiriyor.

İngiliz varyantı geçen eylül ayında tespit edildiğinden bu yana ülkede 85 bin insan hayatını kaybetti. İngiltere’de şu an her 17 kişiden biri enfekte olmuş durumda.

Tabi aşılamanın yaygınlaşmasının varyantlar üzerinde olumlu bir etkisi var. Bilim inşaları B.1.1.7’ye bağışıklık kazanıldıkça ortaya yeni bir baskın varyantın çıkabileceğinden endişe ediyorlar.

Fransa ülkenin kimi bölgelerinde B.1.351 ismi verilen (Güney Afrika varyantı) bir mutantın görülmesi üzerine aşı çalışmalarını hızlandırmıştı.

'YENİ BİR DOMİNANT TÜR ORTAYA ÇIKABİLİR'

Londra’da kişisel hijyen ve tropik tıp üzerine akademik çalışmalar yapan Doktor Nicholas Davies, “Bence aşılama ile B.1.1.7’yi kontrol altında tutacağız fakat başka bir mutasyon türü ortaya çıkıp dominant hale gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Şubat ayından bu yana Almanya’da vakalar tekrar iki katına çıktı. Ülkede akşam toplanmalar yasaklandı. Portekiz ve İrlanda’da varyant yaygın olarak görülmesine rağmen aşılamanın hızlanması bir miktar da olsa salgının seyrini olumlu yönde etkiledi.

Leeds Üniversitesi’nden Stephen Griffin, “Ülkeleri tekrar açarken dikkatli olmalıyız ve aşılamayı kesinlikle artırmalıyız” diyor.

 

Dünya mutasyona teslim - Resim : 2

Koronavirüs Avrupa'da işsizliği de son derece olumsuz etkiledi. Bulgaristan'da vatandaşlar iş bulma kuyruğunda. Fotoğraf: iStock

KOCA: MUTASYONU CİDDİYETLE ELE ALIYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen hafta toplanan Bilim Kurulu toplantısının ardından mutant virüsle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Koca burada yaptığı açıklamada Türkiye’de yaygın olarak görülen vaka tipinin B.1.1.7 olduğunu ifade ederek, “Bilim insanlarımızın kamuoyuna aktarmak zorunda olduğum bir mesajı var: Mutasyona uğrayan virüslerin yayılım hızını artırdığı büyük bir ciddiyetle ele alınmaktadır. Covid testi pozitif kişilerde bizim yaptığımız araştırmalarda da bu varyantlara çok sık rastlanmaktadır” ifadelerini kullandı.  

Bir dönem salgının merkez üssü olan fakat daha sonra aşılamada oldukça hızlanan Amerika Birleşik Devletleri de mutasyonlu virüsün etkisi altında. Salgın Hastalıkları Kontrol Merkezi (CDC) tarafından ağırlıklı olarak Michigan ve Florida eyaletlerinde yaşayan 12 bin 500 kişiyle yapılan testlere göre vakaların yüzde 27’sinin B.1.1.7 varyantına sahip olduğu ortaya çıktı.

'YENİ BİR SALGIN HASTALIK'

Doktor Sebastian Funk B.1.1.7 varyantına yeni bir salgın hastalık gibi bakmamız gerektiği görüşünde. Funk, “Varyantları genel vaka tablosunun içine yazarak tabloyu anlamayı zorlaştırıyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Güney Afrika ve Brezilya varyantları ile İngiliz varyantı kadar çabuk bulaşıcılık özelliğine sahip değil ama onlar da yaygın kullanımdaki aşılara karşı etkisiz olabiliyor. Örneğin Pfizer-Biontech ve Moderna aşılarıyla yapılan bir araştırmaya göre bu aşılar Güney Afrika varyantına karşı pek etkili değil. Johnson & Johnson ve AstraZeneca aşıları ise bu varyanta karşı Pfizer-Biontech ve Moderna aşısından da daha az etkili.

Şirketler Güney Afrika varyantına karşı aşı geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Virüsten bu yana ABD’de en çok sözüne güvenilen kişi olarak tanımlanan Doktor Anthony Fauci varyantlara karşı Pfizer-Biontech veya Moderna aşılarından üçüncü bir doz daha vurulabileceğini söylüyor.

CDC’nin başındaki Dr. Rochelle Walensky, “Umutlu olmak için önümüzde çok veri var. Ama varyantlar da ortaya şu an için korkuyorum” diyor.

Aşı çalışmalarının da yapıldığı Oxford Üniversitesi’nden biyolog Katrina Lythgoe mutant virüsün insan vücudunda daha uzun süre kaldığını belirterek, “Hastalığı daha uzun süre yaşıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times gazetesinde Josh Holder, Allison McCann ve Benjamin Mueller imzasıyla yayımlanan 'Rise of Variants in Europe Shows How Dangerous the Virus Can Be', (Avrupa'da varyantların artışı virüsün ne kadar tehlikeli olabileceğini gösterdi) isimli makaleden alınmıştır.