Ertelenen düğünler yaklaşıyor... Evlenmek kaç para?

Ekonomi haberleri
Ertelenen düğünler yaklaşıyor... Evlenmek kaç para?
Buzdolabı ve çamaşır makineleri bir evin en önemli ihtiyaçlarından. Fotoğraflar: Eren Sakarya

Yeni evlenecek çiftler ev kurmak için masraf altına giriyorlar. Yemek takımından oturma grubuna, beyaz eşyadan yatak odası takımına kadar birçok eşyanın satın alınması gerekiyor. Peki bir ev kurmak için yeni evli çiftlerin ne kadar ödemesi gerekiyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti'nin seçim beyannamesi olarak yeni evlenecek genç çiftlere 150 bin lira faizsiz ihtiyaç kredisi verileceğini duyurdu. Bu kredi 48 ay vadeli ve 2 ay geri ödemesiz olarak verilecek. Yeni evlenen veya evlenecek olan çiftler ev kurmak için beyaz eşyadan oturma grubuna, yatak odasından yemek takımlarına kadar birçok eşyayı satın alması gerekiyor. Bunun yanında çiftlerin bütçesini düğün ve ev kiralama masraflarına göre de ayarlaması gerek.

BEYAZ EŞYA SETİ FİYATLARI DEĞİŞİYOR

İstanbul'da bulunan Kadıköy ve Beşiktaş gibi merkezi ilçelerde yerli marka beyaz eşya üreticilerinin orta kalitedeki ürünlerini sattığı 'çeyiz seti' adı altında kampanyaları mevcut. Bu setlerde 480 ile 520 litre arasında değişen hacimde buzdolabı, 7 ila 9 kilogram çamaşır alabilen çamaşır makinesi, 3 programlı bulaşık makinesi ile davlumbaz, ocak ve fırından oluşan ankastre set bulunuyor. Bu kampanyalardan faydalanan bir vatandaş ürünlerin toplamına 42 bin ila 45 bin TL arasında bir ödeme yapmak zorunda. Ancak bu kalitedeki ürünler tek tek alındığında ödenecek fiyat 50 bin TL'yi aşıyor. Öte yandan 43 ekran bir televizyonun ortalama fiyatı da 8 bin lira.

Ertelenen düğünler yaklaşıyor... Evlenmek kaç para? - Resim : 1
Yerli beyaz eşya üreticilerinin çeyiz seti' adlı kampanyaları, en uygun fiyatlı buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ankastre setten oluşuyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Oturma grubu fiyatları da değişiklik gösteriyor. Kadıköy'deki mobilyacılarda 2 parçadan oluşan orta kalitedeki L koltuk fiyatı 7 bin lira ile 12 bin lira arasında değişirken, 2 adet kanepe ve bir koltuktan oluşan oturma setinin fiyatı 15-20 bin lirayı buluyor. Yemek masası fiyatları 2000-5000 TL arasında değişirken yemek masası sandalyelerin tekinin fiyatı 1000 lira civarında seyrediyor. Yani Kadıköy'de yemek masası almak isteyen yeni evlenecek bir çift 4 sandalye ve masaya ortalama 6-7 bin TL ücret ödemesi gerekiyor.

Ertelenen düğünler yaklaşıyor... Evlenmek kaç para? - Resim : 2
2 parçadan oluşan bir L oturma seti ortalama 7 bin lira fiyata sahip. Fotoğraf: Eren Sakarya

Bir evin olmazsa olmazından biri de yatak. Kadıköy'deki mağazalarda 190 santimetreye 140 santimetre çift kişilik yatakların fiyatı ortalama 3000 lira seviyelerinden başlıyor. İnternette satılan orta kalite 5 kapılı dolap, komodin, yatak başlığı ve karyolanın fiyatı ortalama 25 bin lira.

Bu fiyatlara göre evini döşeyen bir çift, diğer ihtiyaçlar ve küçük ev aletleri hariç minimum 100 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Satıcılar ise sıklıkla bu fiyatlara yüzde 8 ila yüzde 15 arasında zam geldiği bilgisini paylaşıyorlar.

Ertelenen düğünler yaklaşıyor... Evlenmek kaç para? - Resim : 3
İstanbul'un Kadıköy ilçesinde çift kişilik yatak fiyatları ortalama 3 bin liradan başlıyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

EVLENECEK ÇİFTLER NE DİYOR? 

İstanbullu Naki Toptaş bir finans şirketinde çalışıyor. Eylül gibi evleneceğini belirten Toptaş, beyaz eşya setine 45 bin, yatak odası ve salon takımlarına 50 bin lira, evin diğer ihtiyaçları için de 20 bin lira bütçe ayırmayı düşündüğünü söylüyor. Bir miktar birikimi olduğunu belirten Toptaş, kalan masraflar için de ihtiyaç kredisi çekmeyi düşündüğünü ancak yüksek ev kiraları nedeniyle bütçesini tekrardan oluşturabileceğini ve almayı düşündüğü bazı eşyalardan vazgeçebileceğini ifade ediyor.

Grafiker B.S. İstanbul'da yaşıyor. Yakında evlenecek olan B.S., evlilik için 300 bin liraya yakın masraf yaptığını dile getiriyor. Beyaz eşya setine 47 bin lira ödediğini belirten B.S., 2 tane 3'lü kanepe, bir tane tekli koltuk, 3 sehpa ile 8 kişilik masa ile sandalye takımına toplam 52 bin lira ödediklerini aktarıyor. Yatak, komodin ve dolaplardan oluşan yatak odası takımına 48 bin lira ödediğini belirten B.S., düğün salonu için 85 bin lira verdiğini ev kiralamak için ise 50 bin lira harcadığını söylüyor. B.S., masrafları karşılamak için arabasını sattığını belirtiyor.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da evlenecek olan ihtiyaç sahibi çiftlere 7 bin TL evlilik desteği verileceğini açıkladı. 

Kaynak: Haber Global TV

ekonomi haberleri