Duman altı son bulacak mı? Z kuşağına sağlık kalkanı

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Cumhurbaşkanı Erdoğan Sağlık Haberleri Organize suç örgütü Bilim Haberleri son dakika haber
Duman altı son bulacak mı? Z kuşağına sağlık kalkanı

İngiltere'de yasalaşan sigara yasağının Türkiye'de de uygulanması için ilk adım Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. 2009 yılından sonra doğanların ömür boyu sigara almalarının yasaklanması gündemde. Her yıl 65 bin çocuk ise pasif tütün ürünlerinden dolayı hayatını kaybediyor.

Sigara kartelleri ve e-sigara simsarlarıyla mücadelede yeni önlemler yolda. Geçtiğimiz Nisan ayında İngiltere'de yasalaşan sigara yasağının Türkiye'de de uygulanması için ilk sinyal Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Gençlerin sigara ve e-sigara kullanımına değinen Erdoğan, “2009'dan sonra doğan çocukların hayatları boyunca sigara almasını yasaklayan yasayı Türkiye'ye uyarlayabiliriz. Elektronik sigarayla da bizim ülkemize değişik kanallarla girmenin mücadelesini veriyorlar. Kaçak yollardan da maalesef sızmalar oluyor ama bizim şu anda gümrükler bu konuda iyi bir mücadele veriyor. Bize farklı yollardan gelenler oluyor. Biz şu ana kadar buna müsaade etmedik" dedi.

Duman altı son bulacak mı? Z kuşağına sağlık kalkanı - Resim : 1
Yapılan bilimsel araştırmalar, e-sigara bağımlılarının yalnızca yüzde 5.5'inin sigarayı bıraktığını ancak bu kişilerin 4 ay geçmeden yeniden sigaraya başladığını ortaya koyuyor. 

İNTERNETTEN SATILIYOR

Türkiye'de kapalı alanda sigara yasağı olmasına rağmen özellikle kafeler, eğlence kulüpleri gibi mekanlarda buna pek uyulmuyor. Yasak olmasına karşın e-sigara satışı da internet üzerinden devam ederken, simsarların hedefinde gençler yer alıyor. Özellikle 'aromalı' denilerek pazarlanan ürünlerde binlerce zararlı kimyasalın yanı sıra bağımlılık yapan THC maddesi de bulunuyor. Sokakta yasak olan ürünler internetten 1000 TL ile bin 500 TL arasında satılırken, birçok e-sigara ürünü de yurtdışından kaçak yollarla ülkeye sokuluyor. 

TİRYAKİ SAYISI ARTIYOR

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, son dönemde kullanım yaşı düşen elektronik sigaraların 2 kat daha fazla astım riski barındırdığına ve mevcut astımı ağırlaştırdığına dikkat çekerken, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise Türkiye’de sigara içme oranının yüzde 30'ları geçtiğini belirtiyor.

Erkeklerdeki bağımlılık oranının yüzde 39 olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, "Bu oran kadınlarda ise yüzde 12. Dünyada sigara içme oranı en yüksek ülkeler arasındayız. Politik kararlılık oldu, STK’lar, medya destekledi biraz düştü ama tekrar eski hale geldik. Sigaraların çoğu şu anda ithal, döviz kaybı da oluyor. Türkiye’de 18 yaşın altına sigara satımı yasak fakat sigaraya başlama yaşı 18 öncesi. Bu kültürel bir sorundur" diyor. 

KANSERE DAVETİYE

Her yıl 8 milyon insanının tütün ve tütün ürünlerinden etkilediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuran Gökbulut ise tütün şirketlerinin elektronik sigarayı ‘zararı azaltılmış ürün’ olarak piyasaya sunulduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"Böylece tütün ürünlerinin zararlı olduğu algısının yıkılması amaçlanıyor. Elektronik sigaraların içindeki elektronik likitler, tatlandırıcı ve sıvı nikotin içerir, bunların sıvı halden duman haline gelmesi özel ısıtma mekanizmalarıyla olur. ‘Masum su buharı’ şeklinde pazarlanmasına karşın tüm tütün ürünleri gibi oldukça zararlı cihazlardır."

Duman altı son bulacak mı? Z kuşağına sağlık kalkanı - Resim : 2
Bağımlılıktan kurtulmaya çalışan Elif yaşadıklarını paylaştı.

"BANA MASUM GELMİŞTİ"

Öte yandan e-sigara simsarlarının ağına düşen Elif İrengün (17) ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesi 18 Yaş Altı Sigara Bırakma Polikliniği'nde tiryakilikten kurtulmaya çalışan yüzlerce gençten biri. Henüz 17 yaşındaki lise öğrencisi İrengün. e-sigara tuzağı hakkında yaşadıklarını anlatırken, kamuoyuna şu açıklamayı yapıyor: "Elektronik sigaraya, paket sigara isteğimi azaltacağını düşünerek başladım. Asla böyle bir etkisi olmadığı gibi, sigara içmemi de önlemedi. Türkiye'de elektronik  sigara satışı yasak ama herkes, bunları nerede bulabileceğini biliyor. 'Masum' diye pazarlanan bu ürünler insanı daha çok bağımlı hale getiriyor." 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel