Dünya basını seçim sonuçlarını nasıl gördü?

2023 Seçimleri 14 Mayıs Seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Reuters

2. tura kalması beklenen 14 mayıs seçimleri dünyanın gündeminde. Dünya basını Türkiye'deki gelişmelere geniş yer ayırdı. Haber Global ekibi, dünya basınından manşetleri değerlendirdi.

13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada yakından takip edildi. Peki dünya basını seçim sonuçlarını nasıl gördü?

AFP Haber Ajansı,  yaşananları okuyucularına "Türkiye'nin tarihi seçimi fırtınalı bir gecenin ardından büyük ihtimalle 2. tura gidiyor" ifadeleriyle duyurdu.

Reuters Haber Ajansı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oylarının ilk kez yüzde 50'nin altına düştüğünü yazdı.

Amerikan CNN kanalı da seçimin önemine dikkat çekti. CNN'in haberinde "kritik seçim 2. tura gidiyor. Bu Erdoğan için bir ilk" ifadeleri kullanıldı.

Washington Post Gazetesiyse oy sayısı tartışmaları sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarışı önde götürdüğü yorumunu yaptı.

Alman basını da seçime geniş yer ayırdı. Bild Gazetesi "Güç için sınır avaş" başlığını tercih etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, millet ittifakı aday Kemal Kılıçdaroğlu'ndan daha fazla oy almayı başarsa da ilk turda kazanan olmadığı ifade edildi.

 Financial Times ise, ''Erdoğan 20 yıllık iktidarını uzatmak isterken rakibi Kılıçdaroğlu karşısında bugüne kadarki en zor seçim kampanyasını yürüttü. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri NATO üyesi Türkiye'nin son yıllarda uluslararası sahnede giderek daha önemli rol oynaması nedeniyle küresel yankı uyandıracak.'' notlarını düştü.

Guardian ise, 'Her iki taraf da zafer ilan ediyor. Türkiye'de rekor katılımla gerçekleşen seçimlerin ardından uzun ve gergin bir oy sayımı yapıldı.' dedi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Dünya basını seçim sonuçlarını nasıl gördü? 14 mayıs seçimleri dünyada nasıl yankılandı 2023 seçim sonuçları Dünya basını dünya türkiye seçimi türkiye seçimi