Dünya gıda krizi kapıda: Bütün ülkeler etkilenecek!

haberler Gündem haberleri

Ukrayna'da devam eden savaş ve savaşın gıda güvenliğini tehdit etmesi, IMF dünya bankası bahar toplantılarının ana gündem maddesi haline geldi. Bu konuda dünya bankası, gıda krizi uyarısı yaptı.

BBC'ye demeç veren Dünya Bankası Başkanı David Malpass dünyanın Rusya ve Ukrayna'da başlattığı savaştan kaynaklanan bir gıda krizi nedeniyle, insani bir felaketle karşı karşıya olduğunu söyledi. Malpass'a göre, rekor düzeye ulaşan gıda fiyatları yüz milyonlarca insanı yolsulluğa sürüklerken beslenme miktarını azaltabilir.

Gıda fiyatlarında yüzde 37'lik devasa bir artış olabileceğini belirten Malpass gıdaya ayrılan bütçenin artmasıyla eğitim gibi alanlara harcama yapma imkanının azalacağını öngördü. "Benzer durum koronavirüs salgınında da yaşandı" diyen Malpass, gıda fiyatlarının ilerleyen dönemde hükümetler için zorluk yaratacağını kaydetti.

Dünya bankası başkanı,, sıkıntıları hafifletmek için gıda stoklarının, ihtiyaç duyanlarla paylaşılmasını ya da bu stokların satılmasını önerdi. Öte yandan, artan gıda ve enerji maliyetleri,, bir çok ülkede kriz içinde krizi tetikleyebilir. David Malpass bu süreçte gelişen ülkelerin borç ödeme yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanabileceklerine işaret etti.

haberler Gündem haberleri